Pozorovanie Slnka bez Dalekohladu....

Sluneční dalekohledy, filtry, spektroheliografy a vše ostatní k pozorování naší nejbližší hvězdy
Odpovědět
Bresser-maxi

Příspěvek od Bresser-maxi »

Neviete či sa da vyrobit niečo na pozorovanie slnečných škvrn bez filtrov alebo roznich inich vecičiek.....  Ak áno prosim nevedeli bi ste poskitnuť navod alebo link na ktorom je navod..... Velice dakujem ak by niečo bolo
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nerozumím, skvrny bez dalekohledu ? To je nějaké zmatené. Nízev tématu je bez dalekohledu a v příspěvku píšeš bez filtru.

Pouhým okem jsou vidět bohužel pouze ty největší skvrny, a to není často. Pokud tam jsou opravdu velké, tak na to stačí ranní mlha, svářečské sklo či kukla, nebo brýle na pozorování slunce, či odstřižky folie Baader Astro Solar.

Také lze dát kousky té folie na triedr, tím už uvidíš skvrny lépe.

Pokud bylo myšleno bez filtru, ale dalekohledem, tak jedině projekcí na nějakou bílou plochu (papír, matnici).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bresser-maxi

Jaj prepačte lebo som do temy napisal bez dalekohladu potom mi to doplo ale uz som nevedel zmenit ten nazov

A neviem ... može biť aj cez lidlskop ???
Habl

Příspěvek od Habl »

Každý dalekohled při pozorování Slunce musí býti vybaven před objektivem neb zrcadlem vhodným slunečním filtrem buď folií ASTROSOLAR, neb rovinným skleněným planparalelním chromovým filtrem s hodnotou NC 5 Hrozí nebezpečí poškození oka a ztráty zraku..

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Bresser-maxi

NO to zas nie mislim naprklad nejakou formou premietnutia ...... a nwm ci moze bit lidlakom bo 1 som to tak skusal ale zle to dopadlo trochu mi prihorel okular :)
viktormt

Příspěvek od viktormt »

ak mas na fotaku dobry zoom, slnecne skrvny mozes zachytit ked je slnko za mliecnou vrstvou mrakou, s tym nie je problem.. slnko vtedy vidno ako krasnu kontrastnu gulu, len fot rychlo, kym je za oblakmi.
Bresser-maxi

no to uz poznam pozeral som nan ked bol za oblakmi so slnecnimi brilami take dost tmave sklicko ...... tiki za rady vsetkym
Lukel

Příspěvek od Lukel »

Se Sluncem opravdu OPATRNĚ!
Sám píšeš, co to provedlo s okulárem na Lídláku... to samé ti provede s nechráněným okem.

I přímý pohled do slunce bez optiky ti může poškodit zrak.

Pozorování optikou jedině přes filtr k tomu určený, nebo projekcí přes projekční kuláry. (v normálních okuárech dochází ke kumulaci tepla v jeho ohnisku a můžeš ho zapéct)

Pozorování přes různá sklíčka, filmy, případně i fotografické filtry, zvláště s optikou, je taky riziko, protože tyto filtry mohou sice filtrovat viditelné spektrum, ale IR a UV mohou propouštět. Na tyto složky je oko necitlivé a i jen krátkodobé vystavení optikou koncentrovanému IR záření znamená vypálený slepý bod na sítnici!
Habl

Příspěvek od Habl »

Pozorování optikou jedině přes filtr k tomu určený, nebo projekcí přes projekční kuláry.
Jen by jsem chtěl doplnit, že bezpečné a kvalitní pozorování Slunce je pozorování i u refraktorů v bílém světle s dvoučlenými objektivy (ne s aplanáty) pomocí Heršlova hranolu (odvádí přebytečné světlo sluneční)...
www.supra-dalekohledy.cz/dalekohledy/pr ... halfa.html
(3 položka)
Pro Newtony je vhodný vyrobený filtr z folie nasazený na tubus v jeho horní části - viz odkaz
www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl ... 92949103/0

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Ten Hershluv hranol muzu doporucit. Pred casem jsem si tady v bazaru jeden takovy poridil (1.25" od APM), konecne mam k nemu ND3.0 filtr a mohl jsem ho o vikendu vyzkouset. Obraz byl nadherne ostry a hlavne kontrastni (ale musel jsem jeste pridat jeste mesicni filtr ND0.9). V ED100 byla pri  47x videt zretelne granulace pres cely povrch Slunce. Navic tam byla nadherna velmi komplexni skupina skvrn.

Pred tim jsem pouzival Baaderackou folii. Zatim jsem je primo neporovnaval, ale rozhodne ten Hershluv hranol jasne vede. Napr. s granulaci jsem vzdycky v tomhle dalekohledu zapasil. Musel jsem se velmi soustredit, abych ji byt na danem kousku Slunce videl. Nevim, cim to je. Rika se, ze ta folie je na tom opticky prakticky tak dobre jako ten hranol. Me prijde rozdil velky a to hlavne v kontrastu.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Bresser-maxi

A se***m na to kupim si Foliu .....

a prosim vas ten obchod SUPRA PRAHA odosiela aj do inich štátov????
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Příspěvek porušující Pravidla byl odstraněn. Moderátor
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Obraz byl nadherne ostry a hlavne kontrastniNěkdo mi tady vyčinil a buď ať se přihlásí nebo ať nechá být, že chodím na špatné srazy, ale o Herschelu také uvažuji, jsem ostuda a hranolem jsem kouknul párkrát jen na Petříně.

Folie pro mě zatím možnost číslo 1, ale věřím že hranol skutečně vyhravá na plné čáře.
Lectorem iustus...
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Nevim, cim to je. Rika se, ze ta folie je na tom opticky prakticky tak dobre jako ten hranol. Me prijde rozdil velky a to hlavne v kontrastu.
Nevím, jak někdo může vůbec tvrdit, že fólie je na tom opticky stejně s herschel hranolem. Mám ten 2" od Baadera a je to to nejlepší, co jsem kdy viděl. A nevím, že by bylo něco lepšího.
Odpovědět