rozlišení jsem myslím taky nechalNo jestli teda Saturn na tvém snímku zabírá 88 pixelů, kdy na obloze dosahoval 18,6" a snímal si to kamerou s pixelem 0,0056mm, tak efektivní ohnisko vychází na F=5465mm :o
Já bych to v tom seeingu asi tak o třetinu zkrátil. ;)
Hamr:
Neubráním se dojmu, že ten tvůj poslední snímek je buď nepřesně zaostřený nebo zregistrovaný.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Psion,
souhlas s tím seeingem
Maser,
budu zkoušet i zkrátit
P.S. teď jsem si to vlákno Saturna otevřel v práci na jiném monitoru a nestačím zírat. Když doma vyladím barvy na notebooku, tak se mi to pozdává a tady je to úplně jiné, takže v tom je taky trochu zakopaný pes. Když se to otevře na jiném počítači jsme úplně jinde :-/.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
ohnisko tipuji kolem cca 750 cm
Tomu nějak nerozumím, tohle přece není fotka z ohniska 750cm, to by ten Saturn měl velikost podstatně menší a tenhle zabírá tak 1/4 čipu. Takhle mi vychází Saturn v ohnisku cca 400 cm.
Tomu nějak nerozumím, tohle přece není fotka z ohniska 750cm, to by ten Saturn měl velikost podstatně menší a tenhle zabírá tak 1/4 čipu. Takhle mi vychází Saturn v ohnisku cca 400 cm. tak tomu zase nerozumím já,přece Saturn nemůže být větší při kratším ohnisku a naopak,to by jsme v pátek ho museli mít velký jak kráva a měli jsme ohnisko 4m
Milan
P.S.tady je nezmenšený červený kanál jak to vypadlo z R6
Promiň po ránu nějak špatně čtu a zaměnil jsem mm a cm
Takový seeing jsem už hodně dlouho neměl, holt jsou místa, kde se planety fotit nedají a vůbec to nemá nic společného s polohou, protože třeba v Praze jsem měl často lepší seeing než někde na louce za městem.
hamr: zde je jeden zajímavý odkaz na testy baaderovských filtrů professional a amateur s UV-IR cut filtrem i bez něj, vše právě na Saturnu.
Počasí na MHV bylo nádherné. Měl jsem připravenu sestavu s f/21, ale dobrého seeingu jsem se bohužel nedočkal. Vrátil jsem se proto ke starším avi ještě při světelnosti f/27,5 snímanými z lodžie. Barvy jsou složeny z 1000/4500 snímků, pro měsíce jsem na ukázku ponechal pouze strečnutý kanál G 2800/4500 (exp. 32ms). Západně od Saturnu je Encelad právě na hranici detekovatelnosti. I tady je vidět důsledek průměrného seeingu: světlo je rozprostřeno na příliš velkou plochu. FWHM měsíců je 1,6".
to KpS: Veľmi pekný výsledok, zaujímavé podanie s mesiacmi. Častokrát o najslabší mesiac pri prezentácii výsledkov prídem, práve kvôli snahe dosiahnuť homogénne pozadie s planétou.
Inak ten Piotrov test filtrov je zaujímavý určite aj pre Milana Kuhejdu - ten myslím teraz tieto filtre v kombinácii s UV/IR cut používa. Piotr síce píše že rozdiely medzi "amatérskou" a "profi" sadou sú minimálne, ale podľa mňa je tam ten rozdiel poriadny, teda hlavne vo farbe. Tá možnosť použiť nejaký červený longpass filter vŕtala v hlave aj mne, hlavne na Saturn keď je svetla stále málo, ale obávam sa že by to chcelo už kombinovať pri súčasnej výške s tým AD correctorom.
Psion: V Praze, tedy aspoň u mne, to asi v průměru není se seeingem o mnoho horší, než kde jinde. Možná si to říkám jen proto, že ven se s dalekohledem dostanu zcela vyjímečně. Přesto si myslím, že v těch u nás tak vzácných okamžicích naprosto klidného vzduchu by vždy bylo lepší být venku a ne v osmém patře paneláku.
Mitovka: Po úpravě měsíců jsem se potřeboval zbavit přepáleného Saturna. Pozadí je celkem jednolité a nebyl by problém zaplnit jím tu černou díru. Takhle se mi to ale zdálo kvůli barevnému kontrastu lepší.
Když si vezmu, že Saturn se u nás vrátí do letošních výšek nad obzorem až v roce 2024, ADC by se hodil. Potom by snad šla luminance nahradit nějakým oranžovým longpass filtrem a barvy snímat jen v binningu.
Včera byl seeing o něco lepší, ale pořád je to tak 6 podle Pickeringovi stupnice. Na kvalitní obrázek je potřeba 8 a výše, což u mě bude párkrát v roce.
Hamr: Kolik máš vlastně seeing, nebo měříš ho vůbec?