Malé zamyšlení nad internetem a astronomií
Pavebo : Ano, zde se shodneme ...
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Každá lysá opice si v ten daný okamžik připadá, že je na vrcholu vývoje a že se má v ten daný okamžik nejlíp...
V minulosti ak chcel získať informácie tak musel ísť buď do spolku, záujmového krúžku alebo do krčmy.
Nikoliv kolego, z vlastní zkušenosti můžu říct, že v kroužku jsem se ocitl až po několikaletém "samostudiu" a po několika ( z dnešního pohledu) slepých cestách, kterými jsem se dal....a nikoho sem neustále neoblažoval otázkama, co uvidím v triedru...prostě sem ho vzal a namířil na oblohu a sám si to zjistil.....
Kupodivu, emigranti z těchto zemí jsou zhusta daleko pracovitější, než sedřený našinec...
Sice to pravda nesouvisí s tématem, ale v tom moři různých naplavenin z různých koutů světa mě napadá velmi málo komunit, které toto splňují, takže bych to nepovažoval za dogma:-)
V minulosti ak chcel získať informácie tak musel ísť buď do spolku, záujmového krúžku alebo do krčmy.
Nikoliv kolego, z vlastní zkušenosti můžu říct, že v kroužku jsem se ocitl až po několikaletém "samostudiu" a po několika ( z dnešního pohledu) slepých cestách, kterými jsem se dal....a nikoho sem neustále neoblažoval otázkama, co uvidím v triedru...prostě sem ho vzal a namířil na oblohu a sám si to zjistil.....
Kupodivu, emigranti z těchto zemí jsou zhusta daleko pracovitější, než sedřený našinec...
Sice to pravda nesouvisí s tématem, ale v tom moři různých naplavenin z různých koutů světa mě napadá velmi málo komunit, které toto splňují, takže bych to nepovažoval za dogma:-)
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Každá lysá opice si v ten daný okamžik připadá, že je na vrcholu vývoje a že se má v ten daný okamžik nejlíp...
Ale ono tomu tak v ten okamžik ve skutečnosti obvykle je
...
Sice to pravda nesouvisí s tématem, ale v tom moři různých naplavenin z různých koutů světa mě napadá velmi málo komunit, které toto splňují, takže bych to nepovažoval za dogma:-) Dogma to jistě není - nicméně jedná se o komunity nejpočetnější.
Ale omlouvám se, zavádím vlákno jinam - mea culpa
.
Ale ono tomu tak v ten okamžik ve skutečnosti obvykle je
Sice to pravda nesouvisí s tématem, ale v tom moři různých naplavenin z různých koutů světa mě napadá velmi málo komunit, které toto splňují, takže bych to nepovažoval za dogma:-) Dogma to jistě není - nicméně jedná se o komunity nejpočetnější.
Ale omlouvám se, zavádím vlákno jinam - mea culpa
Aniž bych si činil nárok na jediný správný pohled na věc, mám za to, že brečet nad dobou a porovnávat nesrovnatelné je pošetilost. Doba je taková jaká je a hlavní věc je, jaký jsem v té době já. A mohu být lenoch a nemusím, ač mám více než potřebuji. Jedno jediné vím, a to, že když chci ''růst'', tak musím makat a využívat veškeré dostupné zdroje, které mě mohou obohatit. A tak mohu být boháč i s málem a nebo i chudák v blahobytu. Aniž to tak vypadá, větší část odpovědnosti za sebe sama je na mých bedrech. Myslím, že většina populace se takto chová, alespoň se mi to tak jeví, včetně mladé generace. Ono nám totiž, nic jiného nezbývá...
Zdraví
Pavebo
P.S. pokud užívám první osoby, spíše tím myslím obecně jedince, než jen svoje ego.
Zdraví
Pavebo
P.S. pokud užívám první osoby, spíše tím myslím obecně jedince, než jen svoje ego.
...Doba vždy byla nějaká a vždy se vyskytly nějaké tvůrčí/vůdčí/či inspirativní osobnosti (třeba Gajdůšek, Slouka, Mrkos, bratř Erhartové, Antoš, Vnučko, Grygar, ...Myslivec, Pech ...ostatní prominou, ale zbývá mi jenom 4544 znaků a nechci psát Ilijadu). Současně je jasné, že kolem jedné takové osobnosti se to hemží mnoha potenciálními zájemci, ze kterých se jenom někteří dostanou někam dál. A to je přeci přirozený výběr, nad kterým bych se vůbec nepozastavoval...
Tak nějak mne nesedí Váš příměr k inspirativním osobnostem. Patřím ke starší generaci a chci dovysvětlit, že poměrně slušná řada našich tehdejších vědeckých kapacit (vůdčí osobnosti) se po emigraci koncem šedesátých let minulého století dobře uplatnila na předních universitách a vědeckých ústavech ve světě a VUML nebyl pro všechny pracovníky AÚ ČSAV v Ondřejově podmínkou (Astronomický ústav ČSAV měl ve světě jméno). Ty důvody emigrace byly prozaičtější. VUML byl produktem politické ideologie konce šedesátých let. Ano doba byla nějaká... Tak nějak jste promíchal ty osobnosti. které se ani neznali.
Nechci se již k tomu vracet použijte prosím SZ.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
... když chci ''růst'', tak musím makat a využívat veškeré dostupné zdroje, které mě mohou obohatit. A tak mohu být boháč i s málem a nebo i chudák v blahobytu. Aniž to tak vypadá, větší část odpovědnosti za sebe sama je na mých bedrech. Myslím, že většina populace se takto chová, alespoň se mi to tak jeví, včetně mladé generace. Ono nám totiž, nic jiného nezbývá...
Zdraví
Pavebo
Tohle podepisuji. Dnešní doba je jaká je a my to nezměníme, ale platí, že když chci sám sebe posunout, musím makat. I tady na fóru je krásně vidět jak se práce některých autorů vyvíjejí, a jak někteří stagnují. Je to krásný příměr k reálnému životu.
Zdraví
Pavebo
Tohle podepisuji. Dnešní doba je jaká je a my to nezměníme, ale platí, že když chci sám sebe posunout, musím makat. I tady na fóru je krásně vidět jak se práce některých autorů vyvíjejí, a jak někteří stagnují. Je to krásný příměr k reálnému životu.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
to Habl:
myslím, že tvůrčí/vůdčí/či inspirativní osobnost není jenom vědecká kapacita, jak uvádíš (dovolím si tyknout - snad jsme kolegové), a že se mnou uvedené osobnosti ani navzájem neznali, snad není problémem - vzájemná známost určitě nepodmiňuje jejich význam (je jasné, že kolega Pech alias Konihlav se ani nemohl setkat například s Hubertem Sloukou...). Každého holt inspiruje něco jiného čí někdo jiný. Důležité je, aby to byla inspirace pozitivní a něco nového přinášející. Pro mě například byl podnět pro astrofocení kontakt s Pepou Vnučkem, který mě nasměroval na focení Watecem 120N+ a dodnes jsem mu za to neskonale vděčný! Za pochopení užitečnosti kamery Atik vděčím Koníhlavě, Oko1 mě posunul k ASA0,73x...no prostě, osud musí člověku nadělit pár dobrejch kamarádů, jak už řečeno s Jiřím Suchým, no a to se to pak žije...
Mimochodem, úplně první astrokamarád byl Jiří Bouška, jehož kniha Astronomie jednoduchých prostředků, mě před cca 45 lety přivedla k astronomii. Z toto je vidět, jak ten čas běží a já šedesátník, se inspiruju nejen z léty ověřených zdrojů, ale i od generace ''cucáků'' jako je např. Konihlav (sorry Pavle, míněno ve velice dobrém).
Zdraví
Pavebo
P.S. Hable, pokud bys snad ještě chtěl řešit ten VUML, tak to dej do SZ.
myslím, že tvůrčí/vůdčí/či inspirativní osobnost není jenom vědecká kapacita, jak uvádíš (dovolím si tyknout - snad jsme kolegové), a že se mnou uvedené osobnosti ani navzájem neznali, snad není problémem - vzájemná známost určitě nepodmiňuje jejich význam (je jasné, že kolega Pech alias Konihlav se ani nemohl setkat například s Hubertem Sloukou...). Každého holt inspiruje něco jiného čí někdo jiný. Důležité je, aby to byla inspirace pozitivní a něco nového přinášející. Pro mě například byl podnět pro astrofocení kontakt s Pepou Vnučkem, který mě nasměroval na focení Watecem 120N+ a dodnes jsem mu za to neskonale vděčný! Za pochopení užitečnosti kamery Atik vděčím Koníhlavě, Oko1 mě posunul k ASA0,73x...no prostě, osud musí člověku nadělit pár dobrejch kamarádů, jak už řečeno s Jiřím Suchým, no a to se to pak žije...
Mimochodem, úplně první astrokamarád byl Jiří Bouška, jehož kniha Astronomie jednoduchých prostředků, mě před cca 45 lety přivedla k astronomii. Z toto je vidět, jak ten čas běží a já šedesátník, se inspiruju nejen z léty ověřených zdrojů, ale i od generace ''cucáků'' jako je např. Konihlav (sorry Pavle, míněno ve velice dobrém).
Zdraví
Pavebo
P.S. Hable, pokud bys snad ještě chtěl řešit ten VUML, tak to dej do SZ.
Poslal jsem SZ.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Pavebo : s Vaším příspěvkem č. 36 a názory v něm obsaženými nelze než souhlasit...Jedinci takoví či makoví, jejich individualita a přístup k životu, existovali od doby, co je člověk člověkem.
Jiná věc je doba, ve které se nacházeli.A zde se vracím k mému názoru, že doba ve které žijeme skýtá komfort žití, o kterém se nikomu dříve ani nesnilo. Tento komfort jistě využije každý dle toho, co si sebou přinesl na tento svět - talent, vůle, povaha ale i štěstí či šťastné náhody. Anebo nevyužije a bude jen řadovým kňouralem, kterých je kolem nás dost a dost - nic osobního prosím...
Jiná věc je doba, ve které se nacházeli.A zde se vracím k mému názoru, že doba ve které žijeme skýtá komfort žití, o kterém se nikomu dříve ani nesnilo. Tento komfort jistě využije každý dle toho, co si sebou přinesl na tento svět - talent, vůle, povaha ale i štěstí či šťastné náhody. Anebo nevyužije a bude jen řadovým kňouralem, kterých je kolem nás dost a dost - nic osobního prosím...
Homer: s tímto názorem souhlasím.
Zdraví
Pavebo
Zdraví
Pavebo