Současné CCD kamery pro fotografování DSO, stručně
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak si to ted se zajmem ctu v tramvaji cestou domu. Jeste bych nekdy uvital planetarni kamerky.
Good!
Good!
Lectorem iustus...
Poutavé a poučné. Díky!
Evžen
Evžen
No nejlevnější kousky to zrovna nejsou a mnoho z nás si je nemůže dovolit. Na německých fórech je dost propagovaná kamera webcam Philips SPC900 která je osazena CCD senzorem a stojí velmi malý peníz. Máte s ní někdo nějaké zkušenosti. Novější Philips SPC621 a SPC1330 které jsou v prodeji v ČR jsou osazeny CMOS senzorem který je pro nás údajně méně vhodný.(poptřebuje více světla) Je mi jasné že kvalita bude asi někde jinde ale viděl jsem videa a byl jsem docela překvapen.
http://www.gloob.cz/reproduktory-mikrof ... nc-philips
http://www.gloob.cz/reproduktory-mikrof ... nc-philips
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To se absolutně nedá srovnávat. Nechlazený pidisenzor 640x480 pixelů, bez modifikace maximální expozice 1/25 sec. Obraz v osmibitové hloubce. To je použitelné leda tak na snímání planet a měsíce. Existují sice modifikace na delší expozice, ale obrazová kvalita je příšerná.
V současné době se tím nemá cenu zabývat. Pokud scházejí peníze, tak bazarová zrcadlovka udělá výrazně lepší službu, a na aspoň rozumně tmavé obloze se její výsledky hodně blíží k tomu, co se dá udělat barevnou CCD kamerou.
V současné době se tím nemá cenu zabývat. Pokud scházejí peníze, tak bazarová zrcadlovka udělá výrazně lepší službu, a na aspoň rozumně tmavé obloze se její výsledky hodně blíží k tomu, co se dá udělat barevnou CCD kamerou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak si to ted se zajmem ctu v tramvaji cestou domu. Jeste bych nekdy uvital planetarni kamerky.
Good!
Jo, take se hlasim Zrovna si tu sepisuji jejich seznam s parametry a jsem z toho jelen...
V kazdem pripade diky za zajimavy clanek. Ale trochu doufam, ze brzy zastara (tj.ze vyrobci prijdou s modely s novejsi generaci cipu)
Good!
Jo, take se hlasim Zrovna si tu sepisuji jejich seznam s parametry a jsem z toho jelen...
V kazdem pripade diky za zajimavy clanek. Ale trochu doufam, ze brzy zastara (tj.ze vyrobci prijdou s modely s novejsi generaci cipu)

Jsem zacatecnik, ale lecim se 

4rec, Vyr: planetarni kamerky nebudou, protoze ja zadnou nemam, natoz abych jich otestoval 5 ci vice...
Vyr: ale mam zajem si nejakou poridit, koukam na Flea3 a Grasshopper Express a pripadne neco od DMK a pripadne novinky od SX. Proste potrebuji zas neco na pointaci a zaroven i jako vedlejsi pouziti planety.
Vyr: zaloz na planetarni kamerky vlakno!
ze brzy zastara (tj.ze vyrobci prijdou s modely s novejsi generaci cipu)to je relativni. Podle me to vydrzi minimalne rok v platnosti. Letos sice bude par novych modelu, ale pak zas 3-4 roky nic!
Vyr: ale mam zajem si nejakou poridit, koukam na Flea3 a Grasshopper Express a pripadne neco od DMK a pripadne novinky od SX. Proste potrebuji zas neco na pointaci a zaroven i jako vedlejsi pouziti planety.
Vyr: zaloz na planetarni kamerky vlakno!
ze brzy zastara (tj.ze vyrobci prijdou s modely s novejsi generaci cipu)to je relativni. Podle me to vydrzi minimalne rok v platnosti. Letos sice bude par novych modelu, ale pak zas 3-4 roky nic!
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Hele tak já to dám s těma co jsem používal možná dohromady.
Lectorem iustus...
V kazdem pripade diky za zajimavy clanek. Ale trochu doufam, ze brzy zastara (tj.ze vyrobci prijdou s modely s novejsi generaci cipu) ;)
Když se podíváš trochu do historie, tak třeba čip ICX 285 tu je používán více jak 5 let a dodnes Sony nemá nic lepšího v této podobě, ani nic většího s podobnými parametry. Zrovna tak v lidové ceně Kodakův čip KAF 8300 tu je přes 2 roky, a zatím jsou kamery na jeho bázi stále ve vývoji. Takže zatím v tomto rozměru a ceně není ani důvod vk nějakému opřekotnému vývoji čipu. A pokud se podíváš na kamery SBIG, tak se stále drží ve výrobě dost let staré kamery. Pokud něco relativně vyhovuje, není zrovna moc důvodů k ivesticím . Po pravdně od filmu s QE 2-3% jsme se dostali na 55-60% u běžných čipů a toho prostoru k e zlepšování QE už moc není. A hlavně , nikdo nebude vyvíjet čip pro pár tisíc astronomických kamer. Tudy asi vývoj nejde.Jde o to, která technika potřebuje stovvky tisíc čipů s parametry, které by byly přínosem i pro CCD astro kamery.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milan - prave ze jiz tolik let jsou na trhu, tak je cas, aby se objevily nove. A zlepsovat se da leccos - od prevodniku (misto 8 bitu 12), pres rychlost (u USB 2 se narazi na strop) atd. Dalsi veci jsou dodatecne funkce jako ROI, ktere dodnes velka cast kamer neumi... Ze se nebudou vyvijet cipy pro pad posuku je mi jasne Ale predpokladam, ze vyvoj jde kupredu nejen kvuli nasemu konicku 
Konihlav - Take jsem nemyslel, ze bys to musel psat zrovna ty Ale urcite by se neco takoveho hodilo... Vlakno zalozit (nebo najit vhodne) muzeme. Az si dam dokupy ten muj prehled, tak to tam strcim...
P.S.: Tedy ty pripominky se tykaji havne planetarnich kamerek, myslenkama jsem byl momentalne u nich Ale i u "velkych" je co zlepsovat....

Konihlav - Take jsem nemyslel, ze bys to musel psat zrovna ty Ale urcite by se neco takoveho hodilo... Vlakno zalozit (nebo najit vhodne) muzeme. Az si dam dokupy ten muj prehled, tak to tam strcim...
P.S.: Tedy ty pripominky se tykaji havne planetarnich kamerek, myslenkama jsem byl momentalne u nich Ale i u "velkych" je co zlepsovat....
Jsem zacatecnik, ale lecim se 

Milan - prave ze jiz tolik let jsou na trhu, tak je cas, aby se objevily nove. A zlepsovat se da leccos - od prevodniku (misto 8 bitu 12), pres rychlost (u USB 2 se narazi na strop) atd. Dalsi veci jsou dodatecne funkce jako ROI, ktere dodnes velka cast kamer neumi...No nevím, poslední CCD kamera, která byla 8 bitová, tu už asi 10 roků není - více jak 5 letu jsou všechny 16 bitové. Zlepšovat rychlost je hezké, ale po expozici 600s mi nevadí těch 5s pauza. Možná všechny neumí ROI, ale určitě středový výřez v různém pevném rozměru umí skoro každá.
I tak si myslím, že zdalekane využíváme současných možnstí kamer a v tom dalším vývoji zase tak moc revolučního ( co by nám v současnosti scházelo) nevidím.
I tak si myslím, že zdalekane využíváme současných možnstí kamer a v tom dalším vývoji zase tak moc revolučního ( co by nám v současnosti scházelo) nevidím.
lepší rada žádná než špatná
třeba čip ICX 285 tu je používán více jak 5 let a dodnes Sonynemá nic lepšího v této podobě, ani nic většího s podobnými parametry.tohle uz nejakou dobu neplati, ale na trh mezi nas normalni smrtelniky to prijde nejdriv letos koncem roku, snad ale urcite pristi rok bude to mit jediny hacek a tim bude cena.
Je pak otazkou kazdeho, zda si dopreje mono SONY spickovy senzor s neuveritelnou QE a nizkym sumem s pouhou 15.99mm uhloprickou za cenu temer 2x vyssi, nez kamery zalozenou na KAF-8300 (ja bych do toho sel vsema deseti a nejen proto ze fanaticky nesnasim Kodak a miluji Sony ;D ma to i jine, racionalni duvody).
Jedna se no nove ICX674 a ICX694 cipy. Ten 674 bude k dostani kazdym tydnem (uhlopricka o 0.2mm mensi nez ICX285 z Atiku 314L+) za cenu 1.885 EUR (Atik 428EX) a bude to prvni kamerka lepsi nez Atik 314L+ Budouci ICX694 kamery "natrhnou pozadi" KAF-3200 (podle meho nazoru) a celkove budou levnejsi (KAF-3200 se pohybuje kolem 6.000,- EUR).
Suma novinek:
http://www.atik-cameras.com/products/info/atik-428ex
resp.: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... -54-m.html
http://www.starlight-xpress.co.uk/SXVR-H694-694C.htm
a jeden autoguider: http://www.starlight-xpress.co.uk/Superstar.htm
a muj aktualni osobni zebricek CCD kamer TOP list (u kazdeho senzoru uvadim jen jednu kameru od jednoho vyrobce krome KAF-8300, ktery je absolutne nejvice rozsiren):
KAF-16803: FLI PL-16803
KAI-16000: Apogee neco neco (ale tento cip mi prijde zbytecny)
KAI-11002: MII G3-11000
KAF-8300: 1. MII G2-8300, 2. FLI PL-8300, 3. SBIG ST + Apogee U8300 + QSI583, dlouho dlouho nic, QHY, SX
KAF-3200: QSI532
ICX285: Atik 314L+
ICX674: Atik 428EX
ICX694: TBD
P.S.: hranici kamer s cenou pres 12.000,- EUR neuvazuji a jedna se o kamery pro foceni DSO.
tak ozvu se za rok a uvidme, co se na zebricku zmeni
Je pak otazkou kazdeho, zda si dopreje mono SONY spickovy senzor s neuveritelnou QE a nizkym sumem s pouhou 15.99mm uhloprickou za cenu temer 2x vyssi, nez kamery zalozenou na KAF-8300 (ja bych do toho sel vsema deseti a nejen proto ze fanaticky nesnasim Kodak a miluji Sony ;D ma to i jine, racionalni duvody).
Jedna se no nove ICX674 a ICX694 cipy. Ten 674 bude k dostani kazdym tydnem (uhlopricka o 0.2mm mensi nez ICX285 z Atiku 314L+) za cenu 1.885 EUR (Atik 428EX) a bude to prvni kamerka lepsi nez Atik 314L+ Budouci ICX694 kamery "natrhnou pozadi" KAF-3200 (podle meho nazoru) a celkove budou levnejsi (KAF-3200 se pohybuje kolem 6.000,- EUR).
Suma novinek:
http://www.atik-cameras.com/products/info/atik-428ex
resp.: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... -54-m.html
http://www.starlight-xpress.co.uk/SXVR-H694-694C.htm
a jeden autoguider: http://www.starlight-xpress.co.uk/Superstar.htm
a muj aktualni osobni zebricek CCD kamer TOP list (u kazdeho senzoru uvadim jen jednu kameru od jednoho vyrobce krome KAF-8300, ktery je absolutne nejvice rozsiren):
KAF-8300: 1. MII G2-8300, 2. FLI PL-8300, 3. SBIG ST + Apogee U8300 + QSI583, dlouho dlouho nic, QHY, SX

P.S.: hranici kamer s cenou pres 12.000,- EUR neuvazuji a jedna se o kamery pro foceni DSO.
tak ozvu se za rok a uvidme, co se na zebricku zmeni

:-/
Čítaš niekedy to čo napíšeš? Jeden nevie ako to chápať. Kodak čipy neznášaš, Sony miluješ, má to aj racionálne dôvody ale aj tak považuješ za najlepšie kamery práve tie s Kodak čipom.
...a nejen proto ze fanaticky nesnasim Kodak a miluji Sony ;D
.
.
.
a muj aktualni osobni zebricek CCD kamer TOP list
...
.
.
.
Čítaš niekedy to čo napíšeš? Jeden nevie ako to chápať. Kodak čipy neznášaš, Sony miluješ, má to aj racionálne dôvody ale aj tak považuješ za najlepšie kamery práve tie s Kodak čipom.
...a nejen proto ze fanaticky nesnasim Kodak a miluji Sony ;D

.
.
.
a muj aktualni osobni zebricek CCD kamer TOP list
...

.
.
.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ale on to Konihlav myslel přesně tak, jak to píše.
Kdyby v Sony udělali jejich technologií velký monochromatický senzor, podobný třeba tomu co je v Atiku 314, nebo i v QHY8 (původní), tak by to bylo super. S HAD senzory se díky jejich extrémně malému temnému proudu, malé potřebě chlazení, celkem "kulturních" DF a BIASech vůbec "nenadřeš" s kalibrací. Jenomže žádné kdyby není, a asi ani nebude...
Oproti tomu jsou KAF a hlavně KAI senzory, kde je většinou v RAW obrazu těch artefaktů daleko víc, daleko víc citlivé na naprostou přesnost podmínek při kalibraci, s vyšším temným proudem.
A větších (i nějvětších ) mono senzorů od Kodaku je oproti Sony hromada, takže z toho plyne, že vlastně není moc na výběr, pokud chceš větší monochromatický senzor.
CCD kamery, ve kterých jsou jiné senzory než Sony či Kodak jsou většinou profi zařízení cenově úplně někde jinde.
Kdyby v Sony udělali jejich technologií velký monochromatický senzor, podobný třeba tomu co je v Atiku 314, nebo i v QHY8 (původní), tak by to bylo super. S HAD senzory se díky jejich extrémně malému temnému proudu, malé potřebě chlazení, celkem "kulturních" DF a BIASech vůbec "nenadřeš" s kalibrací. Jenomže žádné kdyby není, a asi ani nebude...
Oproti tomu jsou KAF a hlavně KAI senzory, kde je většinou v RAW obrazu těch artefaktů daleko víc, daleko víc citlivé na naprostou přesnost podmínek při kalibraci, s vyšším temným proudem.
A větších (i nějvětších ) mono senzorů od Kodaku je oproti Sony hromada, takže z toho plyne, že vlastně není moc na výběr, pokud chceš větší monochromatický senzor.
CCD kamery, ve kterých jsou jiné senzory než Sony či Kodak jsou většinou profi zařízení cenově úplně někde jinde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
nooo, ja si myslim, ze Pavel se cte moc dobre a vi o cem pise, ono Tomasi neni totiz z ceho vybirat a kdyz Sony dela monochramaticke CCD pouze v pidi rozmerech, tak nic jineho nez ten Kodak jaksi nezbyva, jenom takova mala poznamka--
napriklad cip KAF 16803 se chova pri teplote -30st asi podobne, jako SONY ICX 285 pri teplote pokojove ;D, trosku jsem to srovnani prehnal, ale je to skoro tak, kamera ATIK 314 je pouzitelna jiz kolem 0st a hlavne se nemusi obrazky nutne kalibrovat, G4 16000 je bez kalibraci naprosto nepouzetelna, pri 0st prebiji temny proud a sumy vlastni signal z cipu
koukam, ze jsme s Martinem sli stereo
napriklad cip KAF 16803 se chova pri teplote -30st asi podobne, jako SONY ICX 285 pri teplote pokojove ;D, trosku jsem to srovnani prehnal, ale je to skoro tak, kamera ATIK 314 je pouzitelna jiz kolem 0st a hlavne se nemusi obrazky nutne kalibrovat, G4 16000 je bez kalibraci naprosto nepouzetelna, pri 0st prebiji temny proud a sumy vlastni signal z cipu
koukam, ze jsme s Martinem sli stereo