FREEX: vlákno pro stálé otázky kolegy Freex
áno bude sa stáčať... schválne si sfoť mesiac povedzme 21:00 a potom o 22:00, pričom foto maj v tej istej rovine ku ďalekohľadu...potom si to porovnaj a uvidíš, že sa to nebude to isté. Ja sa tým stretávam teraz keď si robím mozaiku z viacerých fotiek z Mesiaca... Proste sa nedá napasovať a musím si jednotlivé zábery pootáčať o niekoľko stupňov a to fotím v podstate kontinuálne v priebehu pár minút... Teda toto je môj laický výklad. Možno nie presný... Takže ak by si chcel použiť povedzme 20 minútovú expozíciu, tak sa ti hviezdy v zornom poli posunú aj napriek tomu že máš GOTO
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Aha už chápem Aj na Jupiterovy som si všimol že sa nahne každú hodinu o trochu a po 3 hodinách je to dosť vidieť ako sa nahne.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
ak to ja chápem dobre, tak úplne najľahšie si to všimneš na súhvezdiach. Keď vychádzajú su v úplne iných polohách ako keď zapadajú. Napríklad Labuť alebo Orion, pri tých je to badateľné 

Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Ahoj. Môže sa stáť niečo s ďalekohľadom keď ho mám celé dni vonku ? Teplota sa pohybuje od -10 (deň) do -30 (noc). Samozrejme že aj pozorujem. Nemôže sa stáť niečo s optikou napr. s okulármi ?
Nemôže sa stáť niečo s optikou napr. s okulármi ?
Stát by se nic nemělo, ale ty okuláry nech klidně v teple. Když k promrzlému okuláru přiložíš oko, tak se může zarosit. Hodně lidí má při pozorování v mrazu okuláry v kapse, kde je trochu tepleji.
Stát by se nic nemělo, ale ty okuláry nech klidně v teple. Když k promrzlému okuláru přiložíš oko, tak se může zarosit. Hodně lidí má při pozorování v mrazu okuláry v kapse, kde je trochu tepleji.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Ahoj. Môže sa stáť niečo s ďalekohľadom keď ho mám celé dni vonku ? Teplota sa pohybuje od -10 (deň) do -30 (noc). Samozrejme že aj pozorujem. Nemôže sa stáť niečo s optikou napr. s okulármi ?V takových mrazech až -30°C je výhodou mít dalekohled stále venku, sám ho mám ted nonstop venku asi už 2 týdny. Jinak temperace je potom hodně dlouhá, 2 hodiny i mnohem více s klesající teplotou vzduchu v noci.
Okuláry je potřeba mít v pokojové teplotě, když je necháš v mrazech venku, je téměř jisté, že se velice rychle zarosí.
Dokonce nechávám i temperovat Paracorr, i tak malá věc má na začátku pozorování vliv na obraz když není dostatečně vytemperovaný, je to docela dost viditelné.
Okuláry je potřeba mít v pokojové teplotě, když je necháš v mrazech venku, je téměř jisté, že se velice rychle zarosí.
Dokonce nechávám i temperovat Paracorr, i tak malá věc má na začátku pozorování vliv na obraz když není dostatečně vytemperovaný, je to docela dost viditelné.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
No jestli myslíš NGC 2237 Rosette, tak to bude opravdu problém i pod tmavou oblohou, natož za svitu Měsíce
Preč by mál byť problém ? Treba na to filter ?
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
žeby malá plošná jasnosť a veľké rozmery?
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Ahoj. Chcel by som sa spítať, či nemáte nejaký software, ktorý mi spraví z videa fotky. Mám už všelijaké, ale žiaden neotvára typ súboru .mov .
Ak taky poznáte, prosím pošlite mi aspoň názov aby som si ho mohol stiahnuť.
Ďakujem.
Ak taky poznáte, prosím pošlite mi aspoň názov aby som si ho mohol stiahnuť.
Ďakujem.
Já používám ACDSee 9 a funguje to.Třeba najdeš něco lepšího,ozvi se.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Převeď to na video, který ti jiný soft otevře. Search MOV to AVI
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ešte k tým planetárnim okulárom. Niekde som čítal, že sw uwa 9mm je vlastne 8mm okulár. Čo je na tom pravdy ?
Ahoj. Mám jednú otázku. Ako je možné, že na Jupiterovy, Saturnovy, nieje vidieť fázu ? Napríklad Jupiter obehne okolo slnka za 12 rokov, takže by sme sa niekedy mali dostať do nejakej pozície s Jupiterom, že by sme videli jeho fázu. Dá sa niekedy pozorovať táto fáza ?
Ďakujem.
Ďakujem.
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Fázu vonkajších planét vidíme len sú tak nepatrné, že ich je problém spozorovať len tak pohľadom.
edit: Mars má pozorovateľnú fázu max 0,84, Jupiter - 0,989, Saturn 0,997, kedy 1 znamená spln, 0 je nov a 0,5 je polovica
edit: Mars má pozorovateľnú fázu max 0,84, Jupiter - 0,989, Saturn 0,997, kedy 1 znamená spln, 0 je nov a 0,5 je polovica
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
Jupiter je už dost daleko od Slunce a fáze jsou dost nepatrné. Zkus mrknou na stelárium a všimneš si že se ty fáze trošku projevují ale minimálně.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60