chyba při ustanovení aligmentu hvězd
mám takovej malej dotaz na ustavení montáže...Nevím,kde pořád dělám chybu...takže nastavím polarku podle polárního hledáčku,zapnu montáž,všechny údaje vyplním,dám aligment na 3 hvězdy,první najede mimo,tak to zpravim,druhou najede dobře,třetí taky,dám uložit a vyhodí mě to chybu R.A. off set a alignment failed.Kde prosím dělám pořád chybu.Díky moc
TS astrograf TS 8" UNC, Mergez 72,HEQ-5 Pro Synscan - GoTo,Lacerta MII ,EOS1000Dm,QHY 5L-II
jak daleko od sebe vybíráš hvězdy?
tak prvni najedu vzdicky na vegu, potom Izar a 3 vetsnou vybiram s app google sky, ktera je nejbliz...
TS astrograf TS 8" UNC, Mergez 72,HEQ-5 Pro Synscan - GoTo,Lacerta MII ,EOS1000Dm,QHY 5L-II
zkus tu další dát tak, aby s nimi tvořila trojúhelník, nebo na druhé straně oblohy. Pro přesnější srovnání je vhodnější větší trojúhelník.
Pokud máš dobrý výhled po obloze, nech vybrat montáž, ať si určí hvězdy sama a ať na ně tedy najede. Pokud ani to nebude fungovat, zkus totéž, ale jen pro 2 hvězdy a mezi tím nenechej proložit montáž.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
takze jestli to dobre chapu, nemam v tom seznamu hledat hvezdu a zvolit sam,ale zvolit hned tu prvni co mi nabydne montaz jo.?je lepsi ustanovit na 3 nebo staci na 2 hvezdy?Protoze mi to docela trva nez ji najdu, jeste moc hvez neznam a pomaham si prez mobil aplikaci...
Ahoj,
kdyby nepomohlo co radí kolegové , tak skus první hvězdu jinou , než Vegu . Já jsem měl kdysi stejný problém , asi byla chyba v ovladači.
Po zadání jiné první hvězdy a následném výběru dle nabídky ovladače fungovalo vše OK .
Problém se vyskytl vždy , když jsem použil pro kalibraci jako první Vegu .
Marian
kdyby nepomohlo co radí kolegové , tak skus první hvězdu jinou , než Vegu . Já jsem měl kdysi stejný problém , asi byla chyba v ovladači.
Po zadání jiné první hvězdy a následném výběru dle nabídky ovladače fungovalo vše OK .
Problém se vyskytl vždy , když jsem použil pro kalibraci jako první Vegu .
Marian
Asi si nerozumíme, a já také nechápu, co vlastně provádíš
. Předpokládám, že máš Go-TO montáž ( nakonec u jiné by nemělo smysl dělat). Takže nech montáž ,ať si vybere hvězdu a ať na ni najede. K tomu tě ta montáž moc nepotřebuje a ani ty nepotřebuješ žádné další aplikace kdekoliv. Tlačítky docentruješ 1. hvězdu a necháš montáž vybrat druhou a zase ji necháš najet . Ty opět jen docentruješ tlačítky do polohy uprostřed zorného pole. A u té druhé hvězdy bych také skončil . Trvá to celé nějaké 3 minuty a nepotřebuješ k tomu zrovna žádné znalosti oblohy ani jména hvězd. Ona ta jasná hvězda, kterou si montáž vybrala, bude vždycky ta nejbližší, ke které montáž najede.

No mam montaz HEQ 5 skyScen.No me se ale stava to ze, dam aligment na 3 nebo 2 hvezdy a musim si je prvni najid na google sky, kde se nachazi, protoze mi treba najede na opacnou stranu oblohy a potom montaz docentruju pomoci tlacitek na tu urcitou hvezdu.Proto pouzivam aplikace, protze jeste neznam vsechny hvezdy kde se nachazi...
Tohle je určitě špatně. Pokud je montáž v základní parkovací poloze a jsounastaveny souřadnice a čas správně, musí mobntáž na 1. hvězdu najet sice třeba i s velkou chybou ( do 15°maximálně), ale určitě není potřeba mapy nebo aplikace kdekoliv. Jen je potřeba od nastartování používat k jakémukoliv pohybu pouze tlačítka.
Pokud to najede vyloženě špatně, po ukončení align. nech montáž zaparkovat. A potom to zkus z téhle polohy znovu nastartovat a provést align. na 2 hvězdy.
Pokud to najede vyloženě špatně, po ukončení align. nech montáž zaparkovat. A potom to zkus z téhle polohy znovu nastartovat a provést align. na 2 hvězdy.
dobře,děkuji zkus to a potom dám vědět jak jsem dopadl..
jo a ještě je potřeba vždy počkat na signál , že montáž najela na požadovanou hvězdu a teprve potom docentrovat na střed zorného pole .
Tak jsem to zkusil, jako vzdicky nastavil polarku atd a jel aligment.Jako prvni mi dal na vyber Siriuse a zajimave bylo to ze mi na ni najel pod horizont'na zem' a potom mi ostatni 2 najel dobre bez chybi nic jsme nemusel ani vycentrovavat,ale po entrovani zase Ra off set 45° a zkontrolujete polahu, cas, a datum.Uz tomu fakt neorzumim.Time zone je+ 1 ne? a day light set se nastavuje podle leta a zimy?diky moc uz jsem bezradnej...
A zkusil jsi to nechat zaparkovat a potom znovu nastartovat, ale JEN na 2 hvězdy ?
IceBear: jses si jistej, ze zadavas spravnem tvaru GPS souradnice?