Zdravím a omlouvám se, že reaguji trochu opožděně. Bylo moc práce a navíc, když jsem začátkem minulého měsíce koupil montáž HEQ-5, nezbyli už finance na nic dalšího. Trochu mě to štve, protože i když bylo dlouhodobě škaredé počasí, za poslední týden bylo docela dost jasných nocí
Vše budu postupně kupovat až tento týden po výplatě. Každopádně chci všem moc poděkovat za cenné rady.
Lištu s fotošroubem pro upevnění DSLR už mám vybranou tuto:
http://www.supra-dalekohledy.cz/lista-t ... -5197.html
Ta kratší verze je na zrcadlovku moc malá (na šířku), proto vezmu tuto delší.
A na doporučení půjdu asi jednoznačně do té gelové trakční baterie, která má 800 nabíjecích cyklů. Jak už jsem napsal, sice z počátku budu fotit samotnou zrcadlovkou s malými objektivy bez pointace, a budu tedy napájet jen samotnou montáž, ale do budoucna, až mi přibude autoguider a další příslušenství, nebudu muset řešit nákup další (lepší) baterie. Ta cena navíc pro mě není tak rozhodující, když chci z dlouhodobého hlediska funkční řešení.
Děkuji i MMys za radu ohledně toho napojení přes diodu na autoakumulátor. Zamezení restartu montáže a navíc zároveň i vyřešení dobíjení, je opravdu skvělý nápad
Jakmile budu mít upínací lištu, trakční baterii a hotovou kabeláž, tak hned jak bude jasná noc, vyrážím na první focení. Měl bych ještě jeden dotaz, a to ohledně průměrných časů expozic, které lze s HEQ-5 ještě dosáhnout (bez pointace), než se projeví periodická chyba montáže, řekněme na ohnisko kolem 200mm?
Mám starý objektiv Carl Zeiss Sonnar 135mm f3.5 (po přepočtu crop faktoru na mé zrcadlovce Canon je ohnisko kolem 216mm), a zajímalo by mě, zda půjde vytvořit expozice alespoň 2-3 minuty? V jednom vlákně jsem tu narazil na údaj, že by montáž měla zvládnout při 200mm ohnisku čas kolem 5-ti minut...
Je mi jasné že vše záleží na montáži a že když koupím dvě úplně nové HEQ-5 a s oběma udělám expozici se stejnými podmínkami, jedna na tom bude o něco líp než druhá (menší či větší periodická chyba), stejně tak chápu i to, že časy které montáž ještě zvládne, si musím vyzkoušet sám v terénu, na což se samozřejmě strašně těším, ale i tak bych chtěl předem vědět, s jakými exp. časy mohu počítat. Předem díky za info.
S pozdravem,
Honza