Rady ke studiu

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
kozzlik

Rady ke studiu

Příspěvek od kozzlik »

Ahoj jaky znamky na vysvedceni musim mit kdyz chci studovat astronomii a z ceho predem diky :D
Lesák
Věk: 37

Rady ke studiu

Příspěvek od Lesák »

Tak hlavně matematika a fyzika, případně i chemie. No a k těm známkám je asi zbytečné se vyjadřovat... ;)
dvader
Věk: 58

Rady ke studiu

Příspěvek od dvader »

Známky jsou fajn ale především tomu musíš rozumět... 8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Tisovsky

Rady ke studiu

Příspěvek od Tisovsky »

Matematika... jsou ke studii astronomie potřeba kraviny jako jsou třeba lomené výrazy apod. kraviny ? :)
Honza Ebr (honza42)

Rady ke studiu

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Matematika... jsou ke studii astronomie potřeba kraviny jako jsou třeba lomené výrazy apod. kraviny ? :)

Pokud ti "lomené výrazy" přijdou jako něco, co si zaslouží zmínku (matně si pomatuju, co se tim na základní nebo střední škole myslelo a bylo to něco naprosto triviálního), tak tě potřebná matematika ke studiu astronomie asi vyděsí :)

Studiu astronomie na matfyzu předchází tříletý základní kurz, z poloviny tvořený matematikou. To znamená předevšim diferenciální a integrální počet a lineární algebru. Nikdo neřiká, že to máš znát před vstupem na školu, ale základy musíš ovládat přirozeně - tedy úpravy algebraických výrazů, řešení kvadratických rovnic, komplexní čísla... o takových věcech se ani nikdo nezmiňuje ve výuce. Umět derivovat a aspoň matně chápat, co je integrál a diferenciální rovnice, předem neuškodí.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Tisovsky

Rady ke studiu

Příspěvek od Tisovsky »

*Já studuju na gymnáziu,jsem v 1 ročníku a začátky pro mne byly docela těžké,takže i když už všechno chápu a známky se mi zlepšily tak známce dobrý z matematiky asi neuniknu Pro mne je důležitější tomu porozumět Známka je až na posledním místě Neučíme se přeci pro nějaké čísla napsané na papíru Učíme se , abychom získali vědomosti a aby se nám otevřely nové obzory :)Nutno podotknout,že pokud dostaneš blbé známky,musíš se to doučit a nehodit to za hlavu Já to 1 čtvrtletí nezvládal a občas jsem se na to i vykašlal.Teď je to něco jiného a když dostaneš výbornou známku,tak to má velký vliv na psychiku ( Hledá se někdo,kdo by mi občas poradil s matematikou Na fb/icq/emailu nebo jiném dorozumívacím prostředku.Někdo,kdo ovládá učivo 1 ročníku...V matematice totiž stále tápu.
MilAN
Věk: 76

Rady ke studiu

Příspěvek od MilAN »

To , o čem se tu vyjadřuješ, ještě není žádná matematika. Ta začíná o několik úrovní výše. A teprve takovou potřebuješ ke studiu astronomiie. Studium astronomie a současná astronomie jako věda není žádné romantické  ani populární povídání o hvězdách a o dění  ve vesmíru, ani nějaké fantazírování, ale jen a jen výpočty. A to ať jde o fyzikální či chemické jevy a procesy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tisovsky

Rady ke studiu

Příspěvek od Tisovsky »

o , o čem se tu vyjadřuješ, ještě není žádná matematika. Ta začíná o několik úrovní výše. A teprve takovou potřebuješ ke studiu astronomiie. Studium astronomie a současná astronomie jako věda není žádné romantické  ani populární povídání o hvězdách a o dění  ve vesmíru, ani nějaké fantazírování, ale jen a jen výpočty. A to ať jde o fyzikální či chemické jevy a procesy.
Neboj,jsem si toho vědom . Ve Fyzice jsem byl také na začátku ztracen a teď ji ovládám,takže doufám,že s matematikou to bude podobné Pokud né,tak astronomie/astrofyzika není jediná,co mě láká.Jsou tady i další alternativy např. Geologie a Vojenství mě také láká.Na astronomii to ale nemá no.Ale mám před sebou ještě 3 roky rozhodování,takže se uvidí co mi půjde a co ne .
Honza Ebr (honza42)

Rady ke studiu

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

*Já studuju na gymnáziu,jsem v 1 ročníku a začátky pro mne byly docela těžké,takže i když už všechno chápu a známky se mi zlepšily tak známce dobrý z matematiky asi neuniknu Pro mne je důležitější tomu porozumět Známka je až na posledním místě Neučíme se přeci pro nějaké čísla napsané na papíru Učíme se , abychom získali vědomosti a aby se nám otevřely nové obzory :)Nutno podotknout,že pokud dostaneš blbé známky,musíš se to doučit a nehodit to za hlavu Já to 1 čtvrtletí nezvládal a občas jsem se na to i vykašlal.Teď je to něco jiného a když dostaneš výbornou známku,tak to má velký vliv na psychiku ( Hledá se někdo,kdo by mi občas poradil s matematikou Na fb/icq/emailu nebo jiném dorozumívacím prostředku.Někdo,kdo ovládá učivo 1 ročníku...V matematice totiž stále tápu.
Nechci tě v žádnym případě odrazovat - koneckonců studnetů ma matfyz kritický nedostatek

Ale většina lidí, která neměla přirozeně jedničky z matematiky (tzn. prostě to pro ně nebyla žádná práce), se na matfyzu dost trápila. Ale někteří to samozřejmě překonali!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Tisovsky

Rady ke studiu

Příspěvek od Tisovsky »

jedničky z matematiky (tzn. prostě to pro ně nebyla žádná práce), se na matfyzu dost trápila. Ale někteří to samozřejmě překonali!
Díky za info. :)
Tisovsky

Rady ke studiu

Příspěvek od Tisovsky »

Přinejhorším bych u astronomie zůstal jako laik a měl jí jako koníček :)
mischu

Rady ke studiu

Příspěvek od mischu »

Jestli tě to utěší - já se astronomii věnuji od roku 1995. Díky tomu, že moje rodiče i širší příbuzenstvo a mé okolí vědělo o mém zájmu (o který jsem se - a to přiznávám - veřejně dělil s ostatními například formou pořádání různých veřejných pozorování apod.) mě všichni "tlačili" k tomu abych šel po ukončení gymplu na MatFyz a studoval astronomii (všichni to u mě brali jako že to je předem hotová věc). Já ale už od začátku věděl, že se prostě astronomii profesionálně věnovat prostě nechci. Věř mi, že je hodně velký rozdíl dělat něco jako koníčka jenom když chci a mám na to náledu a dělat něco proto, že musím (= zaměstnání). Upřímně řečeno za sebe říkám, že mě z celé astronomie baví prostě a jednoduše to, že když je venku jasno tak vytáhnu dalekohled a podívám se na nějakou pěknou galaxii, hvězdokupu...apod. (což ovšem rozhodně není denní chléb profesionálního astronoma) a nikoliv nějaké bádání po prapodstatě všeho světa... Takže to, že by ti astronomie zůstala "jenom" jako koníček prostě nejde brát jako něco podřadnějšího ve srovnání se stavem, kdy by ses tomu chtěl věnovat profesionálně.
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
dvader
Věk: 58

Rady ke studiu

Příspěvek od dvader »

Ale většina lidí, která neměla přirozeně jedničky z matematiky (tzn. prostě to pro ně nebyla žádná práce), se na matfyzu dost trápila.No... nedá mi to, abych nepřipojil vlastní zkušenost. Ono to může být i horší. Já jsem ještě na střední škole zvládal matiku levou zadní, nemusel jsem se učit a jaksi to šlo samo... No a to byl šok na vejšce, když jsem zjistil, že nejsem typ na matiku a horko těžko jsem ji na vejšce zvládnul. On to je setsakra propastný rozdíl. 8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Slávek.M

Rady ke studiu

Příspěvek od Slávek.M »

To , o čem se tu vyjadřuješ, ještě není žádná matematika. Ta začíná o několik úrovní výše.
To mi připomíná jednoho profesora, který na seminářích z nukleární analýzy komentoval s úsměvěm naše trápení se s integracemi a derivacemi (mysím, že to bylo nějaké odvozování konstatny u rychlosti radiaktivní přeměny nebo hmotnosti radioaktivního nuklidu nebo něčeho podobného): "Vždyť toto není žádná matematika, ale jen počty - matematika začíná až..." popravdě si už nepamatuji u čeho že ta matematika začíná... - každopádně velice podobné :-)
Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
M.Stone

Rady ke studiu

Příspěvek od M.Stone »

Přidám vlastní zkušenost. Po vystudování gymnázia (už je to nějakou chvíli  ;) ), jsem zkoušel přijímačky na MatFyz. Na gymplu matika a fyzika vždy za "1" a úplně v pohodě. Na přijímačkách jsem si připadal jako na jiné planetě a moc jsem se nechytal. Dnes mám jinou školu, ale tím nechci nikoho odradit. Tam je to jiný level, jak píší zde kolegové.
Odpovědět