toto vlakno sledujem coraz viac s obdivom /tym nechcem bozechran spochybnovat vynimocne schopnosti kohokolvek/, ale v poslednom case ma coraz viac nahlodava obava, ze raz sa tu objavi pozorovatelsky dennik z "camera obscura" a ja pre svoju neschopnost/slepotu zacnem rozpredavat svoje nadobicko.... :'(
To bych nerad. Muj hlavni message je, ze to neni ani tak o vyjmecnych schopnostech, jako spis o zkusenostech, koncentraci a trpelivosti. Jsou pravda lide, co primym pohledem nevidi hvezdu 10 magnitudy v 250mm Newtonu (jak jsem zjistil pri jednom spolecnem pozorovani). Tam to bude horsi. Ale zase mam obcas zkusenosti i s naprostymi zacatecniky, ze ty veci vidi (a podle reakci nekdy i lip).
Jinak me hodne inspiroval Jay Reynolds Freeman (odkaz na jeho stranky jsem tady na AF nekdy daval, ale nemuzu to ted najit - tak je sem davam jeste jednou:
http://old.observers.org/beginner/deep.sky.html). Jeho hlavni pravidla jsou:
1) Prumer vitezi
2) Na pozorovani DSO nepotrebujete velky prumer
3) Svoje pozorovatelske schopnosti muzete stejne dobre rozvijet jak v malem, tak i velkem dalekohledu
Tady je jeste pekny PDF dokument o tom, jak v 55mm refraku lovil objekty ze seznamu Herschel 400: PDF. Az na par nejtezsich to bylo vetsinou z jeho zahrady (mag 5.3), cili asi obdobne podminky, jako mam ja.