Rozdílné označení objektivu a vliv na jeho funkci
Zdravím všechny,
chci si přikoupit další oběktiv a rozhduji se mezi dvěma tipy. Nejsem si však jistý jejich označením a případným vlivem na jejich funkce. Jde mi o tyto:Sigma DL super makro 70 - 300 mm 1:4-5,6 ro Canon a Canon EF 75-300 mm 1,4 - 5,6. Vlastním Canon EOS 350D. Vím,že makro se používá pro focení detailů,ale s ohniskem 300 mm mě to mate. Snad není můj dotaz příiž houpý,ale určitě budu rád,pokud mi někdo poradí. Děkuji Vašek.
Opravil jsem ti název vlákna, sám se rozhodni, jestli si necháš stejnou chybu v textu. Karel
chci si přikoupit další oběktiv a rozhduji se mezi dvěma tipy. Nejsem si však jistý jejich označením a případným vlivem na jejich funkce. Jde mi o tyto:Sigma DL super makro 70 - 300 mm 1:4-5,6 ro Canon a Canon EF 75-300 mm 1,4 - 5,6. Vlastním Canon EOS 350D. Vím,že makro se používá pro focení detailů,ale s ohniskem 300 mm mě to mate. Snad není můj dotaz příiž houpý,ale určitě budu rád,pokud mi někdo poradí. Děkuji Vašek.
Opravil jsem ti název vlákna, sám se rozhodni, jestli si necháš stejnou chybu v textu. Karel
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Sigma (a občas aj Tamron) pridáva do názvu objektívu slovíčko Macro. Robia to preto, lebo takto označený objektív má nižšiu zaostriteľnú vzdialenosť ako býva bežné u takéto typu objektívu. Pri niektorých objektívoch (60mm, 105mm) sú to skutočné makrá, teda zobrazenie môže dosiahnuť pomer k snímaču 1:1. Pri telezoomoch ale je iba skrátená min zaostrovacia vzdialenosť o pár cm, ale nedosiahnu pomer 1:1.
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
Tak že nemusím mít obavy z pořízení oběktivu s vyšším ohniskem (300mm) ale označením makro,pokud se jedná jen o kratší zaostřovací vzdálenost..
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Ještě mě prosím zajímá rozdíl mezi označením DL a EF.. moc díky..
Pri Canon objektivoch EF značí, že su určené pre fullframe (teda su vhodné aj pre APS-C/APS-H) a majú automatické zaostrovanie.
DL- Deluxe. Full featured lenses and come with a custom lens hood, feature half stop increments on manual aperture settings, depth of field scale, distance scale, infrared correction mark.
Pri teleobjektivoch je skrátenie min. zaostr. vzd. len na osoch,1m vs 1.5m je celkom príjemný rozdiel.
DL- Deluxe. Full featured lenses and come with a custom lens hood, feature half stop increments on manual aperture settings, depth of field scale, distance scale, infrared correction mark.
Pri teleobjektivoch je skrátenie min. zaostr. vzd. len na osoch,1m vs 1.5m je celkom príjemný rozdiel.
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
Moc díky za informace..
Pokud to chceš na astro použití, tak se určitě před nákupem s někým poraď! Málokterý objektiv je slušně použitelný pro tyto účely. Je žádoucí, aby byl ostrý už při nejnižší cloně - novější objektivy mají clonu složenou z hrozně málo lamel a při zaclonění to dělá okolo hvězd (pro někoho) nepěkné obrazce. Slušný je 70-200/4 L a použitelný je 400/5,6 L. To jsou ale drahá skla a proto většina lidí fotí spíše přes nějaký ED refraktor.
Většina levnějších plastových objektivů i když je ve dne slušná, tak se nedá rozumně manuálně zaostřit! Mají velké vůle a krátkou zaostřovací dráhu.
Bill
Většina levnějších plastových objektivů i když je ve dne slušná, tak se nedá rozumně manuálně zaostřit! Mají velké vůle a krátkou zaostřovací dráhu.
Bill
M:736 750 113
Hlavně určitě nekupuj Canon 75-300/4-5.6
Ten je nepoužitelný i ve dne! Výrazně lepší je 70-300. Ale i ten nebude ostrý při nejmenší cloně a nejsem si jistý, jak je na tom s manuálním ostřením. Mám pocit, že s ním někdo fotí, zkus pohledat tady na AF. Nějaké testy (ne astro) najdeš tady:
www.slrgear.com
http://www.photozone.de
Krom ostrosti (nejlépe s minimální clonou) se zaměř na chromatickou aberaci a možnost manálního ostření. Podle mne bude lepší koupit nějaký starší kvalitní objektiv, než nový z levné řady.
Dělala se 300/4L bez stabilizátoru, ta by se asi dala použít.
Bill
Ten je nepoužitelný i ve dne! Výrazně lepší je 70-300. Ale i ten nebude ostrý při nejmenší cloně a nejsem si jistý, jak je na tom s manuálním ostřením. Mám pocit, že s ním někdo fotí, zkus pohledat tady na AF. Nějaké testy (ne astro) najdeš tady:
www.slrgear.com
http://www.photozone.de
Krom ostrosti (nejlépe s minimální clonou) se zaměř na chromatickou aberaci a možnost manálního ostření. Podle mne bude lepší koupit nějaký starší kvalitní objektiv, než nový z levné řady.
Dělala se 300/4L bez stabilizátoru, ta by se asi dala použít.
Bill
M:736 750 113
Bill:Ano,mám to na astrofoto. Mrknu se na AF a taky pokoukám po bazaru.. A jak správně zmiňuješ,určitě se poradím.. Díky za info..Vašek.