FREEX: vlákno pro stálé otázky kolegy Freex
Problem moze byt aj medzi dalekohladom a stolickou. Pouzivas pojmy (srob ktorym sa nastavuje viditelnost...), ktore su nestandardne a nie kazdy ich pochopi. Preto mozno ani neporadi. O kolimacii tu bol napisany pomerne dlhy prispevok Mmysom. Skus si ho precitat, pochopit a podla neho najprv vyhodnotit kolimaciu a potom pripadne skolimovat. Ak je niekde medzera medzi skrutkou a "zelezom" tak to predsa musis byt schopny identifikovat. Kolec asi osobne neporadi, kedze je z Bratislavskeho kraja.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Já si teda nejsem jist ale na fotce je vidět že značka středu prim. zrcadla není uprostřed a podle toho jak jsou vidět packy co drží primár je sekundár v pořádku. To znamená že bude problém u prim.zrcadla.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
freex: jak jsi poznal, že to je jednou skolimované a podruhé rozkolimované ? Pokud se nic nepohne, nemůže se nic rozkolimovat. Kolimace není totiž nic jiného než sesouhlasení os a jejich fixace.
pokud sem nedáš něco konkrétního, řeči jsou na nic
pokud sem nedáš něco konkrétního, řeči jsou na nic
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
eex: jak jsi poznal, že to je jednou skolimované a podruhé rozkolimované ? Pokud se nic nepohne, nemůže se nic rozkolimovat. Kolimace není totiž nic jiného než sesouhlasení os a jejich fixace.
Trošku divná otázka nie ?
Mám spravenú krytku do OV. V tej krytke je v strede diera. Keď sa pozriem do toho, vidím či je kolimácia správna alebo nie. Aj ta fotka je spravená cez ten kryt. Bez neho by nebolo vidieť to, že je ďalekohľad rozkolimovaný.
Trošku divná otázka nie ?
Mám spravenú krytku do OV. V tej krytke je v strede diera. Keď sa pozriem do toho, vidím či je kolimácia správna alebo nie. Aj ta fotka je spravená cez ten kryt. Bez neho by nebolo vidieť to, že je ďalekohľad rozkolimovaný.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
To Funtomas : Ta medzera to bol uvedený iba príklad. Neviem čo tam tomu môže vadiť.
Kolimujem už rok, takže viem ako sa to robí. Ten článok som si prečítal veľa krát.
Kolimujem už rok, takže viem ako sa to robí. Ten článok som si prečítal veľa krát.
V tom případě bych ti doporučoval si o tom nejdříve něco přečíst. Možná "kolimuješ "už rok špatně
PS: z tvého popisu vyplývá jediné : sekundár je pevně utažený a přesto se pohne (nebo se snad rozkolimuje bez pohnutí ?). Tomu rozumíš asi jedině ty.
PS: z tvého popisu vyplývá jediné : sekundár je pevně utažený a přesto se pohne (nebo se snad rozkolimuje bez pohnutí ?). Tomu rozumíš asi jedině ty.
lepší rada žádná než špatná
V tom případě bych ti doporučoval si o tom nejdříve něco přečíst.
Hlavne by ste mali poriadne čítať moje príspevky.
PS: Píšem to kôli tomu, aby som to vyriešil. Tiež neviem prečo mi to robí.
Dúfam že sa dobre bavíte.....
Hlavne by ste mali poriadne čítať moje príspevky.
PS: Píšem to kôli tomu, aby som to vyriešil. Tiež neviem prečo mi to robí.
Dúfam že sa dobre bavíte.....
Pokud myslíš, že se bavíme tím jak se ti dlouhodobě a trpělivě snažíme pomoci tak ano bavíme se. Ta dírka v kolimátoru by měla mít průměr tak 1mm, nevím jestli přes ni jde fotit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Odpověď, která sem nepatří, jsem odstranil.
Pro freexe: nedávno jsem tě požádal, ať šetříš při psaní příspěvků smajlíky. Pokud to nerespektuješ a tím porušuješ pravidla, budu ty příspěvky mazat.
Pro freexe: nedávno jsem tě požádal, ať šetříš při psaní příspěvků smajlíky. Pokud to nerespektuješ a tím porušuješ pravidla, budu ty příspěvky mazat.
[quote author=312532322F570 link=1321636429/228#228 date=1345913351]
"Nie. Problém je určíte v sekundárnom zrkadle. Už viac krát sa mi to presne rozkolimovalo a vždy bol na vine sekundár"
Kdyby byl problém u sekundáru tak by nebyly vidět všechny tři držáky primáru stejně. A to podle fotky jsou
P.S.
Jak vypadají difrakční obrazce z hvězd?
"Nie. Problém je určíte v sekundárnom zrkadle. Už viac krát sa mi to presne rozkolimovalo a vždy bol na vine sekundár"
Kdyby byl problém u sekundáru tak by nebyly vidět všechny tři držáky primáru stejně. A to podle fotky jsou
P.S.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Freex, čo tak kúpiť laserový kolimátor, prípadne si ešte urobiť stredovú značku na sekundár a budeš mať hneď jasno...
Pokiaľ viem, tak v Kysuckom Novom Meste je hvezdáreň, možno by poradili tam. To môžeš mať tak 10km od domu.
Dobson SW 200/1200
P.S.
Freex: zkus zkontrolovat, zda PRIMAR nema vuli do stran v tech 3 uchytech. Pri pootocenu tubusu by se ti prave posunul stred primaru ikdyz je vse dotazeno.
P.S.
Freex: zkus zkontrolovat, zda PRIMAR nema vuli do stran v tech 3 uchytech. Pri pootocenu tubusu by se ti prave posunul stred primaru ikdyz je vse dotazeno.
Práve som kontroloval Primár a všetko je v poriadku. Teraz mam tak brutálne rozkolimovaný ďalekohľad, že keby to bolo primárnym zrkadlom, tak by muselo byť posunuté úplne na kraji tubusu, ale ono je presne v strede a ani sa nedá s ním pohnúť.
Asi rozoberiem pavúka a uvidím, čo tomu tak vadí....
Asi rozoberiem pavúka a uvidím, čo tomu tak vadí....
Zdravím.
Mám jednú otázku.
Brat mi volal, že v Banskej Bystrici by chcel kúpiť foťák, najlepšie zrkadlovku, aby som mohol neskôr fotiť vesmír a prírodu (samozrejme po dokúpení vhodného príslušenstva). Má zľavu, tak rád by ju využil.
Preto sa pítam, aká zrkadlovka by bola najlepšia v cenovom limite do 500-600€.
Rozmýšľam zatiaľ nad Canon EOS 1100D + EF-S 18-55mm IS.
S pozdravom Frederik.
Mám jednú otázku.
Brat mi volal, že v Banskej Bystrici by chcel kúpiť foťák, najlepšie zrkadlovku, aby som mohol neskôr fotiť vesmír a prírodu (samozrejme po dokúpení vhodného príslušenstva). Má zľavu, tak rád by ju využil.
Preto sa pítam, aká zrkadlovka by bola najlepšia v cenovom limite do 500-600€.
Rozmýšľam zatiaľ nad Canon EOS 1100D + EF-S 18-55mm IS.
S pozdravom Frederik.