Techniky Astrofotografie, zpracování snímků
umí něco podobného i WEB kamera...? resp...jestli to umí nějaký software...třeba pro ten panasonic spc9000....jestli tedy nechci moc /což asi chci :-[ /
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Hardware kamery neumí dlouhé expozice. Dá se to modifikovat, ale výsledek nestojí za tu dřinu s tím, je to hrozná piplačka a chce to znalosti z elektroniky, a navíc bez chlazení to má význam jen pár sekund či desítek sekund expozice.
Pokud chceš začít s focením deep-sky objektů dlouhými expozicemi, asi nejlevnější cesta je bazarová DSLR za pár tisícovek, nejlépe i modifikovaná-obětovaná jen na astrofoto. A obrázky se s tím dají udělat moc pěkné.
Pokud chceš začít s focením deep-sky objektů dlouhými expozicemi, asi nejlevnější cesta je bazarová DSLR za pár tisícovek, nejlépe i modifikovaná-obětovaná jen na astrofoto. A obrázky se s tím dají udělat moc pěkné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
dík za info...chtěl jsem si vlastně udělat pořádek ve svých "představách"...abych přesně rozuměl o čem je řeč...to jsou prostě občas věci o kterých se pořád někde mluví a člověk dokud se takhle polopatisticky nezeptá, hrozí že celý život neví o čem je řeč...
...vlastně jsem si tuhle kameru pořizoval na pointaci...a Měsíc...
jinak používám DSLR...a na její úpravu se zatím nechystám...to by mě žena přitloukla na vrata...kdyby s ní už nemohla fotit našeho synka...

jinak používám DSLR...a na její úpravu se zatím nechystám...to by mě žena přitloukla na vrata...kdyby s ní už nemohla fotit našeho synka...

Zdravím pánové, tak se mi podařilo v pátek si vyšetřit čas a něco jsem viděl...zaměřil jsem se na měsíc s velkým M. Můj dotaz směřuje k fotce umístěné na adrese: http://www.heavenabove.cz/rozmaznuti.jpg .
Vybavení: refraktor TAL 100/1000mm, Nikon D80, okulár Plosll 25mm, foceno za okulárem...na obrázku je naznačená oblast, která je ostrá (dle mých možností a schopností). Ostatní je evidentně rozmázlé. Tuším čím by to mohlo být, ale jistý si nejsem...Je to vlastně v okrajích okuláru...čím to je? Chápu, že je to začátečnický dotaz, ale nechtělo se mi kvůli tomu zakládat nové fórum...
Díky za radu
p.s.
při pozorování okem to rozmáznuté není...
Výsledky z pozorování jsou : http://www.heavenabove.cz/30_10_2009_mesic.html - jsou to prosím začátečnické výsledky... Wink a tedy uvítám jakoukoliv radu...
díky
díky
je tu prosim nekdo, kdo ma funkcni Autopano Pro? Potreboval bych spojit 6-8 snimku v jeden (udelat jedno panorama, v trial verzi jsem otestoval, ze to umi slozit, tak to potrebuji jen ulozit - 1 operace, kterou nepredpokladam budu jeste nekdy potrebovat). diky za ochotu 

honza.ho, MaG, caribicten: hosi diky, mam to vyresene! ;D

stejne mam jeste jednu otazku na autopano: kdyz spojim jakekoli mnozstvi obrazku (i jen 2) tak vysledek je proste hruza, kvalita des bes, jakoby 8-bitova (pritom klikam 16bit). Zkousim vse mozne, ale ty vystupy jsou fakt nepouzitelne. Photoshop sice spoustu veci automaticky neslozi (mozaiky, panorama), ale zase je kvalita snimku zachovana...
stejne mam jeste jednu otazku na autopano: kdyz spojim jakekoli mnozstvi obrazku (i jen 2) tak vysledek je proste hruza, kvalita des bes, jakoby 8-bitova (pritom klikam 16bit). Zkousim vse mozne, ale ty vystupy jsou fakt nepouzitelne. Photoshop sice spoustu veci automaticky neslozi (mozaiky, panorama), ale zase je kvalita snimku zachovana...
Ja mam Autopano Pro a nemal som nikdy najmensi problem. Porovnaval som vysledky aj s inymi softami (Autostitch, IrfanView, PS), ktore maju funkcie skladania a je to proste tak o dva az tri levely vyssie. Vysledok mozno ovplyvnovat roznymi nastaveniami, samozrejme vystupna kvalita je 100 %, navyse mozno ovplyvnovat aj nejake parametre farebnosti, ostrosti, hdr a pod. priamo v programe. Samozrejmostou je volba perspektivy, oprava horizontu, mapovanie priemetu na zvolenu plochu atd. Odporucam vsak precitat navod, nie je to na prvykrat na 2 kliky Odporucam nastudovat na http://www.autopano.net/en/ Pre nase mozaiky je velmi vhodny aj novy soft od fy Kolor, a to Autopano giga. Very cool ::) Upozornujem ale, ze tento soft patri do kategorie "professional use", cize vysledky sa dostavia az po riadnom studiu a jednych vysuchanych gatiach
------------
Edit: posli/vystav snimky, zlozim Ti ich
Ja mam Autopano Pro a nemal som nikdy najmensi problem. Porovnaval som vysledky aj s inymi softami (Autostitch, IrfanView, PS), ktore maju funkcie skladania a je to proste tak o dva az tri levely vyssie. Vysledok mozno ovplyvnovat roznymi nastaveniami, samozrejme vystupna kvalita je 100 %, navyse mozno ovplyvnovat aj nejake parametre farebnosti, ostrosti, hdr a pod. priamo v programe. Samozrejmostou je volba perspektivy, oprava horizontu, mapovanie priemetu na zvolenu plochu atd. Odporucam vsak precitat navod, nie je to na prvykrat na 2 kliky Odporucam nastudovat na http://www.autopano.net/en/ Pre nase mozaiky je velmi vhodny aj novy soft od fy Kolor, a to Autopano giga. Very cool ::) Upozornujem ale, ze tento soft patri do kategorie "professional use", cize vysledky sa dostavia az po riadnom studiu a jednych vysuchanych gatiach

------------
Edit: posli/vystav snimky, zlozim Ti ich
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres: diky, dam Ti vedet (dnes, zitra) podle toho jak dopadnu. Zkusil jsem cvicne slozit to do PNG 16bit a to vypada OK. Kdyz dam Tiff 16bit ci PSD ci jinak, tak hruza des bes fuj hnus... zkousel jsem pro jistotu i verzi pod windows, zda mi to v linuxu nedela nejakou neplechu a pod obojim se to chova stejne (spatne). Jde o tu posledni verzi giga.
koukam, ze toto vlakno mi taky patri jsem tu zas ;D
co muze zpusobovat toto: ?
je to 68x30sec ISO1600, Canon 1000D.
a hlavne, existuje neco (nejaky one-click nastroj) jak se toho zbavit? diky za tipy
co muze zpusobovat toto: ?
je to 68x30sec ISO1600, Canon 1000D.
a hlavne, existuje neco (nejaky one-click nastroj) jak se toho zbavit? diky za tipy
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Tohle vznikne skládáním krátkých expozic bez pointace, řešení je pointace, obejít se to nedá.
Mas odecteny DF (a master bias)? Jestli ne, tak by to mohlo pomoct. Jsou to stopy po teplejsich pixlech. Zbavit se toho uplne neda, ani pri pointaci. Leda porizovat mezi snimky rovnou DF nebo mezi snimky provadet nahodne posuny.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
mam to slozeny v upravenem MRAWu a slozeno v MaxIm DL. Light je 138snimku, dark 74snimku focenych hned po light snimcich. Jelikoz to je z AstroTracu tak o pointaci byt rec nemuze. Reseni pro me je casovac uz jsem si uvolnil stary laptop a instaloval Canon Utility...
no uvidime, nejak uz to dopracovavam... kdyz to zmensim na 33% tak je to uz 100% OK
jeste mozna pres noc necham pracovat DSS, zda z toho udela neco jineho.
zatim diky
no uvidime, nejak uz to dopracovavam... kdyz to zmensim na 33% tak je to uz 100% OK

jeste mozna pres noc necham pracovat DSS, zda z toho udela neco jineho.
zatim diky

Co se týče Maximu, mám ten program velmi rád, ale ... přišel jsem na jednu záležitost, kterou si nedokážu moc dobře vysvětlit a snímky raději strčím do DSS. Jedná se o aplikaci DF. Pokud vytvořím Master Dark (average) a aplikuji ho na snímek. Vytvoří mi v obraze pár černých bodů - 0. Jedinou možností je vytvořit Master Dark metodou Sigma, jenže výsledná složenina potom obsahuje mnohem více šumu. DSS se stejnými parametry (average ..), vytvoří na výstupu tiff který je zkalibrovaný správně. Nepomáhá ani změna optimalizace.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox