Astronomické brýle
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
Již před nějakou dobou jsem si při pozorování noční oblohy pouhým okem všiml, že hvězdy nejsou úplně ostré a hvězdy Alcor s Mizarem se na tmavé obloze slévaly v jejich paprscích. Po vyšetření očí mi našli přístrojem mírný astigmatismus v každém oku s jiným optickým úhlem . Nechávám si tedy vyrobit speciální brýle (0,25 dipotrie) pro pozorování neozbrojeným okem. Při testech s testovacími brýlemi získal vzdálený testovací obraz vnímaný očima mnohem vyšší kontrast a ostrost - jsem zvědav na noční oblohu 
Astronomické brýle
Uvidíš určitě ostřeji a bodověji. To mohu povrdit,když si nasadím své slabé brýle,které jsou takto uzpůsobeny.
Škoda,že jsi je neměl už za velkou louží,to by jsi si z pohledu na oblohu sednul na prdel tuplem. ;D
Škoda,že jsi je neměl už za velkou louží,to by jsi si z pohledu na oblohu sednul na prdel tuplem. ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
Mám to podobné. Při denním pozorování vidím s brýlemi ostře, ale jakmile se sešeří, a zornička se roztáhne, přidá se astigmatismus. Přitom na vyšetření mi žádný nezměřili, ale to je asi tím, že zornička byla víc stažená.
Když jsem byl na Jizerce na přednášce, HonzaS tam měl sebou cylindrické čočky z optiky. Jen 0.5 a 1D cylindr. 0.5 mi vyhovovalo, když se vhodně natočilo, hlavně na jednom oku. Ale bylo to asi moc. Holt by to chtělo přesně změřit nebo vyzkoušet. Asi někam zase zajdu.
Když jsem byl na Jizerce na přednášce, HonzaS tam měl sebou cylindrické čočky z optiky. Jen 0.5 a 1D cylindr. 0.5 mi vyhovovalo, když se vhodně natočilo, hlavně na jednom oku. Ale bylo to asi moc. Holt by to chtělo přesně změřit nebo vyzkoušet. Asi někam zase zajdu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
Bylo hodně znát natáčení těch čoček, takže ten úhel je velmi podstatný a na každém oku mám ten úhel jiný. No jsem na to zvědav v reálu, běžně vůbec nemám problém se zrakem, ani na čtení ani na dálku, ale na hvězdách se holt pozná všechno.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
Ono to bude jako s fotoobjektivy. Test na plnou díru a ke všemu na hvězdách odhalí všechny vady, které při denním foto, tedy na nebodových zdrojích světla a s přicloněním, nejsou vidět.
Poreferuj pak, jestli ty cylindrické čočky ten astigmatismus srovnaly tak, že má smysl se tím zabývat. Taky mě štve, že vidím hvězdy trochu máznuté jedním směrem (každým okem ještě ke všemu jinak).
Poreferuj pak, jestli ty cylindrické čočky ten astigmatismus srovnaly tak, že má smysl se tím zabývat. Taky mě štve, že vidím hvězdy trochu máznuté jedním směrem (každým okem ještě ke všemu jinak).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Astronomické brýle
Když už se tu oční vady probírají, taky se přidám. Mně dělá každé oko bez brýlí dva obrazy, podobně jako když šilhá trieder. Brýle to celkem srovnají. Nevíte někdo co je to za defekt?
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
Určitě Martine poreferuju, zitra je rano vyzvednu a o vikendu se s nima mrknu na oblohu. Podle toho, co jsem viděl v té laboratoři, tak to byl opravdu vyrazný rozdíl a to jsem měl zornicky cca 4mm, v noci budu mít tak 6mm tam ten přínos bude ještě větší.
- Ondra Trnka
Astronomické brýle
Když už se tu oční vady probírají, taky se přidám. Mně dělá každé oko bez brýlí dva obrazy, podobně jako když šilhá trieder. Brýle to celkem srovnají. Nevíte někdo co je to za defekt?
Mám asi něco podobného, ale naštěstí jen na jednom oku, navíc nedominantním. Očař říkal že je to projev astigmatismu a na tom horším (levém) mi našel asi 0,5 D a na druhém 0,25D, u každého v jiném směru.
Na tom levém oku se to projevuje bez brýlí tak, že vidím dva obrazy lehce rozjeté nad sebou. Dobře si toho lze všimnout při pohledu na vzdálené dráty VN, troleje, nebo třeba na vzdálené letící ptáky. U nich se člověku zdá, že letí dva těsně nad sebou. Brýle to vyřešily docela dobře. Hvězdy jdou konečně skutečně bodové, jen mě na nich občas vadí že zužují zorné pole, a tak třeba na pozorování meteorů je moc nepoužívám.
Mám asi něco podobného, ale naštěstí jen na jednom oku, navíc nedominantním. Očař říkal že je to projev astigmatismu a na tom horším (levém) mi našel asi 0,5 D a na druhém 0,25D, u každého v jiném směru.
Na tom levém oku se to projevuje bez brýlí tak, že vidím dva obrazy lehce rozjeté nad sebou. Dobře si toho lze všimnout při pohledu na vzdálené dráty VN, troleje, nebo třeba na vzdálené letící ptáky. U nich se člověku zdá, že letí dva těsně nad sebou. Brýle to vyřešily docela dobře. Hvězdy jdou konečně skutečně bodové, jen mě na nich občas vadí že zužují zorné pole, a tak třeba na pozorování meteorů je moc nepoužívám.
Orion UK Europa 200/900; WO ZenithStar 80 II ED APO; Pentax 7x50; Pentax 8x42 DCF CS
Pentax XW 30, 20, 14, 7, 3,5mm; BDP Ortho 9, 6mm; Barlow 2,5x
EOS40D; QHY5
Takumar50/1,4; Jupiter135/3,5; Sonnar180/2,8; Tair300/3,5;...
EQ6SS; Giro-II mini
Pentax XW 30, 20, 14, 7, 3,5mm; BDP Ortho 9, 6mm; Barlow 2,5x
EOS40D; QHY5
Takumar50/1,4; Jupiter135/3,5; Sonnar180/2,8; Tair300/3,5;...
EQ6SS; Giro-II mini
Astronomické brýle
Astigmatismus se projevuje u oka neb očí nepravidelností lámavých ploch ve většině případů u rohovky a někdy u ploch čočky.
Zpravidla se to řeší u brýlí pomocí torických čoček spojených s dalekozrakostí neb krátkozrakostí. Může to míti i souvislost s enormím kolísáním nitroočního tlaku...
Habl
Astigmatismus se projevuje u oka neb očí nepravidelností lámavých ploch ve většině případů u rohovky a někdy u ploch čočky.
Zpravidla se to řeší u brýlí pomocí torických čoček spojených s dalekozrakostí neb krátkozrakostí. Může to míti i souvislost s enormím kolísáním nitroočního tlaku...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
Tak jsem brýle odzkoušel zatím na měsíční obloze a evidentně jsou hvězdy bodovější a tím i lépe vidět. U jasných hvězd navíc zmizela aberace, která dělalala kolem nich mírné halo a zároveň zmizel paprsek, který rozmazával hvězdu směrem k obzoru. Jsem zvědav jak to bude vypadat na tmavé obloze, ale už teď je vidět velký rozdíl v zobrazení hvězd.
Astronomické brýle
O brýlích jsem též uvažoval, ale mé trénované prové oko je zatím na tom dobře, takže si hraji při astronomickém pozorování na jednookého Žižku... Samozřejmě, že věk se podepisuje především u oční pupily...
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Astronomické brýle
To co vidím je opravdu velmi malá aberace, která se nejvíce projevila na velmi tmavé obloze. Běžně by mě to vůbec nenapadlo, teprve z brýlemi člověk zjistí, že už to není úplně v pořádku. Schválně si zkusím otestovat rozlišení oka, zda se dostanu pod jednu úhl. minutu.