Myšlenka, nebo spíše přání je hezké
Tady je pár návrhů (možná jen pro pobavení)
Na Sahaře je velký rozdíl mezi teplotou ve dne a v noci.
Použít zrcadlo vybroušené z tlustého plechu? Sklo by mohlo prasknout.
Ale to je je asi hloupost, ne? Čemu ten rozdíl teplot vadí?
Co když přijde písečná bouře ?
Kamery a minimeteostanice? (rychlost větru apod.)
Samozavírací kryt na tubusu?
Jakým způsobem bude zafinancována investiční část ?
Z vlastních zdrojů (protože mám málo peněz a musí to být levné). Práce / brigády / sponzoři / jinak ...
Jakým způsobem budou financovány provozní náklady ?
Stejně jako v předchozí otázce. Na Sahaře slunce peče,
takže zdrojem elektřiny může být fotovoltaika (jako na oběžné dráze).
V případě zcizení či zničení zařízení je škoda skutečně zanedbatelná ?
Solární panely by měly být nejdražší položkou. Co když je opravdu možné vyrobit si kvalitní robotický dalekohled jen za cenu materiálu, energie a času, který tomu věnujete? Můžu totiž vidět, že se vývoji toho zařízení věnuje spousta odborníků, o kterých si myslím, že jsou chytřejších, než já. Dál se dozvím, že se tomu věnují už léta, že vývoj jejich zařízení stál desítky milionů, že zařízení samotné stojí statisíce, ... A tak si začnu myslet, že je nemožné udělat si svůj na dálku řízený robotický dalekohled. Takže se do toho vůbec nepustím. A proto ani žádný n.d.ř.r.d. mít nebudu.
A tak uvažuje skoro každý, koho znám. Dopředu si sám zavře dveře. Ale co když to fakt nějak půjde udělat levně a dobře? Nemusím hned vědět jak. Takovou naději jsem získal po přečtení prvního odstavce tohoto:
http://furstovi.blogspot.cz/2013/02/sve ... dy_17.html
Jinak, byla by to ruční práce, jeden kus, takže by mě asi mrzelo, kdyby mi to někdo rozbil nebo ukradl.
Jaký by byl reálný přínos projektu, není jednodušší a levnější jedenkrát za rok vycestovat "někam" a tam si pohrát ?
To by asi opravdu mohlo být levnější. Kdybych měl zaměstnání. Když mám jenom příležitostné příjmy (občas něco a pak nic neznámo jak dlouho), tak pak se snažím minimalizovat pravidelné výdaje (vlastně jakékoliv výdaje ).