HNSKY software

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
A.K.

HNSKY software

Příspěvek od A.K. »

Zdravím všechny.
Prohlížel jsem fórum s tématy o astronomických programech. Našel jsem mnoho ohlasů na Cartes du Ciel. Dále tu byly Albiero, Skymap atd.

Zajímalo by mě, jestli někdo máte zkušenosti s HNSKY (Hallo Northern Sky). Já jsem se po používání několika programů rozhodl právě pro něj.

A kdo ho nezná, tady jsou screenshoty http://www.hnsky.org/hns_scr.htm  :hi:
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
zdenek
Věk: 56

HNSKY software

Příspěvek od zdenek »

Drive jsem prave tento software pouzival nez jsem presel na CdC. Nyni jiz jen obcas (jedinou vyhodou je zobrazovani objektu primo z obrazku ulozenych na disku, coz se mi u CdC nepodarilo). Jinak jsou ale oba programy dost podobne. CdC ma snad par moznosti navic (pro nekoho nepodstatnych - napr. propojeni PC s Navigatorem, ...).
Luky

HNSKY software

Příspěvek od Luky »

No HNsky jsem dřív používal. Zdá se mi méně náročný na harddisk, takže mi docela pěkně chodil na 486ce.. Pak jsem přešel také na Cdc.. Moc často ho ale nepoužívám. Vyhovuje mi ale lépe než Hallo Norten Sky. Často používám program Winstars. Je to docela pěkné, hodně reálné planetárium. Např. když nevím, jestli už vyšel Mars, tak se kouknu. Ale je to spíš program pro začátky. Určitě bych doporučil Cartest du ciel ;)
A.K.

HNSKY software

Příspěvek od A.K. »

No tak to vypadá, že začnu taky objevovat funkce a kvality CdC.
Uvidíme, jak na tom bude.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

HNSKY software

Příspěvek od Psion »

Vyzkoušel jsem celou řadu programů a kdysi jsem rád používal SkyMap 3.0, který jsem zakoupil před 7 lety. Pak následovala řada free software a nakonec jsem skončil u CdC. Myslím, že díky on-line mapám s velkým výběrem a on-line databázím je to velmi užitečný program, který umí řadu šikovných věcí (např. reálné pohledy na povrch planet). Je potřeba si doinstalovat i doplňky, které autoři nabízí - např. zobrazování měsíců planet atd...
A.K.

HNSKY software

Příspěvek od A.K. »

I přesto, že je zde většina oblíbenců CdC (po vyzkoušení musím uznat, že je to opravdu skvělý program), tak bych rád upozornil na novou verzi HNSKY 2.2.2. Poslední dobou prošel program mnoha změnami, objevily se barevné fits obrázky http://www.hnsky.org/hns_m20.gif a také barevné mapy planet a Měsíce http://www.hnsky.org/hnsmoon.gif. Takže jestli máte trochu HNSKY v oblibě, tak teď je o něco dokonalejší.
koca

HNSKY software

Příspěvek od koca »

Nevíte někdo, jak se dá v CdC zobrazit dráha tělesa (např.komety Encke) na dobu třeba 30.dnu? Nemyslim animaci, ale do jedné mapky celou dráhu, a třebas i s datumy.
V HNSKY je na to přímo klávesa, ale nevýhoda je, že to zobrazí dráhy všech objektů sl.soustavy najednou, což je nepřehledné. :'(
Hynek2

HNSKY software

Příspěvek od Hynek2 »

Právě jsem si stáhnul program Cdc, verze 2.61. Je to doufám ta správná, tedy nejaktuálnější verze?
A.K.

HNSKY software

Příspěvek od A.K. »

Nejnovější by měla být verze 3 alpha 0.0.3. Já mam zatim verzi 2.75 a i ta je z 27.9. 2002.

http://www.ap-i.net/skychart/index.php - web pro novou verzi 3.

Ta 3 je ale myslim zkušební verze a ta 2.75 je snad ta poslední plně funkční, odkaz na ni je tady http://www.stargazing.net/astropc/index.html, je tam i někde čeština, na tu 3 cz neni.
Hynek2

HNSKY software

Příspěvek od Hynek2 »

provedl jsem update na verzy 2.75 a běda, čeština je fuč a nikde se na ní nemohu dostat. Taky na těch stránkách pro instalaci programu je tolik aktualizací a doplňků a já nevím čeho ještě. A tak volám POMÓÓC.
A.K.

HNSKY software

Příspěvek od A.K. »

http://astro.wz.cz/cdclangCZ.exe - čeština na 2.75 z mých stránek. Až to budeš mít stáhnutý, dej vědět, abych to mohl dát pryč.
Hynek2

HNSKY software

Příspěvek od Hynek2 »

Je to tam, díky super, můžeš to zlikvidovat. Díky čau. Hynek
A.K.

HNSKY software

Příspěvek od A.K. »

Na světě je HNSKY 2.3.0. Co se týče změn, tak info naleznete v historii programu HNSKY. Např. došlo k propojení se serverem ESO DSS, takže je možnost on-line databáze jako v CdC (i když ne v takovém rozsahu  ;)) ....

Nová verze 2.3.0 má taky aktualizovaný český modul.
gsokuba

HNSKY software

Příspěvek od gsokuba »

mám dotaz stáhnul jsem si tenhle sw a chci si aktualizovat obrázky ale vždycky když nákej nahraju třeba černobílej tak v tom programu jsou ty obrazky červený jakto? samosřejmě všechno dělám správně podle návodu.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
baranka

HNSKY software

Příspěvek od baranka »

gsokuba napsal: mám dotaz stáhnul jsem si tenhle sw a chci si aktualizovat obrázky ale vždycky když nákej nahraju třeba černobílej tak v tom programu jsou ty obrazky červený jakto? samosřejmě všechno dělám správně podle návodu.je třeba jít do nastavení a kliknout na barvu obrázků a dát bílou barvu
Newton 114/900
Odpovědět