Vážení pánové, dobrý den,
Přihlásil jsem se na AF proto, abych mohl reagovat na vaše příspěvky týkající se TOPTEC.
Jsem potěšen vašimi ve skrze pozitivními reakcemi na nově vznikající Centrum TOPTEC i na předchozí pracoviště VOD.
Nejprve mi dovolte rozptýlit vaše obavy týkající se ochoty TOPTEC navrhovat a vyrábět špičkové optické díly pro amatérské astronomy. Osobně nemám škatulkování na amatéry a profesionály příliš rád, protože je to dělení velice hrubé a tím pádem špatně vystihuje schopnosti, možnosti, potažmo požadavky jednotlivých skupin. Centrum TOPTEC je zaměřeno na výzkum a vývoj v oblasti optiky. Do této kategorie spadá i vývoj optických dílů pro astronomické přístroje. Trendy, které sledujeme v oblasti AO jsou:
Vývoj lehčených struktur (honeycomb structure) pro zrcadla z materiálu SiC.
Vývoj soustav s asférickými optickými plochami s větší odchylkou od best fit sféry s cílem dosáhnout co nejlepších parametrů soustavy. (již ve VOD byly využívány asférické plochy, ale jejich odchylka od best fit sféry nepřesahovala ve většině případů několik mikrometrů)
Vývoj procesů obrábění asférických ploch s cílem dosáhnout vysoké přesnosti tvaru optické plochy a mikrodrsnosti opt. plochy na úrovni srovnatelné s procesem leštění optickou smolou.
Vývoj tenkovrstevných superreflexních a antireflexních filmů s unikátními parametry, vývoj filtrů.
Vývoj chromosférických úzkopásmových filtrů.
Vývoj jemné mechaniky pro optické přístroje.
Neustále pracujeme na vývoji a zdokonalování zobrazovacích soustav pro astronomy, máme celou řadu optických částí velmi zajímavých soustav teleskopů.
Pro bývalé i současné zákazníky VOD / TOPTEC je jistě dobrou zprávou, že vše pěkné, co se v turnovském pracovišti dařilo dělat, bude zachováno.
Uvítáme vaše návrhy ke spolupráci např. na definování požadavků pro nestandardní systémy či řešení v astronomii. Dále nabízíme spolupráci např. při propagování našich produktů a služeb.
Nakonec mi dovolte nabídnou vám exkurzi na naše nové pracoviště (nejlépe ve skupině, velké množství jednotlivců bychom těžko zvládali).
V případě jakýchkoli dotazů se na mě neváhejte obrátit.
Jsem s pozdravem
Vít Lédl
ledl@ipp.cas.cz