Saturn 2012
Saturn 2012
Včera dobré podmínky a Saturn byl moc pěknej až do zvětšení 275x. Stín od planety už skoro přešel na východní stranu. Na západní straně byl sotva znatelný. Detailů bylo hodně a zajímavý byl např. hodně široký pruh na planetě a měl jsem dojem, že uvnitř pruhu je ještě jeden světlejší proužek.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Saturn 2012
Hergot kde ty podmínky furt berete, mě přijde poslední půlrok hodně podprůměrný 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2012
Tak kdybych to měl vzít za sebe, tak vyraž jinam, protože u mně doma taky na houby a včera za městem super. Jinak já jsem včera viděl dobře jen ten rovníkový pruh oranžové barvy a Cassiniho dělení jen v koncích prstence. Ač dobré podmínky, mé líné oko více nechtělo vidět.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Saturn 2012
Detailů bylo hodně a zajímavý byl např. hodně široký pruh na planetě a měl jsem dojem, že uvnitř pruhu je ještě jeden světlejší proužek.Když se podíváte na fotky Saturna tak mezi severní polární oblastí a NEB je pás právě světlé barvy a část polární oblasti má stejnou barvu jako NEB, možná proto jsi Karle viděl široký pás a uvnitř světlejší pásek...
Dnes když to vyjde tak se na to zaměřím.
Regule, nezoufej, nejsi sám
Dnes když to vyjde tak se na to zaměřím.
Regule, nezoufej, nejsi sám

Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Schecke
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2012
Dnes Saturn vynikající! Rozhodně jsem dnes trefil výborné pozorovací podmínky. Saturn jako namalovaný, žádné chvění - výrazné Cassiniho dělení, několik měsíců a dost podrobností na kotoučku... Paráda!
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Saturn 2012
Když se podíváte na fotky Saturna tak mezi severní polární oblastí a NEB je pás právě světlé barvy a část polární oblasti má stejnou barvu jako NEB, možná proto jsi Karle viděl široký pás a uvnitř světlejší pásek...
Lukáši tak jsem to odpozoroval asi stejně, jak minule. Ten světlej proužek (mezi severní pol. oblastí a NEB)jsem viděl celkem dobře a poloha souhlasí se snímkama.
Samotný široký pás měl jakoby tmavší okraje a to možná dělalo dojem světlého pásku uvnitř.
Lukáši tak jsem to odpozoroval asi stejně, jak minule. Ten světlej proužek (mezi severní pol. oblastí a NEB)jsem viděl celkem dobře a poloha souhlasí se snímkama.
Samotný široký pás měl jakoby tmavší okraje a to možná dělalo dojem světlého pásku uvnitř.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Saturn 2012
Zdar, tak dnes hlasim svoje prve pozorovanie v zivote. Po prestahovani na dedinu som si splnil detsky sen. Dobson uz stoji na zahrade. Tak laicky popisem, co som videl. Bol som samozrejme nedockavy, takze som bol naklusany pri teleskope uz par hodin pred zapadom slnka
. Nevadi, vyskusame slnecny filter a zvacsenie s prilozenym okularom 25mm, resp 48x magn. Fajn v celom zornom poli obria gula s niekolko ciernymi flakmi a skvrnami. Zanadavam, co za spinavy filter mi zo predali a vzapati hybem dalekohladom, aby som zistil, ci sa spina presuva spolu so slnkom. A ano, takze hlasim krasne viditelne slnecne skvrny. Viem, ze som si to asi nahovaral, ale pri 5mm resp 240x magn. Mam subjektivny pocit, ze vidim jemny pohyb skvrn. Slnko uz pomaly zapada... Prva planeta zacina byt vidiet volnym okom. Davam teda do hladacika svoju prvu planetu a zvacsenie 48x . Kricim do kuchyne na manzelku, nech sa ide pozriet, ze neuveri, co uvidi. Volnym okom krasna hviezda, a pri pohlade do dobsona mi manzelka zhlasi. "ty kokos ja tam vidim mesiac, to co?". Spokojny s otazkou manzelky, som sa iba uistil, ze naozaj vidim ostro fazu venuse, ktora ma viditelnu cast ala stvrtmesiac. Cakam na tmu. A cakam na prve viditelne objavenie saturnu volnym okom. Prichadza skoro este za sera. Mierim dobsona a ... a nic. Ok, tak ta druha jasna hviezda nad tou povodnou, uz musi byt predsa on. Pozriem do 48x mag a lala, kotucik s prstencom ako kaby mi ho niekto namaloval do okularu. Menim okulare ako maly chlapec nedockavy a zistujem, ze ak sa nedotknem s okom okularu, dokazem pri 240x vidiet Cassiniho delenie, prilezitostne , a juzny tmavsi pas. Po nabazeni saturnom, hladam okom mars. Predsa po mesici nocnych citani astro for viem kde je mars, nie. Ked ani na treti krat neviem najst spravnu planetu volnym okom, zapinam mobil a pustam 3g pre rychle a presne odnavigovanie k marsu. Nachadzam mars na prvy pokus s navigaciou a hanbim sa, ze som sa sekol bez nej o riadnych 90stupnov. Pri 10 a 5mm pozorovatelne velmi jemne detaily. Biele ciapocky mam pocit ze vidim na oboch stranach. Detaly planety skoro nulove, salamandrove skvrny, nieco take pozorujem. Toto vsetko velmi obtiazne viditelne, jedine mars som myslel ,ze uvidim trosku viac ostrejsie. Koncim pozorovanie a oznamujem manzelke, ze par noci bude pravdepodobne spavat sama. Minimalne pokial neskludnim prvotne nadsenie caute

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2012
Počkej až uvidíš Enckeho dělení nebo podrrobnosti na jupiterových měsících 

Saturn 2012
Dik, uz sa neviem dockat. Podrobnosti na mesiacoch Jupitera? Zartujes? Veru , neviem si ani len predstavit, ako uvidim co i len Jupiter nazivo a co vlastne vsetko uvidim. Aj Saturn som videl na xy fotkach, mal som predstavu co asi ludia vidia s mojim typom dalekohladu, ale nazivo je nazivo.
Saturn 2012
Dik, uz sa neviem dockat. Podrobnosti na mesiacoch Jupitera? Zartujes?
Peeto: Vítej na AF.
Kolega Psion si dělá tak trochu srandu Enckeho dělení asi neuvidíš ani půlmetrem a detaily na Jupiterových měsících taky neuvidíš. Uvidíš je jako kuličky a za dobrého seeingu a velkého zvětšení, jsem viděl na Ganymédu jednu jasnější oblast (možná
)
P.S. Co znamená 48x mag, nebo 240x magn.
Kolega Psion si dělá tak trochu srandu Enckeho dělení asi neuvidíš ani půlmetrem a detaily na Jupiterových měsících taky neuvidíš. Uvidíš je jako kuličky a za dobrého seeingu a velkého zvětšení, jsem viděl na Ganymédu jednu jasnější oblast (možná

P.S. Co znamená 48x mag, nebo 240x magn.

Saturn 2012
Ja to vidim podobne. Behem poslednich par dni jsem koukal na Saturn (a Mars) ve trech dalekohledech 100mm ED, 250mm Newton a dneska AS80/1200. Obraz v Newtonu sice zdaleka nejlepsi, ale paradoxne jsem na Marsu videl to same, co dnes v AS80 (kresby snad casem dodam). Na Saturnu (teda krome mesicku a krepaku) je to obdobne. Jak pises, je tam siroky NEB pas, pak neco svetleho a pak tmavsi polarni oblast (takhle to bylo i loni jen mi NEB prisel uzsi). No a pak se mi taky zda, ze NEB je dvojity, je to ale hodne neurcite a stejne neurcite to bylo vcera i v N250 (jak pri 190x, tak pri 310x).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Saturn 2012
o a pak se mi taky zda, ze NEB je dvojity, je to ale hodne neurcite a stejne neurcite to bylo vcera i v N250 (jak pri 190x, tak pri 310x).
Tak to jsem rád, že to nevidím sám. Ty snímky jsou přeci jen trochu něco jiného.
Já měl zvětšení 207x a byl dost dobrý obraz. Trochu ale chybělo rozlišení. Při 275x jsem sice musel čekat na lepší seeing, ale pak tam náznak dvojitého NEBu byl.
Lepší bylo větší zvětšení, protože zkoumání vnitřku NEBu je dost titěrná záležitost.
Dnes jsem nepozoroval, škoda.
Tak to jsem rád, že to nevidím sám. Ty snímky jsou přeci jen trochu něco jiného.
Já měl zvětšení 207x a byl dost dobrý obraz. Trochu ale chybělo rozlišení. Při 275x jsem sice musel čekat na lepší seeing, ale pak tam náznak dvojitého NEBu byl.
Lepší bylo větší zvětšení, protože zkoumání vnitřku NEBu je dost titěrná záležitost.
Dnes jsem nepozoroval, škoda.
Saturn 2012
Tak kdybych to měl vzít za sebe, tak vyraž jinam, protože u mně doma taky na houby a včera za městem super.Je to možné. Jinak na dnešek mi hlásí Meteoblue seeing v obou vrstvách 5/5 tak jsem zvědav ::)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
- hurá hvězda
Saturn 2012
Včera jsem koukal na Saturn zvětšením 200x a viděl asi poprvé Cassinyho dělení(nezvpomínam si,že by se mi ho někdy podařilo vidět .
Seening však byl spíš horší a na Marsu se mi nějaký detaily nedařilo vypozorovat. pozorováno kolem půlnoci,kdy už byla
tma jak v pytli.
Seening však byl spíš horší a na Marsu se mi nějaký detaily nedařilo vypozorovat. pozorováno kolem půlnoci,kdy už byla
tma jak v pytli.

SW 254/1200 ,malokuk 80/400 na AZ3, triedr 15x70 , kukátko 15x30 , hypíci 13mm a 8mm, setové
okuláry,Radian 6mm.
okuláry,Radian 6mm.
Saturn 2012

P.S. Co znamená 48x mag, nebo 240x magn. :)
Artaban, vdaka. Mag, magnification. Mal som na mysli klasicke zvacsenie. Aby som neodbiehal velmi od temy. Mam pocit, ze kazdym vecerom vidim viac a viac detailov. Velmi rychlo som prisiel na to, ze najlepsie pri vypozorovani detailov ja idealne pozorovat v sede a nechat si planetu prejst cez objektiv bez hybania, navadzania teleskopu. Cassiniho delenie viditelne kazdy den, za posledne tri veceri. Severnu a juznu cast Saturnu vidim bez akychkolvek sedych odtienov. Jedine zretelne sfarbenie vidim kusok pod prstencom v podobe tmavsieho pasa. To s tym dalsim delenim prstenca je mi jasne, ale vraj za vyborneho seeingu a zvacseni nad 200 je mozne ho s 10" SW dobsonom pozorovat. Vcera som si vsimal aj Saturnove mesiace, nepozrel som sice do ziadneho software, ale videl som ich 5. 3 boli krasne zoradene do priamky verlmi blizko saturnu aj pri zvacseni 240x