Z patku na sobotu jsem byl zase v obvykle situaci : nadherna obloha a pritom skoro zadne astrofotograficke vybaveni v kufru auta. Tak jsem pouzil, co jsem nasel : Canona se Sonnarem 300/4. A zkusil svuj oblibeny kousek Mlecne drahy. Kolem jasnejsich hvezd je videt, ze objektiv nebyl konstruovan zrovna pro digitalni astrofotografii, ale jinak to dopadlo celkem dobre :
Sonnar 300/4, clona 5.6, Canon EOS 20D, 10x8 minut pri ISO 1600.
Vetsi obrazek ma 0.5MB, kdyz to zkomprimuji vice, male hvezdicky splyvaji do mlhovin ...
Ahoj kolegáčkové!
Také jsem se pokusil zdolat sedmitisícovku (NGC-7000)Sice to není tak parádní snímek jako ty ostatní tady publikovené ale je to můj první snímek Canonem eos 350D s objektivem 55.mm.Teprve začínám!! http://biba75.webgarden.cz/image/544318
Zdravím.
Na posledním diáku jsem dělal také Labuť. 27-28.7 06 v Beskydech. Tady jsou řasy: http://sweb.cz/stachd/net/rasy.jpg Exp. 11min, pointováno, kodak 200 elitechrome, obj. Zuiko 200mm/F4.
A tady sev. amerika: http://sweb.cz/stachd/net/amerika.jpg Exp. 10min, 200mm/F4.
Jedná se o scany 2400dpi ( na stolním za 2600kč), oba obrázky resize na 50%, výřez - nechtěl jsem více zmenšovat ať je vše pořádně vidět, protože jde o surový jeden obrázek, bez větších úprav. Jen jas a kontrast.
Tak jsem konecne, dva a pul mesice po objednani, dostal novy objektiv. Tady je testik :
Canon EOS 20D, Canon EF 70-300/4-5.6 IS USM, clona 5.6, 8x8minut pri ISO 1600.
Tady je vetsi obrazek ( 430kB ).
Ze je to, az na vytazenejsi kontrast pri zpracovani, skoro stejne, jako predchozi pokus se Sonnarem 300/4 ? Ano, take si myslim. Jenze tohle je focene malym lehkym zoomem. Prvnim zoomem z tech, co jsem mel v ruce, ktery se tomu Sonnaru vyrovna. Tedy vyrovna se mu opticky, mechanicky je to plastovy smejd, na kterem se vsechno vikla.
Zkusim udelat nejake objektivnejsi porovnani holych RAWu z fotek obema objektivy a napisu o tom do tematu o porovnani fotoobjektivu. Zatim to pro ten zoom vypada docela nadejne.
V rámci testovania pozorovacieho miesta v Mariánke na futbalovom ihrisku vznikla nad ránom aj táto snímka.
Obloha dovolila napriek nízkej polohe objektu nad obzorom v čase snímania exponovať 10minút. "Taký LPS filter nie je zlý 10km od 500-900 tis. mesta (podľa toho či sú tu už externí zamestnanci alebo len domáci)".
Väčšia verzia na klik.
Exp. 11x600s, Canon EOS 300D modif., Borg ED77 + red.0.85x + LPS Hutech.
Tak jsem o volnu využil krásného počasí a v noci ze soboty na neděli jsem zkusil poprvé vyfotit mlhovinu NGC 7000. Věděl jsem, že s nemodifikovaným Canonem to bude trochu duchařina. Nakonec mi vypadlo toto:
Měl jsem problémy vyvážit barevně tuhle mlhovinu, ale myslím si, že na první pokus to není špatné. http://www.astromart.com/images/forums/ ... 531452.jpg " alt="" />
Datum: 17. 6. 2007 00:15 – 02:45 SELC
Skywatcher ED 80/600 + Canon EOS 350 D
Expozice: 13 x 5 min, ISO: 1600
Manuálně pointováno refraktorem 70/500
Zpracováno: Subraw, Adobe Photoshop 7.0 CE
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Foto mlhoviny IC5070 Pelikán jsem pořídil ráno 23.7.2007. Foceno pomocí CCD kamery Atik ATK-16 a ED refraktoru SW 80/600 přes filtr Astronomik H-Alpha-CCD 6nm a reduktor ATC 0,66x. Složeny 4 10-ti minutové expozice. Na snímky nebyl aplikován DarkFrame ani FlatField.
Druhý ze dvou lepších srpnových úlovků je tato otřepaná dvojice mlhovin. Možná proto těch letošních snímku tu zatím mnoho není, to je ale trochu škoda ne?
Na Froggyho to sice namá, ale já jsem spokojený. Příběh týkající se pořízení snímku je včetně detailů na odkazu.
Dnes jsem testoval reduktor Vixen 0.67x na klasickem dalkohledu ED80. Celkove ohnisko je cca 400mm (tedy jiz pouzitelnych F/5). Delka expozic je 6x 10minut na ISO1600, EOS20D mod, Astronomik CLS. S reduktorem dosahuje ED80 na kraji zorneho pole ostrejsi obraz, nez bez neho i kdyz se mirne rozjizdeji barvy na okrajich. Jeste nemuzu najit, co zpusobuje odlesk na jasnych hvezdach - urcite to dela samotny ED i bez reduktoru.