Kometa Bradfield
Kometa Bradfield
To snad ne!! Hadejte, ve ktere oblasti se nachazim??
To snad ani nema cenu rano vstavat! :mad:
Zbytku republiky - stastny lov! :hi:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
To teda cenu nemá. Já asi totiž nevstanu ;D
Nevím nevím, vážně má být jasno? Po dnešku je mi jasné, že kometa je na této zakalené obloze "téměř neviditelná"...
(foto je v tomto tématu o stránku méně..)
-------
Už jste viděli Měsíc na obloze dvakrát? Ráno jsem vstal - byl tam. Zapadl a nyní jdu domů a vysoko na nebi je tam zas Vstávání ve dvě je zajímavé. Kdybych nešel spát, uvidím dva západy Měsíce, ale zítra v práci bych to nerozchodil
Nevím nevím, vážně má být jasno? Po dnešku je mi jasné, že kometa je na této zakalené obloze "téměř neviditelná"...
(foto je v tomto tématu o stránku méně..)
-------
Už jste viděli Měsíc na obloze dvakrát? Ráno jsem vstal - byl tam. Zapadl a nyní jdu domů a vysoko na nebi je tam zas Vstávání ve dvě je zajímavé. Kdybych nešel spát, uvidím dva západy Měsíce, ale zítra v práci bych to nerozchodil

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Láká mě jet do orlických hor na Šerlich (1027m) ale nikdy jsem tam nejel a nevím, jak to tam vypadá. To by byl moc risk. Navíc musím ráno brzy vstávat, to bych nešel spát vůbec. Takže si ho así nechám na Q4-ku Zítra asi nikam nepojedu. Sice je jasno, ale pod 10 stupňů je stejně dost výrazný zákal, a vím, jak by to dopadlo. Radši budu
:nod:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa Bradfield
Tak v noci jsem mel evidentne krasne jasno...
Jenze po trech vstavani ve 3:00 uz se to ctvrte nepovedlo
.
Takze jsem Bradfield prosvihl.... no nic, jsem jenom clovek a ne stroj a navic si myslim, ze me to nemusi mrzet potom, co jsem cetl to nezazivne pozorovani slabe komety, sotva zachytitelne s nekolikaminutovou expozici od MaGa a MMyse...
Takze posledni nadeje vkladam do Q4!
Hezky den
Jenze po trech vstavani ve 3:00 uz se to ctvrte nepovedlo
Takze jsem Bradfield prosvihl.... no nic, jsem jenom clovek a ne stroj a navic si myslim, ze me to nemusi mrzet potom, co jsem cetl to nezazivne pozorovani slabe komety, sotva zachytitelne s nekolikaminutovou expozici od MaGa a MMyse...
Takze posledni nadeje vkladam do Q4!
Hezky den
Kometa Bradfield
Dnes jsem na kometu nevstával......
.....a dnes zrovna bylo jasno.....je toto možné?
No asi jo.
.....Q4!!! to jistí.
.....a dnes zrovna bylo jasno.....je toto možné?
No asi jo.
.....Q4!!! to jistí.

Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Já to teda nechápu. Copak je takový problém vstát třikrát za sebou ve tři a když je zataženo jít spát? To mě nemůže přece vysílit ;D
Zato když je jasno, tak vstanu ...
Ale vážně... ono když tady bylo vidět, že jasno nebude, tak jsem totiž nevstával vůbec, takže když to pak mělo vyjít, tak jsem vstal no a to mě pochopitelně problém nedělá vstát jednou ve dvě.
Dneska ráno jsem to nezkoušel po zkušenosti ze včerejška - obloha byla i dnes zadělaná zákalem, nemělo by to znova cenu. Chtěl jsem ji vidět a to sem si splnil.
Zato když je jasno, tak vstanu ...
Ale vážně... ono když tady bylo vidět, že jasno nebude, tak jsem totiž nevstával vůbec, takže když to pak mělo vyjít, tak jsem vstal no a to mě pochopitelně problém nedělá vstát jednou ve dvě.
Dneska ráno jsem to nezkoušel po zkušenosti ze včerejška - obloha byla i dnes zadělaná zákalem, nemělo by to znova cenu. Chtěl jsem ji vidět a to sem si splnil.
Kometa Bradfield
No moc jim to nevyšlo, dnes v noci a ráno bylo v Ostravě jasno.:uch:
Ale kometu jsem stejně neviděl :banghead:
Nad východním obzorem opar, jinak všude jasno. Takže kometa triedrem opět nenalezena.
Nu což. Přijdou další ....
Luky napsal: To snad ne!! Hadejte, ve ktere oblasti se nachazim??
Ale kometu jsem stejně neviděl :banghead:
Nad východním obzorem opar, jinak všude jasno. Takže kometa triedrem opět nenalezena.
Nu což. Přijdou další ....
Luky napsal: To snad ne!! Hadejte, ve ktere oblasti se nachazim??
Kometa Bradfield
MaG napsal: Já to teda nechápu. Copak je takový problém vstát třikrát za sebou ve tři a když je zataženo jít spát? To mě nemůže přece vysílit ;D
3x to pro me problem nebyl.. po ctvrte uz jo :). Zitra uz nevstavam. Pri takove "jasnosti" komety a za svitu Mesice to nema cenu..
3x to pro me problem nebyl.. po ctvrte uz jo :). Zitra uz nevstavam. Pri takove "jasnosti" komety a za svitu Mesice to nema cenu..
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
Vzhledem k viditelnosti komety až za svítání byl problém spíš s jasem oblohy a tak nevadil asi ani Měsíc na druhé straně. Nicméně uznávám, že nyní už je pozorování Bradfielda dost obtížné..
Dost lidí si stěžovalo na opar pouze nad východem.. Možné je také to, že pouze na východě jste jej viděli, neboť byl "zviditelněn" pokračujícícm svítáním. ostatní části obzoru pak vypadají třeba čistější.
To ráno 28. jsem měl zakalený obzor všude. Stačilo se "pokochat" červeným Měsícem zapadajícím na SZ. K tomu také to, že Mléčná dráha v pohodě viditelná až do Štítu - ve Střelci jakoby neexistovala. U komety viditelnost hvězd až od 10 stupňů nad obzorem jakbysmet.
Prostě podmínky nic moc. Jsem rád za nějaké foto.
Vážně ji dnes nikdo neviděl?
Dost lidí si stěžovalo na opar pouze nad východem.. Možné je také to, že pouze na východě jste jej viděli, neboť byl "zviditelněn" pokračujícícm svítáním. ostatní části obzoru pak vypadají třeba čistější.
To ráno 28. jsem měl zakalený obzor všude. Stačilo se "pokochat" červeným Měsícem zapadajícím na SZ. K tomu také to, že Mléčná dráha v pohodě viditelná až do Štítu - ve Střelci jakoby neexistovala. U komety viditelnost hvězd až od 10 stupňů nad obzorem jakbysmet.
Prostě podmínky nic moc. Jsem rád za nějaké foto.
Vážně ji dnes nikdo neviděl?
Kometa Bradfield
Tak, dnes jsem se opět vzbudil a vytahnul svuj binar 12x50. Ten opar, co se vali na vychode, saha asi 8 stupnu nad obzor. Obloha zatim cista. Kometu jsem nasel po minute hledani. Slaba rozmazana centralni cast a bocnim videnim je pozorovatelny 15-20' dlouhy chvost. Toto pozorovani probehlo ve 4:05. Ted to jdu zkontrolovat na balkon jeste jednou. Je prave 4:15...
Ted je jiz rozeznatelna oblacnost nad vychodnim obzorem. Postupujici svitani ji zcela jasne vyznacuje. Kometu jsem znovu zpozoroval. Tentokrat to jiz bylo obtiznejsi, ale stale mam jistotu ze je to ona. Myslim, ze do tretice ji uz nezahlednu. Jeji ohon je stale patrny. Svitani vsak velmi rusi...
Byl to dobry lov. :hi:
Ted je jiz rozeznatelna oblacnost nad vychodnim obzorem. Postupujici svitani ji zcela jasne vyznacuje. Kometu jsem znovu zpozoroval. Tentokrat to jiz bylo obtiznejsi, ale stale mam jistotu ze je to ona. Myslim, ze do tretice ji uz nezahlednu. Jeji ohon je stale patrny. Svitani vsak velmi rusi...
Byl to dobry lov. :hi:
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
Kometa Bradfield
MaG napsal: Já to teda nechápu. Copak je takový problém vstát třikrát za sebou ve tři a když je zataženo jít spát? To mě nemůže přece vysílit No vidíš, ja som to skúšal celý týždeň a keď bolo napokon jasno a spať som nešiel tak sa aj tak zamračilo v priebehu vybalovania a nastavovania na mieste.

Ono prerušenie spánku nie je nič príjemné a prejaví sa to únavou. Hlavne keď spíš aj bez toho prerušenia na doraz (u mňa napr. 7 hodín) Niekomu stačí spať 4 hodiny, niekomu nestačí ani 10

Ono prerušenie spánku nie je nič príjemné a prejaví sa to únavou. Hlavne keď spíš aj bez toho prerušenia na doraz (u mňa napr. 7 hodín) Niekomu stačí spať 4 hodiny, niekomu nestačí ani 10

mail to:fun2mas(at)gmail.com
Kometa Bradfield
Jura_S. napsal: ... Obloha zatim cista. Kometu jsem nasel po minute hledani...
Som rád, že moja služobná cesta a dve noci bez možnosti pozorovať priniesli ovocie aspoň niekomu.

Som rád, že moja služobná cesta a dve noci bez možnosti pozorovať priniesli ovocie aspoň niekomu.

mail to:fun2mas(at)gmail.com
Kometa Bradfield
MaG napsal: Jdu k vám teda pro radu. Když jsem prohlížel negativ, neviděl jsem na něm nic krom tří hvězd. Nechal sem to naskenovat minilabem. Sken fotky s kometou vyšel podivně. Nevím, co s tím skener provedl, ale to co vyjelo mě udivilo. Stalo se mi to jen s tou jednou fotkou.
Neupravený sken z labu (1MB!):
http://astronomy.hyperlink.cz/sdileni/f ... a-v.jpgtak nevim martine jak ti dopadla fotka na papire, ale asi tam ty fleky jsou taky ne? vypada to na spatne ususeny negativ... (nebo primo spatne vyvolany?)
zkousel jsem s tim neco provest ve photoshopu, vysledek je tady: http://sweb.cz/dobson210/dalsi/kometa-v.jpg
Neupravený sken z labu (1MB!):
http://astronomy.hyperlink.cz/sdileni/f ... a-v.jpgtak nevim martine jak ti dopadla fotka na papire, ale asi tam ty fleky jsou taky ne? vypada to na spatne ususeny negativ... (nebo primo spatne vyvolany?)
zkousel jsem s tim neco provest ve photoshopu, vysledek je tady: http://sweb.cz/dobson210/dalsi/kometa-v.jpg
petr(zavinac)fajkos.com
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa Bradfield
To se fakt dalo vyretušovat? Já teda žasnu.
Teď bych si to teda rád vzal a hodil to pro zajímavost i k sobě na web. Vcelku zdařilá úprava. Myslím, že bude názorně vidět, jak špatné podmínky byly a jak špatně byla vidět.
Na papíře to zatím nemám.
Teď bych si to teda rád vzal a hodil to pro zajímavost i k sobě na web. Vcelku zdařilá úprava. Myslím, že bude názorně vidět, jak špatné podmínky byly a jak špatně byla vidět.
Na papíře to zatím nemám.
Kometa Bradfield
Zdar Martine. Vypydá to na přeskenovaném negativu jako mapy ze špatného vyprání. Na fotkách ani nemusí být patrné a skener je vezme. Někdy to může být i samotnou skleněnou podložkou skeneru, která nebyla dobře vyčištěná.