natrafil som na tento clanok: http://pc.zoznam.sk/novinka/japonci-vyr ... telne-sklo
to by mohlo riesit komfortne pozorovanie v zime, z tepla miestnosti.
Aky je Vs nazor na pozorovanie cez okno?
Pozorování přes okno (sklo)
Celestron NexStar 8SE
zdroj PowerTank 7Ah
Baader Zoom okular 8-24 mm II.
zdroj PowerTank 7Ah
Baader Zoom okular 8-24 mm II.
Jedna věc jsou odrazy a odlesky, druhá optická kvalita skla... Tedy absolutní rovinnost a homogenita materiálu.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Už se to tu někde řešilo, staré okna jsou naprosto nevyhovující, ani pro triedr. Nynější izolační dvojskla jsou na tom mnohem lépe, ale i tak to není ono, stále je lepší jít ven. Doma mám trojskla, myslel jsem, že bych někdy když se mě nebude chtít do mrazu tak bych ED80 jen tak mrkl, třeba na Saturna s prstenci. Ovšem trojsklo je o dost horší než dvojsklo a zv. 50x bylo škaredý.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, co jsem se přestěhoval, tak dvosklo vyhoví pohledu na Měsíc i přes ED 80 a zvětšení do 120x. Nepoznal jsem rozdíl od pohledu při otevřeném okně. Test probíhal v době, kdy byla teplota venku i vevitř přesně stejná. Obraz byl překvapivě perfektní a vizuálně jsem prostě nepoznal rozdíl. Se zvyšujícím se úhlem pohledu ale asi rozdíl bude, ale to jsem neřešil. Je zajímavé, že v určitých případech to zřejmě jde a na pozorování meteorů bych si takové střešní okno klidně představit dokázal. Ale v dnešní době, kdy je moderní si i svítit je to stejně jedno.
Kdo má FB může se pousmát zde:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 375&type=3
Kdo má FB může se pousmát zde:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 375&type=3
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Já tedy moc nepozoruju, ale v zimě, když jsem jednou koukal na měsíc přes 5" šmitku, rozdíl teploty v pokoji a venku byl takový, že se v podstatě pozorovat nedalo ani při 60x zvětšení a hodině větrání. Pak jsem zavřel okno, protože jsem už mrznul a zjistil, že obraz se krásně stabilizoval a možno bylo pozorovat i na 144x zvětšení, bez větších problémů. Překvapuje mě kvalita dnešních plastových oken, rozhodně to není marný a HLAVNĚ nemusíte mrznout a nenaplní se vám pokoj hmyzem. Zajímalo by mě, jestli by se dalo pořídit kvalitní jednovrstvé sklo i na focení, protože mě ta zima už nebaví 
natrafil som na tento clanok: http://pc.zoznam.sk/novinka/japonci-vyr ... lne-skloTo sklo by bylo neviditelné, kdyby mělo idex lomu stejný jako vzduch a propouštělo 100% světla. Ale i pžez tuhle japonskou legraci je to pořád jen sklo.
Souhlasím, že dnešní plastová dvojskla jsou mnohem opticky kvalitnější, ale i tak jsou protě překážkou. Já sem pozoroval a fotografoval zkrze toto panelákové okno už mnohokrát a co se týče velkého rozdílu teplot, hlavně v zimě, tak koukat přez zavřené okno je určitě lepší. Ale opravdu záleží na úhlu pohledu. Fotografování už je horší. S krátkým ohniskem se dá docílit i dobré ostrosti, ale klesá kontrast a prodlužuje se expozice než když je okno otevřené. Navíc se projevují různé reflexi, ale to by právě mohlo řešit to japonské sklo. ;D
Souhlasím, že dnešní plastová dvojskla jsou mnohem opticky kvalitnější, ale i tak jsou protě překážkou. Já sem pozoroval a fotografoval zkrze toto panelákové okno už mnohokrát a co se týče velkého rozdílu teplot, hlavně v zimě, tak koukat přez zavřené okno je určitě lepší. Ale opravdu záleží na úhlu pohledu. Fotografování už je horší. S krátkým ohniskem se dá docílit i dobré ostrosti, ale klesá kontrast a prodlužuje se expozice než když je okno otevřené. Navíc se projevují různé reflexi, ale to by právě mohlo řešit to japonské sklo. ;D
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Vyměnili jsme teď špaletová okna za nová dřevěná s izolačními dvojskly. Mám v pokoji na zimu malej dalekohled 150/750 na GSO280 a koukám z tepla. Není to ale extra, pro malá zvětšení to jde, ale na detailní pozorování Jupiteru to tedy není. Působí to na mě, že přes dvojsklo střešních oken to bylo lepší (Veluxy). Asi to bude taky tím, že do střešních oken jde paprsek skoro na kolmo, kdežto když koukám přes svislé okno někam k 45st nad obzor, jde paprsek šikmo a zdvojuje to trochu obrázek. Přesto věřím, že na takové krátkodobé kouknutí při -20stupních to bude příjemné
.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Tak jsem dnes zkusil Měsíc přes střešní okno Velux.Nebyl to sice žádný zázrak,ale ušlo to.ED80 a Hyperion Zoom docela mile překvapili.