Budu si kupovat zrcadlový dalekohled 200/1000 a potřeboval bych zjistit zda bude ohnisko tohoto dalekohledu dostatečně vysunuté na to, abych bez problému zaostřil s komakorektorem, barlowem (2x), 1 filtrem a samozřejmě okulárem. Někde jsem se dočetl o nějakých problémech se zaostřením z důvodu krátkého ohniska a docela mě to zarazilo.
Pak ještě nevím jak poskládat různé věci za sebou, pokud bych měl 2" výtah, komakorektor (paracorr 2 nebo baader), filtry a okulár (jde mi hlavně jaké bych potřeboval redukce apod.).
Díky
dostatečně vysunuté ohnisko
Pokud budeš kupovat nového SW 200/1200 mm, tak k němu dostaneš 2 okuláry 25 mm a 10 mm s barelem 1,25", tak bez obav můžeš s tímto dalekohledem pozorovat. Pro pozorování s dalekohledem f/6 nemusíš vůbec používat komakorektor pro visuál.
Jinak při následném zakoupení před použitím některých doplňků a u některých starších okulárů mohou nastat problémy se zaostřením, že rozsah okulárového výtahu je nedostatečný.
Pro každé prodloužení ohniska je nutné řešit vždy s prodejcem nejlépe ve specializované prodejně. Univerzální odpověď neexistuje. Jinak na konkrétní otázku můžeš dostat konkrétní odpověď.
Habl
Jinak při následném zakoupení před použitím některých doplňků a u některých starších okulárů mohou nastat problémy se zaostřením, že rozsah okulárového výtahu je nedostatečný.
Pro každé prodloužení ohniska je nutné řešit vždy s prodejcem nejlépe ve specializované prodejně. Univerzální odpověď neexistuje. Jinak na konkrétní otázku můžeš dostat konkrétní odpověď.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Tak teoreticky by to mělo jít odhadnout kde to ohnisko bude, chce to ale znát podrobné rozměry dalekohledu. Pokud vím tak ohnisková vzdálenost přesně říká jak je daleko ohnisko od primárního zrcadla. Jenže otázka jestli ti absolutní čísla v něčem pomůžou.
To Giga
K tomu jak se zjištuje ohnisko u objektivu, okuláru, rozptylové čočky pojednává Teleskopie II. , III. a VI.
máš zde i pojednání o prodloužení a zkrácení ohniskové vzdálenosti Teleskopie XVII.
www.jiast.cz/category/teleskopie/page
Habl
K tomu jak se zjištuje ohnisko u objektivu, okuláru, rozptylové čočky pojednává Teleskopie II. , III. a VI.
máš zde i pojednání o prodloužení a zkrácení ohniskové vzdálenosti Teleskopie XVII.
www.jiast.cz/category/teleskopie/page
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Moc díky všem.
Dost mi tyto články pomohli i v jiných problémech.
Dost mi tyto články pomohli i v jiných problémech.