Zkušenosti astronomů s policií

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
JanaK7

Příspěvek od JanaK7 »

Dobrý den, omlouvám se, jestli je to hloupá otázka, ale moc by mě zajímalo, jestli jste měli někdy nějaký problém, při převážení Vašich dalekohledů, s policií a popř., jak se vyřešil.
Plánujeme dovolenou, kam si chci vzít dalekohled (mám SW BKP13065EQ2, takže oproti Vašim je to dost drobek) a nevím, jak by se na to třeba policisté tvářili (naši i zahraniční), kdyby našli v kufru takovou bazuku  ;D . My jsme měli už jednou takový menší problém, a to jsme vezli jen výbavu na ryby  :o , tak proto se ptám, co by asi řekli na tohle.
Děkuji za odpovědi.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Zkušenost mám spíš pozitivní, když pominu, že vám všechno nejdřív totálně osvítěj reflektory od auta. Ale těší mně, že se třeba zeptají, zda nemám problém s autem, nebo se podívají, co tam vidíme. Posledně mně takto zastavili teď z neděle na pondělí, to jsem zrovna dělal zkušební foto komety. pak jsem byl těmi samými zastaven ve městě cestou domů a když mně poznali, nechali mně rovnou jet :)

Při cestách do Chorvatska už museli policisté i celníci jistě snést cokoliv. Např. posledně co jsem jel s kluky z Jilemnice - auto plné po střechu, od řidiče až dozadu na sobě složené dva tubusy - 305/1500 a na něm 254/1200. Takže se nemusíš vůbec obávat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Vůbec nijak, dalekohledy se vozí běžně, a daleko větší. Na rozdíl od vybavení na ryby se nedají použít k páchání žádné protizákonné činnosti (nepotřebuješ na rozdíl od rybolovu žádné povolení), takže to bude celníkům i policajtům úplně šuma fuk. Maximálně se zeptají, co to je. Po odpovědi že astronomický dalekohled to skončí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

MaG ještě zapomněl dodat, že snesli i to, že jeden z pasažérů při pobytu ztratil jediný doklad totožnosti a přeto se chtěl z nečlenského státu EU vrátit do členského Takže to poslední, co je zajímalo, bylo auto až po strop nacpané astrotechnikou..Ale kdo ho zná, je mu jasné, že se vrátil :)
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

No ja s kolegami chodim obcas do Srbska na astronomicke stretnutia, mali sme drobny problem pri jednej ceste s velmi horlivym colnikom, ktory chcel dokaz, ze sme techniku nekupili mimo EU (mali sme toho plne auto, niekolko CCD kamier, tri pocitace atd.). Po tej skusenosti si robime zoznam techniky s poznamkou, ze vybavenie sa kompletne vrati na uzemie EU, nechavame si to potvrdit madarskou colnicou na vystupe (srbom je na vstupe jedno, co vezieme). Pri navrate to pri poziadavke na otvorenie kufra strcim colnikovi do ruky, ten na to vacsinou zira jak puk a povie "zavriet a pokracujte"...
;)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Už to tu bylo v jiném vlákně (netuším ale kde), kdy taky někoho policajti zastavili, vše v pohodě a nakonec to skončilo pozorováním policajtů.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Mě jednou chytli s notebookem, objektivem a kamerou. Prevence kriminality, ukázal jsem videa Saturna a nechali mě jít...
Lectorem iustus...
Prazan
Věk: 49

Příspěvek od Prazan »

Jedinou zkušenost, kterou mám je dost časté "dýchání do balonku". Brzo nad ránem při cestách domů jsme tak nějak víc na ráně Samo jsem nikdy nic nenadýchal.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ještě jen taková poznámka, on i můj kamarád ornitolog to má docela krušný, kolikrát stačilo ukázat jen průkaz ČOS. Což takhle na různou artilerii průkaz ČAS? ;)
Lectorem iustus...
Odpovědět