MaG napsal: To se fakt dalo vyretušovat? Já teda žasnu.
Teď bych si to teda rád vzal a hodil to pro zajímavost i k sobě na web. Vcelku zdařilá úprava. Myslím, že bude názorně vidět, jak špatné podmínky byly a jak špatně byla vidět.
Na papíře to zatím nemám.samozrejme si tu fotku stahni
u skvrn jsem menil pouze jas - tj. s pixely se nehybalo (jako treba pri retusovani razitkem atd...) sla by z toho udelat slusna fotka 13x18...
fotka je to opravdu nazorna, este ze jsem se rano kvuli komete netrmacel za mesto ikdyz rana to asi byla pekna - uz dlouho jsem nestaval v tehle hodinach kvuli astru
Tak jsem dnes v noci opět vyrazil a vyplatilo se, kometa je o několik stupňů výše než 28.4, takže i přes srovnatelně mizerné počasí jsem ji nalezl o hodinu dříve, takže byl čas pokusit se o několik fotek. V triedru jsme ji sice nenašli, nebo spíše nepoznali, přeci jen pár km za Prahou /pro MP mezi Libčicemi a Kralupy/ ale v dal. 80/840 zcela bez problémů, včetně ohonu cca . 20', sice od minule poklesla jasnost jádra, ale plošná jasnost myslím zůstala skoro stejná. Brzy bude u M31, tak snad vyjde počasí.
[quote author=MaG link=board=pozorovani;num=1081826733;start=165
Snad přejde brzy nějaká fronta a bude jedno kvalitní ráno. To by pak nevadila ani 7 mag.Já se rozhodl pro jistotu čekat na pozorovacím stanovišti, i když počasí není moc slibné. Minulý týden jsem byl s Psionem něco vyzkoušet , v Praze zcela jasno, o 15 km dále z 90% zataženo, že ani měsíc neprosvítal , po asi dvou hodinách čekání jsme odjeli a v Praze opět totálně jasno.
vla napsal:
Já se rozhodl pro jistotu čekat na pozorovacím stanovišti, i když počasí není moc slibné. Minulý týden jsem byl s Psionem něco vyzkoušet , v Praze zcela jasno, o 15 km dále z 90% zataženo, že ani měsíc neprosvítal , po asi dvou hodinách čekání jsme odjeli a v Praze opět totálně jasno.Mne sa zdá, že jedinou možnosťou ako vylepšiť počasie v BA, bude zadováženie si niekoľkých rakiet s jodidom strieborným.
>:(
Pozoroval jsem po 2. ranní také okolí galaxie M31 v Andromedě, zda tam nebude vidět kometa C/2004 F4 (Bradfield). Nebyla Dosah v triedru byl 8,3 mag v okolí komety, ale nespatřena. Očekávanou jasnost ~8,5 mag lze tedy částečně potvrdit. Snad se vydaří jedna pětiminutová expozice.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Tady je fotka z výše uvedeného pozorování 14. 5. po půlnoci. Nevím zda je to v pohodě ale je to pouze vyjeté ze skeneru a trochu upravené v Gimpu. Možná to časem upravím lépe. Kometa byla fakt pěkná.
FunTomas napsal:
Mne sa zdá, že jedinou možnosťou ako vylepšiť počasie v BA, bude zadováženie si niekoľkých rakiet s jodidom strieborným.
>:(
to uz je lacnejsie asi jedno male pohyblive auto, kam nalozis svoju vybavu a pojdes niekde, kde blava uz svietit nebude.