5mm okulár - neostří
5mm okulár - neostří
Zdravím, mám malý teleskop 76/700mm ( newton), dokoupil jsem docela drahý okulár 5mm pro lepší pozorování planet. Bohužel nejsem schopný s ním nic zaostřit protože už jsem na konci ostřícího šroubu a jediné co vidím je žluté světlo a stín sekundárního zrcadla. Zkoušel jsem se dívat na Měsíc a pak na Venuši. S dodávanými okuláry 12,5 a 9mm není problém. Moc tomuhle nerozumím je snad nějaký limit dalekohledu na to jaký okulár dokáže pojmout ? Je na to nějaké řešení ? Díky moc
5mm okulár - neostří
Co je to za okulár? Jsi na konci jakože je výtah maximálně zasunutý nebo vysunutý? Jestli zasunutý tak asi smůla, jestli vysunutý tak třeba bude stačit okulár maličko povytáhnout a zaaretovat šroubem výtahu, případně dokoupit prodlužovací tubusek za pár set :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
5mm okulár - neostří
Bohužel zasunutý aspoň si myslím, jinak jde o Celestron Ultima LX 5mm hodil jsem to ke kolegovi do dalekohledu 10" Dobson a jede úžasně fakt nechápu co je za problém...
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
5mm okulár - neostří
Problém je v tom, že je ohnisko dalekohledu málo vysunuté z tubusu. A takto krátký okulár už nezaostří.
Jediné řešení je posunout primární zrcadlo nahoru. Zkus, jestli nejde posunout ještě o pár mm na kolimačních šroubech (pokud tam něco takového je). Pokud ne, tak nezbyde než o nějaký ten centimetr uříznout zespod tubus, nebo pořídit kratší okulárový výtah.
Taky se podívej, jestli nelze z toho výtahu ještě něco odšroubovat, nějaký nástavec, a tím ho zkrátit.
Jediné řešení je posunout primární zrcadlo nahoru. Zkus, jestli nejde posunout ještě o pár mm na kolimačních šroubech (pokud tam něco takového je). Pokud ne, tak nezbyde než o nějaký ten centimetr uříznout zespod tubus, nebo pořídit kratší okulárový výtah.
Taky se podívej, jestli nelze z toho výtahu ještě něco odšroubovat, nějaký nástavec, a tím ho zkrátit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
5mm okulár - neostří
Kolimační šrouby na dalekohledu jsou a určitě jdou posunout o nějakou rozumnou hodnotu jestli to, ale bude stačit si nedovedu odhadnout protože mám pocit že ten okulár by měl jít dovnitř aspoň 1-2cm ale možná že opravdu by stačilo trochu nwm.
5mm okulár - neostří
Ono to dost klame o kolik. Já mám takový problém s focením letadel. V primárním ohnisku mi nešlo zaostřit, tak jsem posunul zrcadlo o pár milimetrů a pohoda. S planetárním Kassaiem zase bylo třeba pokračovat dál od úplného vysunutí. Půl centimetru jsem okulár víc vysunul a krásně zaostřil. 
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
5mm okulár - neostří
No zkusím šrouby čouhají z dalekohledu min 6mm takže je možné s tím něco zkusit. Nikdy jsem to ale nedělal a docela se bojím, že to rozšteluju. Asi bych měl se všemi šrouby točit postupně a o stejné otáčky že ?
Ještě mě napadla jedna věc možná je to úplná blbost, neřešilo by můj problém 90° obracecí zrcadlo co přijdu mezi teleskop a okulár ? Protože pokud se nepletu tento adapter obrátí obraz a vytváří ohnisko nové které by už okulár zachytit mohl ?
Ještě mě napadla jedna věc možná je to úplná blbost, neřešilo by můj problém 90° obracecí zrcadlo co přijdu mezi teleskop a okulár ? Protože pokud se nepletu tento adapter obrátí obraz a vytváří ohnisko nové které by už okulár zachytit mohl ?
5mm okulár - neostří
Tím by sis naopak pohoršil, s nasazeným zrcátkem musíš jít naopak k objektivu blíž, protože do cesty stavíš další optický prvek kterým dáváš okulár dál.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
5mm okulár - neostří
Tak odšrouboval jsem z výtahu tu upínací část dalo mi to nějakých 7mm , musím říct že začínám něco vidět sice je to pořád rozmazané. Bohužel zrcadlo už blíže posunout nejde jde posunout pouze dál. Takže pokud na to není nějaká finta tak to asi už nemá smysl řešit. Díky za pomoc 
5mm okulár - neostří
Ohnisko by mělo jít trochu vytáhnout barlowem, jen pak bude asi okulár 5mm příliš "dlouhý". A pak už jen zkrátit tubus, viz rada MMys.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
5mm okulár - neostří
Taky by slo zrcadlo v objimce necim vypodlozit, aby se nemusel tubus rezat. Tim by se centimetr k dobru urcite ziskat dal.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
5mm okulár - neostří
vla: S Barlow zaostřit jde, bohužel mám jenom dodávaný dlouhý plastový Barlow 2x hrozné kvality, který 500g okulár těžko drží, ale na chvilku s přidržením se to dá přežít. Zvětšení je taky moc velké na malé zrcadlo, ale lepší než nic každopádně díky. 
5mm okulár - neostří
Nakonec jsem posunul zrcadlo snad jen o pár mm (víc to nešlo) a to hodně pomohlo. U ostřícího výtahu musím sice pořád mít oddělaný upínací kroužek, ale zaostřit již jde. Problém je hybridní 2" a 1,25" konstrukce okuláru, kde když člověk používá menší průměr tak okulár nezapadne tak daleko jako u 2" a to je vzdálenost která chyběla. Každopádně Ultima LX jsou dost slušné okuláry, i starý 3" dalekohled má kvalitní obraz v porovnání s dodávanýma Hčkama. Každopádně díky moc všem 
5mm okulár - neostří
Zdravím, mám malý teleskop 76/700mm ( newton), dokoupil jsem docela drahý okulár 5mm pro lepší pozorování planet. Bohužel nejsem schopný s ním nic zaostřit protože už jsem na konci ostřícího šroubu a jediné co vidím je žluté světlo a stín sekundárního zrcadla. Zkoušel jsem se dívat na Měsíc a pak na Venuši. S dodávanými okuláry 12,5 a 9mm není problém. Moc tomuhle nerozumím je snad nějaký limit dalekohledu na to jaký okulár dokáže pojmout ? Je na to nějaké řešení ? Díky moc
Tvoje úloha nemá řešení..
76 mm Newton je opticky dle mého pjěkné kukátko, a to populární že použíješ 5 mm okulár, je že o spekulaci, co je více že dýchavyčné..
P.S.. Ten maly teleskop spláchni do latríny a co se týká toho 5 mm okuláru, tak ještě počkej... :-X
Tvoje úloha nemá řešení..
76 mm Newton je opticky dle mého pjěkné kukátko, a to populární že použíješ 5 mm okulár, je že o spekulaci, co je více že dýchavyčné..
P.S.. Ten maly teleskop spláchni do latríny a co se týká toho 5 mm okuláru, tak ještě počkej... :-X
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
5mm okulár - neostří
Okulár jsem si koupil do budoucna, jsem s Ultimou spokojený sice to není zrovna hi-end ale za ty prachy docela slušný výkon, rozmazání je znatelné za 50° jinak ne. Jinak stále ještě přemýšlím a zvažuji který Dobson koupit, přemýšlím i nad skládacími Skywatchery. Dalekohled je shit mám ho už asi 10 let až nedávno jsem ho objevil. Okulár do záchodu na rozdíl od dalekohledu určitě nepříjde.