Omega Centauri

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Mirek
Příspěvky: 14
Registrován: 16. 05. 2009, 17:18

Omega Centauri

#1

Příspěvek od Mirek »

Zdravím, mohu mít jeden dotaz se se týká této kulové hvězdokupy či spíše jádra trpasličí galaxie, kterou pohltila Mléčná dráha a zbavila ji vnějších hvězd?

1) jak se spočítají hvězdy takové kulové hvězdokupě či v galaxii obecně, jsou velice různé odhady, tato kulová hvězdokupa, či jádro galaxie má mít 10 miliónů hvězd.
2) jak se přišlo na to, že Kapteynova hvězda pochází z této galaxie? To je její chemické tak originální? když se na druhou stanu píše, že hvězdy v uvedené hvězdokupě mají naprosto originální chemické složení, myslím tím každá hvězda jiné
3) existují v naší blízkosti i jiné hvězdy v naší blízkosti než Kapteynova hvězda, které z ní pochází, či existuje celý proud hvězd,který je původem  zní?
4) Omega Centauri má ve svém středu černou díru....jak je její existence jistá a existuji v naší galaxii další kulová hvězdokupa, která má v jádru černou díru? Ale myslím je jediná.
Uživatelský avatar
Myval
Příspěvky: 173
Registrován: 24. 10. 2011, 21:12

Omega Centauri

#2

Příspěvek od Myval »

Zdravim,

zkusim odpovedet hlavne na 4/

Spravne tvrdite kdyz neprijimate existenci cerne diry v centralni casti Omega Cen jako neotresitelny fakt. Myslim, ze dneska nikdo s urcitosti nevi jestli jsou ve stredech kulovych hvezdokup cerne diry o hmotnostech radove 5000 hmotnosti Slunce. Pritomnost cerne diry se urcije mmj. podle hustoty hvezd v centralni casti hvezdokupy, ale prave se nevi jestli pozorovany jev zpusobuje jedna cerna dira nebo tisice neutronovych hvezd a bilych trpasliku ktere se za miliardy let shromazdili v centrech hvezdokup - pripadne zda v BH splynuli. Tyto objekty normalne (krom pulsaru) nelze soucasnou technikou v kulovych hvezdokupach detekovat. Akreujici cerna dira by navic silne zarila v RTG a game a to se zde nepozoruje.

Kandidatu na cernou diru je urcite vic - myslim min. 20 kulovych hvezdokup ma vhodny profil hustoty k centru. S tech znamych je to napr. M 15 a tusim NGC 6656 a M 30 a dalsi. Lide se snazi detekovat cernou diru v kulovych hvezdokupach i v cizich galaxiich, nejake zhavejsi kandidaty maji v M 82.

K bodu 2/ kulove hvezdokupy maji typicky mnohem nizsi zastoupeni prvku tezsich nez vodik oproti ostatnim objektum v Galaxii - dano jejich starim. Driv si lide mysleli ze jsou vsechny hvezdy v jedny kulovy hvezdokupe stejne stary a pouze Omega Cen byla vyjimka. Dneska se vi ze spousta hvezdokup ma ruzne stary hvezdy (v rozsahu asi 500 milionu let), tim prestava byt Omega Cen tak vysadni. Kapteynovu hvezdu by mohli poznat podle jejiho pohybu, ale jak podle chem. slozeni tak to nevim.

Snad jsem nenapsal uplny nesmysly.
Ultralighty 254/1200, 114/500
Milovali jsme hvezdy prilis, nez abychom se bali noci. (Epitaf dvou amaterskych astronomu)
Uživatelský avatar
Mirek
Příspěvky: 14
Registrován: 16. 05. 2009, 17:18

Omega Centauri

#3

Příspěvek od Mirek »

Děkuji za odpověď..... :)
Uživatelský avatar
opejcha
Příspěvky: 121
Registrován: 16. 08. 2005, 00:17

Omega Centauri

#4

Příspěvek od opejcha »

Pokusim se odpovedet na zbyvajici otazky:

1) spocitaji se naprosto primocare pocitanim hvezd - Hubbleuv dalekohled ma dostatecne rozliseni, aby hvezdy v kulove hvezdokupe rozlisil, a dostatecny dosah, aby zaznamenal vetsinu hvezd hlavni posloupnosti. Pocet hvezd, ktere neni mozne zaznamenat, lze extrapolovat z poctu viditelnych hvezd pomoci teorie hvezdneho vyvoje a "initial mass function".
2) prislo se na to pomoci kombinace pohybu hvezdy v prostoru (jeji obezna draha ma stejne parametry jako energie a moment hybnosti jako omega Cen) a analyzou chemickeho slozeni. Chemicke slozeni hvezd v omega Cen je relativne homogenni - existuji urcite dve mozna vice populaci, ale kazda z nich ma homogenni chemicke slozeni. Kdyz se pouzije dostatek chemickych prvku, tak se rozdily objevi. http://adsabs.harvard.edu/abs/2010AJ....139..636W
3) Existuje "Kapteyn moving group" - skupina hvezd s podobnym vlastnim pohybem. I kdyz jsou prostorove daleko od omega Cen, tak jejich obezne drahy porad pripominaji tu puvodni omega Cen. Je to jako kdyz lijete do kavy smetanu za staleho michani - dve latky se postupne promichavaji, ale v kazdem okamziku muzete rozlisit castici kavy a castici smetany. Hvezdy ale narozdil od castic tekutiny tvori bezkolizni system.
Uživatelský avatar
Mirek
Příspěvky: 14
Registrován: 16. 05. 2009, 17:18

Omega Centauri

#5

Příspěvek od Mirek »

Já děkuji, ale k počtům hvězd bych měl jednu poznámku, v galaxii se počet hvězd udává od 100 miliard po bilion, střední odhad tak 250 - 400 miliard hvězd. Na oslovi kdysi vyšel článek http://www.osel.cz/index.php?clanek=5400, (zdroje ke článku se dají najít). Záhada chybějících hvězd, kde je poměrně kacířský názor, že v v celé lokální soustavě je pouze 100 miliard hvězd. A názor, že počet hvězd ve vesmíru je pouze šidítkrm pro laickou věřejnost ./me  
Odpovědět