GSO 150/600 f4
GSO 150/600 f4
Slavku, ja si zde na bazaru poridil Vixen 130sf, dal jsem tam 2" vytah a foti to paradne, i kdyz asi nejsem moc narocny. Mam i GSO 200/800 a hodne jsem s nim zapasil az to stejne nakonec skoncilo vymenou zrcatka za vetsi -70mm (byl tam 63) a vytahu. GSO nekupuj, to je smejd. Prace s Vixenem je podstatne jednodusi ve vsech smerech.
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
GSO 150/600 f4
A v čem je tedy Vixen lepší? Je dokonce ještě menší, takže potenciálně na DSLR ještě o dost horší. Koukám, že je to f5 a to jsem tedy úplně nechtěl. Lákavé na tom GSO je pro mě právě f4.
GSO 150/600 f4
Manipulace, kolimace. Hlavne ta manipulace. f4, to pro tebe bude hlavne trapeni. a u toho 200/800 od gso obvzlast. Je teda fakt ze dslr sem na tom Vixenu asi nemel, fotim s tim tady v Praze s atikem 16 ::)
GSO 150/600 f4
Manipulace? Vždyť jsou váhově i rozměrově skoro stejné. Kolimace je pochopitelná, f4 je náchylné. Že bych místo toho vzal N 200/800 ale ne GSO, uvažoval bych o SW, nebo od TS. ale to je vedlejší, pro mě je atraktivní tenhle prcek. Pokud na tom ale fotíš tím atikem, je jasné, že je pro tebe obraz ok, ale ten atik má snímač jako kompakt 
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
GSO 150/600 f4
od 3 ramen je difrakčních paprsků 6 (byť slabších), od 4 ramen 4 paprsky. Měl jsem tři ramena v začátcích. Pak jsem to předělal na čtyři.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
GSO 150/600 f4
od 3 ramen je difrakčních paprsků 6 (byť slabších), od 4 ramen 4 paprsky.
ano, to je jasné, ale podle obrázků, co jsem dostal na mail, má 3 ramenný pavouk dělat až 2x tak velké hvězdy, což se mi zdá opravdu nepochopitelné.
ano, to je jasné, ale podle obrázků, co jsem dostal na mail, má 3 ramenný pavouk dělat až 2x tak velké hvězdy, což se mi zdá opravdu nepochopitelné.
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
GSO 150/600 f4
Slávku, píšeš že chceš fotit maximálně jednoduše. Není lepší přece jenom nějakej menší ED refraktor?
No a vždyť přece máš toho Megreze, ne? Nebo v čem je problém s refraktorem?
No a vždyť přece máš toho Megreze, ne? Nebo v čem je problém s refraktorem?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
GSO 150/600 f4
Myslel jsem manipulaci maleho Vixena vs. 200mm GSO. TS a GSO dle meho jedno jsou, alespon na mem prodanem jako GSO je krasny napis TS. 200mm zrcadlem, to uz neni maximalne jednoduche foceni. Jestli chces, muzu Ti oboje ukazat nebo pujcit aby sis to vyzkousel.
GSO 150/600 f4
Pavelseb: Megrez je fajn na nosení, ale má dost barvy a hlavně celá pravá strana má neukorigované hvězdy, které jsou spíš do čtverce. (není to špatným napasovnámín rovnače, vše jsem zkoušel, rozebírat, otáčet, vypodložit a furt stejné) Ale ten průměr 150mm by byl přeci jen lepší, i po zastínění je to dobrý a vyjma toho SW80 (který mi s 8mm větším průměrem oproti megrezu 72 vlastně nic nepřinese) už na trhu moc jiných ED na focení v podobné ceně není.
200mm zrcadlem, to uz neni maximalne jednoduche foceni. Jestli chces, muzu Ti oboje ukazat nebo pujcit aby sis to vyzkousel
Díky za nabídku! Vím ale jak je ta 200 velká, nebyl by to dalekohled na rychlé výjezdy, s tím už bych fotil mnohem víc "svátečně" Jak říkám, ještě to vše promyslím, každá věc má svoje pro a proti.
V podstatě uvažuji o větším ED, aspoň 90mm, o tom zrcadle 150mm, event. 200mm. Něco s ohniskem do 600mm, nebo pak druhá věc, která by se mi taky líbila na focení je 200mm šmitka HD. Kompaktní lehčí buřtík na galaxie. Zatím se ale víc klaním k tomu 150mm zrcadlu.
200mm zrcadlem, to uz neni maximalne jednoduche foceni. Jestli chces, muzu Ti oboje ukazat nebo pujcit aby sis to vyzkousel
Díky za nabídku! Vím ale jak je ta 200 velká, nebyl by to dalekohled na rychlé výjezdy, s tím už bych fotil mnohem víc "svátečně" Jak říkám, ještě to vše promyslím, každá věc má svoje pro a proti.
V podstatě uvažuji o větším ED, aspoň 90mm, o tom zrcadle 150mm, event. 200mm. Něco s ohniskem do 600mm, nebo pak druhá věc, která by se mi taky líbila na focení je 200mm šmitka HD. Kompaktní lehčí buřtík na galaxie. Zatím se ale víc klaním k tomu 150mm zrcadlu.
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
GSO 150/600 f4
Megrez je fajn na nosení, ale má dost barvy a hlavně celá pravá strana má neukorigované hvězdy, které jsou spíš do čtverce
No ale v tomto by ti SW ED 80 dost pomohl, ne? Tam, podle snímků co jsem viděl a i podle referncí, není s například s originálním rovnačem od SW žádnej problém, ne?
No ale v tomto by ti SW ED 80 dost pomohl, ne? Tam, podle snímků co jsem viděl a i podle referncí, není s například s originálním rovnačem od SW žádnej problém, ne?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
GSO 150/600 f4
ED80 by vyhovovala pěkně a odpovídá tomu cca 120 zacloněné zrcadlo. 150 bude už mít větší rozlišení. Samozřejmě,že nemá zase na 200. Je to o kompromisech.
Když u jít do 150 tak zvolit 1:5 a reduktor ASA.
Když u jít do 150 tak zvolit 1:5 a reduktor ASA.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
GSO 150/600 f4
Slavku, podle me hledas sice hezky a rozumim tomu co chces, ale reseni zde neni. Fyzicky je nemozne mit neco maleho, lehkeho, svetelneho, bezudrzboveho jen tak na vyjezd, aniz bys za to zaplatil silene premrstenou castku. Kdo kdy fotil vi, ze Newton je pro zlost, zatimco refracek je prave snadny, maly, lehky, skladny, bezudrzbovy. Ale zase pobere malo svetla (male apertury). Takze podle me kupovat malyho Newtona je fakt trotlovina. Kdyz uz platit dan za neskonale usili a nepohodli, tak Newtona od 300mm zrcadla vyse.
Fotoobjektivy, jak jsi sam jiz jiste zjistil, stoji taky za prd, navic jsou drahe a maji featury (vychytavky a funkce) pro astrofotografii naprosto zbytecne.
Takze zbyva zustat u refraku a tady mas 2 moznosti. Vykaslat se na nejaky APO triplet ci ED doublet a vzit klidne nejaky solidni sklo achromaticke a k tomu poradny vytah a fotit uzkopasmove Nebo holt nejaky ten APO ci ED za dvojnasobek ci trojnasobek ceny (zde prave budes mit tak 80tku, zatimco u achra muzes mit i 127mm nebo vyssi aperturu levou zadni - za levny penize).
No a posledni problem je ten, ze chces rozumnou - tj. vyssi - svetelnost, protoze vis, ze fotit s F/10 vyzaduje jaksi vice casu na prokresleni jednoho stejneho pixelu kamery nez pri F/5. A zde je kamen urazu - otazka zni, jak velky cip mas, FF je temer neresitelne, APS ci APS-C dejme tomu kompromisne reseni ma. Napr. jsem vykoumal v te nejlevnejsi cenove relaci spojeni SW ED-80 a reduktor Vixen 0.67x. Tam se dostavas uz na rozumna cisla. Jak jsem koukal na astrofotky.cz, tak par lidi touto kombinaci foti a je videt, ze je treba trochu experimentovat s backfocusem, protoze ne vsem to kresli v rozich dobre hvezdy.
Jo a pod F/4 bych nikdy nechtel jit, jsou s tim jen starosti - zaostreni souvisejici s temperaci (lepsi na to celou noc nesahnout, nez kazdou hodinu preostrovat), kolmost vseho, kvalita kresby, barevna vada roste "geometrickou" radou (tak nejak to citim) s vyssi svetelnosti apod.
Jediny jak muze clovek obejit tato oskliva fakta je binnovat obraz (coz jaksi jde lepe v HW a tedy s CCD kamerou). Napriklad z F/10 udelam F/5 tim, ze pouziji binning 2x2. Dan, kterou za to zaplatim je polovicni rozliseni obrazu v pixelech. Nu coz, nic neni zadarmo, nikdy, nikde...
Fotoobjektivy, jak jsi sam jiz jiste zjistil, stoji taky za prd, navic jsou drahe a maji featury (vychytavky a funkce) pro astrofotografii naprosto zbytecne.
Takze zbyva zustat u refraku a tady mas 2 moznosti. Vykaslat se na nejaky APO triplet ci ED doublet a vzit klidne nejaky solidni sklo achromaticke a k tomu poradny vytah a fotit uzkopasmove Nebo holt nejaky ten APO ci ED za dvojnasobek ci trojnasobek ceny (zde prave budes mit tak 80tku, zatimco u achra muzes mit i 127mm nebo vyssi aperturu levou zadni - za levny penize).
No a posledni problem je ten, ze chces rozumnou - tj. vyssi - svetelnost, protoze vis, ze fotit s F/10 vyzaduje jaksi vice casu na prokresleni jednoho stejneho pixelu kamery nez pri F/5. A zde je kamen urazu - otazka zni, jak velky cip mas, FF je temer neresitelne, APS ci APS-C dejme tomu kompromisne reseni ma. Napr. jsem vykoumal v te nejlevnejsi cenove relaci spojeni SW ED-80 a reduktor Vixen 0.67x. Tam se dostavas uz na rozumna cisla. Jak jsem koukal na astrofotky.cz, tak par lidi touto kombinaci foti a je videt, ze je treba trochu experimentovat s backfocusem, protoze ne vsem to kresli v rozich dobre hvezdy.
Jo a pod F/4 bych nikdy nechtel jit, jsou s tim jen starosti - zaostreni souvisejici s temperaci (lepsi na to celou noc nesahnout, nez kazdou hodinu preostrovat), kolmost vseho, kvalita kresby, barevna vada roste "geometrickou" radou (tak nejak to citim) s vyssi svetelnosti apod.
Jediny jak muze clovek obejit tato oskliva fakta je binnovat obraz (coz jaksi jde lepe v HW a tedy s CCD kamerou). Napriklad z F/10 udelam F/5 tim, ze pouziji binning 2x2. Dan, kterou za to zaplatim je polovicni rozliseni obrazu v pixelech. Nu coz, nic neni zadarmo, nikdy, nikde...
GSO 150/600 f4
Ahoj tak jsem v pondělí zavítal do Supry a pan Zahajský mi tohle GSO přinesl až pod nos a já už jsem ho nedal z ruky. Tak tady je několik postřehů. Zkusil jsem ostření s Canonem 450 samotným a s MPC a RCC korektorem. Výtah skoro venku někde kolem 47 - 49 mm, objímky co drží zrcadlo v tubusu a protější jsou trochu volnější a bude to chtít zafixovat , výtah OK , zkusil jsem vinětaci ale asi jsem slepec nic moc , těžiště dalekohledu je hodně blízko výtahu a budu muset vyměnit origoš lištu za běžnou aby to šlo posunout víc dopředu . Ale jsem zatím spokojen je to krásný drobek
GSO 150/600 f4
Pokud je OV takhle vytažený, tak výsledná vinětace bude ještě daleko horší, než jsme předpokládali. To se tedy moc nepodařilo, stačil o 4 cm delší tubus. Vinětaci asi na první pohled na matnici neuvidíš, ale bude se v okraji pohybovat někde na 50% (to je jen odhad, nic jsem nepočítal !)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
GSO 150/600 f4
Ale já jsem psal že jsem slepec tedy téměř , zkusil jsem to cvaknout proti nebi ale víc do šeda a ještě ve dvou polohách proti zrcátku , pravda je že jsem si to prohlédnul jen na displeji . Máš určitě pravdu ale člověk vždy věří že to bude lepší