Ulomený šroub

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
furac

Ulomený šroub

Příspěvek od furac »

zdravim, chcel by som sa spytat ci mate skusenost so zalomenym srobom hladacku? ked som siel namontovat hladacik odtrhla sa mi hlava srobu a neviem to nijak dostat z tubusu :(
Upraven název tématu. Moderátor
Celestron NexStar 6" SE, Canon 1000D, Celestron Firstscope, Lumenera LU070
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Ulomený šroub

Příspěvek od KpS »

Předpokládám, že ostatní šrouby jsou v pořádku a hledáček šel sundat. Chtělo by to fotku. Pokud z tubusu vyčnívá dost velká část, pokuste se o vyšroubování nějakým pro tento účel vyrobeným přípravkem. Pokud nekouká nic, pak šroub provrtat postupně větším a větším průměrem. U nejmenšího průměru je potřeba připravit si pro vrták vedení.

Kdysi dávno jsem viděl i profesionální postup. Měl jsem pro montáž hotový azimutální nerezový trn a na mně bylo jen udělat jeden M2 závit. Zadřel jsem a ukroutil jedničku. Naštěstí byl v našich dílnách kouzelník a řekl: "To vyjiskříme." Prskalo to jako malá sbíječka asi dvacet minut, závitník se snad vypařil. Dodnes nechápu, že nerezu se to netklo, i ten načatý závit tam zůstal.
Karel
furac

Ulomený šroub

Příspěvek od furac »

skoda ze ho nemam za co chytit, ale skusim navrtat a pouzit protizavit... trocha sa ale bojim ze ked bude treba vrtat tak sa tam dostane bordel a to uz z tubusu inak ako rozobranim nedostanem.. a to sa asi potom rozkalibruje predpokladam a bude treba znova nastavit.
Celestron NexStar 6" SE, Canon 1000D, Celestron Firstscope, Lumenera LU070
egres

Ulomený šroub

Příspěvek od egres »

stojí to cca 3,-€
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
Ekolog

Ulomený šroub

Příspěvek od Ekolog »

Opravdu nelze případ posoudit bez toho abych to viděl. Neznám průměr šroubu, umístění ap. Před manipulací vymontuj rozhodně optiku! A když namázneš vaselinou vrták podaří se Ti zachytit špony do drážek vrtáku. Dobrá je i izolepa z druhé strany. Hlavně s rozvahou.
Odpovědět