Moje úspěchy v pozorování Deepsky

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Luky

Příspěvek od Luky »

Mám velkou radost vždy, když se mi podyří nalézt mým triedrem nějaký Deepsky objekt, který jsem s ním dřív nepozoroval. Dnes je opět velice jasná noc, takže M31 jsem bez problémů hned našel pouhým okem. Při pohledu triedrem byla opravdu pěkná. No a co navíc... bočním viděním jsem viděl i M32! ;)

Našel jsem i M11, ale tu jsem pozoroval náhodně, až teď jsem zjistil, co je to za objekt. Samozřejmě jsem dnes perfektně viděl i M13. Vlastně ani nevím, proč jsem tohle téma založil. Prostě jsem se musel pochlubit, že jsem triedrem viděl M32.

S Marsem už je to horší... ::) Poněvadž si lupu (nástavný okulár) držím u oka, tak se mi obraz třese. A chvílemi, kdy se mi ruka na chvilku uklidní na Marsu můžu tušit něco, co se podobá polární čepičce...
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Prejdi oblasť od Labute cez Orla k Strelcovi a zbadáš deepsky objekty že nebudeš potrebovať ani mapu. V tomto úseku ich je dosť aj pre triéder.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Luky

Příspěvek od Luky »

No já mám radši opačný postup.. Vyhledání v mapě a nalezení.. než nalezení a identifikování. Protože pak si musím dobře zapamatovat tu oblast, abych to našel v mapě. A i kdybych měl mapu s sebou, tak to většinou není jednoduché najít.

Ale díky za tip. Zítra to v oblasti labutě, orla a střelce důkladně prohledám. Pak se kdyžtak ozvu, jak jsem dopadl ;)
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Tak jasné aj ja si musím pozrieť najprv mapu keď hladám nejaký neznámy deepsky objekt. Len keď som raz jeden v tej oblasti hladal našiel som ďalších šesť. Tiež sa oplatí Had a Hadonos tam je dosť gulových hviezdokôp a aj Orlia hmlovina pokrývajúca hviezdokopu je v dosahu triédra.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Luky

Příspěvek od Luky »

Tak díky. Určitě zkusím najít co nejvíce deepsky ;)
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Ak si v tej oblasti ešte nehladal, tak tipujem že ak budeš trochu dlhšie a pozorne sledovať takých desať tam určite nájdeš.
GaN

Příspěvek od GaN »

Hvězdokupa v "Orlí" mlhovině je snadná, ale vlastní mlhovinu jsem neviděl ani 250 mm dobsonem při nejmenším zvětšení (ovšem ...Neratovice).
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Asi máš pravdu triédrom tá hmlovina nepôjde len tak, ale v refr. 80/900 som videl náznak zahmlenia okolo hviezd. Proste tie hviezdy nevipadali ako ostatné, a čosi bolo okolo nich cítiť.
vla

Příspěvek od vla »

Pomůže filtr, např. UHC, v 355/1600 také bez filtru není vidět / asi 25 km od Prahy/
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Luky

Příspěvek od Luky »

No jo, dobrej nápad. Koupím si UHC filtr, a budu pozorovat triedrem přes UHC filtr ;D ;D.

Alr koukám, že od doby, co si Martin Myslivec pořídil ten filtr, tak má fotografie deepsky ještě o mnoho lepší než dřív :)
vla

Příspěvek od vla »

Luky napsal: No jo, dobrej nápad. Koupím si UHC filtr, a budu pozorovat triedrem přes UHC filtr  ;D ;D.

Alr koukám, že od doby, co si Martin Myslivec pořídil ten filtr, tak má fotografie deepsky ještě o mnoho lepší než dřív  :)Možná by se mohl přidělat za okulár triedru, zkoušel to někdo?
MP

Příspěvek od MP »

vla napsal:
Možná by se mohl přidělat za okulár triedru, zkoušel to někdo?
Radeji dva dvoupalcove filtry pred objektivy. Jenze ten filtr propousti jen uzke cary spektra kolem H-alfa, H-beta a OIII. Takze se obavam, ze triedrem skrz nej neuvidis ani jednu hvezdu a to se pak mlhoviny tezko hledaji. Ovsem za cenu tech dvou dvoupalcovych UHC filtru si muzes poridit 200mm Newtona, kterym toho uvidis vic.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelM »

Já jsem zkoušel použít filtr OIII za okulárem triedru a i jasnější hvězdy jsou stále přes něj vidět . Pozoroval jsem M27 která byla sice zřetelnější ale celkom nic moc.
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

Včera večer se zase krásně vyjasnilo, takže jsem s třemi dalšími nadšenci vyrazil za město. Obloha byla tak čistá a tmavá, že M31 okolo půlnoci byla vidět volným okem o velikosti průměru Měsíce (zhruba), takže ne jen slabé jádro. V dalekohledu viditelné (ale velice slabé) nerovnoměrnosti v ramenech.
Byla to nádhera... ::)
Tom :hi:
vla

Příspěvek od vla »

PavelM napsal: Já jsem zkoušel použít filtr OIII za okulárem triedru a i jasnější hvězdy jsou stále přes něj vidět . Pozoroval jsem M27 která byla sice zřetelnější ale celkom nic moc.Nelze čekat zázrak, ale majitelé triedrů mají možná šanci /přestože se uvádí vhodnost filtrů až pro větší dalekohledy/ identifikovat jasné objekty, které jsou jinak přesvětleny. Já myslím že to za pokus stojí,každá zkušenost dobrá. Např. loni se psalo na astroforu, že filtry tupu UHC jsou na fotografii nepoužitelé, i tam bylo trochu zdůvodněno proč to nejde. A dneska už tomu nikdo nevěří, opak je pravdou..
Odpovědět