Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Nazdar,
skusam prve fotky cez Celestron Onyx ED 80/500 a premyslam ze aky byl k nemu bol najvhodnejsi rovnac/reduktor.
Ma niekto odskusane nejaku vhodnu kombinaciu ?
Tento dalekohlad je doublet a okrem rovnaca pola by mozno bolo fajn trosku zredukovat ohnisko a teda samotne F6.25 by sa dalo zredukovat na prijemne F5 (napriklad WO 0.8x reduktor) alebo pripadne F4.2 (Vixen 0.67x).
Otazka znie, ake s tym mozu byt problemy, ci to tym vixenom vobec pojde zaostrit a podobne. Nemam s tym vobec skusenosti ani som nenasiel nejaky vylozene odporucany konkretny kus.
skusam prve fotky cez Celestron Onyx ED 80/500 a premyslam ze aky byl k nemu bol najvhodnejsi rovnac/reduktor.
Ma niekto odskusane nejaku vhodnu kombinaciu ?
Tento dalekohlad je doublet a okrem rovnaca pola by mozno bolo fajn trosku zredukovat ohnisko a teda samotne F6.25 by sa dalo zredukovat na prijemne F5 (napriklad WO 0.8x reduktor) alebo pripadne F4.2 (Vixen 0.67x).
Otazka znie, ake s tym mozu byt problemy, ci to tym vixenom vobec pojde zaostrit a podobne. Nemam s tym vobec skusenosti ani som nenasiel nejaky vylozene odporucany konkretny kus.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Ahojte,mám kamerku ZWO ASI 120 MC chcem sa spýtať koľko mám približne zvetšenie pri snímaní v ohnisku v dobsone 300/1500. Ďakujem
Dobson Maede 300/1500, SkyWatcher SWA-58 6mm, Hyperion 17mm,31mm
Asi dostaneš odpověď že ta otázka nemá fyzikální smysl, ale když přepočteš velikost čipu na klasický kinofilm a pro ten se uvádí základní ohnisková vzdálenost 50mm, tak mi vyšel poměr 225 - což by asi nějakou základní představu mohlo přinést.
Bill
Bill
M:736 750 113
O zvětšení se takto uvažovat nedá. Zvětšení je poměr dvou různých zorných úhlů, pod kterým vidím objekt bez, nebo s dalekohledem.
Směrodatný je v tomto případě údaj o rozlišení. ASI120MC při ohnisku 1500mm vychází na 0,52"/pixel, což se blíží rozlišovací schopnosti 30cm teleskopu.
Směrodatný je v tomto případě údaj o rozlišení. ASI120MC při ohnisku 1500mm vychází na 0,52"/pixel, což se blíží rozlišovací schopnosti 30cm teleskopu.

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
A protože se na obraz díváš na monitoru, tak ze vzdálenosti cca 60 cm představuje 1 pixel zhruba 1,3´. Takže ten pixel ( a zrovna tak jakýkoliv obraz) vidíme na monitoru ze vzdálenosti 60 cm úhlově stejně veliký, jak v dalekohledu při zvětšení ~ 1,3´/0,52" t.j. 150x. ( ale ze vzdálenosti 120 cm od monitoru to už odpovídá zvětšní 75x ). Proto údaj o zvětšení při fotografování nedává fyzikálně řešení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zdravím všechny.
Zrovna jsem dočistil starý, malý, mosazný hranol jehož součástí je okulár s otočným ostřením.
Tento kousek přijde k starožitnému dalekohledu A.Pertota z Hradce Králové. Na boku krytí toho hranolu je značka.
Ptám se. Neznáte stránky, nebo katalog, kde se dají tyto značky různých dílen a firem dohledat? Jinak tam nic není a je to jedna z mnoha věcí u které neznám původ.
Předem děkuji. Lukáš.
Zrovna jsem dočistil starý, malý, mosazný hranol jehož součástí je okulár s otočným ostřením.
Tento kousek přijde k starožitnému dalekohledu A.Pertota z Hradce Králové. Na boku krytí toho hranolu je značka.
Ptám se. Neznáte stránky, nebo katalog, kde se dají tyto značky různých dílen a firem dohledat? Jinak tam nic není a je to jedna z mnoha věcí u které neznám původ.
Předem děkuji. Lukáš.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nebylo by lepší tu značku nafotit a vystavit tady, a zeptat se ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Netuším, třeba se chytí někdo dříve narozený 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
A zrovna Ty bys mohl někoho znát Martine 
Kdo by toto znal.
Možná bych mohl zajít někam do muzea, nebo ještě na Ondřejov, jestli tam není podobný znak.
A třeba to je jenom na okrasu ;D
Už se mi stalo, že jsem bádal nad značkou a když jsem se na to podíval trochu více z dálky, tak to bylo jen schéma poskládání těch optických členů.

Kdo by toto znal.
Možná bych mohl zajít někam do muzea, nebo ještě na Ondřejov, jestli tam není podobný znak.
A třeba to je jenom na okrasu ;D
Už se mi stalo, že jsem bádal nad značkou a když jsem se na to podíval trochu více z dálky, tak to bylo jen schéma poskládání těch optických členů.
Kdyby ten obrázek loga byl větší, tak by se možná dalo použít vyhledávání obrázků v googlu - takhle to nic nenajde.
Ahoj.
Proboha jaké vyhledávání? Jsem asi trochu zaspal. To jde?
Nebyl Bill na Liticích?
Proboha jaké vyhledávání? Jsem asi trochu zaspal. To jde?
Nebyl Bill na Liticích?
Vy jste nikdy nehledali obrázky?
Google:
Takový ten čtvereček aplikace googlu, dole další, pak úplně dole "ještě více od googlu" v oblasti média "Vyhledávání obrázků"
https://images.google.cz/imghp?hl=cs
Normálně tam fláknete obrázek (ten foťák ve vyhledávacím řádku) a vypadne vám kde všude je
Google:
Takový ten čtvereček aplikace googlu, dole další, pak úplně dole "ještě více od googlu" v oblasti média "Vyhledávání obrázků"
https://images.google.cz/imghp?hl=cs
Normálně tam fláknete obrázek (ten foťák ve vyhledávacím řádku) a vypadne vám kde všude je

Už to zkouším.
Teda díky ti.
Já toho ještě nedělal.......
Teda díky ti.
Já toho ještě nedělal.......

Google v tomhle moc nepomůže. Takže je to na stařešinách. Ti to možná viděli, ale jde o to , co paměť 
Přiznám se, že mi tahle značka je povědomá ( hlavně ta grafika toho R) i když pamětníci by měli být tak minimálně o 1 generaci ještě starší než jsem já. Zatím mě nenapadlo, kam sáhnout.

Přiznám se, že mi tahle značka je povědomá ( hlavně ta grafika toho R) i když pamětníci by měli být tak minimálně o 1 generaci ještě starší než jsem já. Zatím mě nenapadlo, kam sáhnout.
lepší rada žádná než špatná