Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
wivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wivo »

můj předpoklad je, že mozek špatně vyhodnotí dvojrozměrný obraz na základě světla/stínu a (teď už vařim z vody) zřejmě hemisféry vjem vyhodnotí opačně?
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

S tímhle se zcela běženě setkávám při práci ve 3D CADu, pokud mám zapnutý jen drátěný model Tam je mozek prostě v koncích, protože jsou dvě správné interpretace. Zbavit se toho dá tak, že se prostě "podíváš znovu"  :-)

U kráterů/kopců  je to zvláštní, tam jsem se s tím nesetkal nikdy, protože mozku pomáhají světla/stíny. To bys pak musel vidět obráceně všecky útvary, ne jen jeden konkrétní.  Pak zafunguje odvrácení zraku, a nový pokus.

Pokud vidíš obráceně opravdu jen jeden útvar, a ostatní jsou OK. Tak to bude nějaká chybička v "processingu" v mozku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Howking

Příspěvek od Howking »

Mě se tohle děje u kráteru velmi často - ne v dalekohledu, ale na fotkách se mi mozek chytí častěji špatně, než dobře. Místo kráterů vidím vystouplé ploché vršky příkopem okolo. Zabavuji se toho tak, že obrázek pokud je to možné otočím.
wivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wivo »

Ano, myslel jsem klasický obrázek, v dalekohledu se mi to nestalo nikdy.... Dokonce jsem si všiml, že pokud tím snímkem otáčím, tak v jisté pozici mozek vyhodnotí útvary správně a při opačné pozici ho vyhodnotí špatně. Po čase jsem si zřejmě tréninkem na toto už zvykl a nedělá mi problém si ďolíky uměle prohazovat za kopce ;D přirovnal bych to ke kroucení jazyku v puse do prava nebo do leva (někomu jde jen doprava apod.) Mně právě zajímalo, jestli je tento jev nějak pojmenovaný nebo popsaný v literatuře co ho fyziologicky způsobuje. Já jsem totiž našel jen samé odkazy typu optický klam kde se bohužel nejednalo o výše zmíněný jev.
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
rob.kr

Příspěvek od rob.kr »

Říká se tomu reflexivní zobrazení, typické v návodech na sestavení IKEA nábytku ;).
refraktor Meade, dobson Drbohlav
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 8601/16#16][splithere][/link][splithere_end]
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Možná otázka pro astrofotografy, než přímo sem. Když jsem porovnával fotografování M 27 a M 57, M 27 byla na zachycení se stejnou technikou o znatelný kus těžší. Může za to její menší "povrchový" jas (o cca. 2 mag ve prospěch Prstencové mlhoviny)? Vím, že je to specifické, ale je to taková zvláštní situace, protože samotná jasnost objektu je u M 27 dokonce větší :)
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jsou to plošné objekty, takže rozhoduje "plošná" jasnost, nikoliv jasnost objektu, kdy se bere objekt jako bod .Prostě při takto uváděné jasnosti , pokud bude mít druhý objekt 2x větší průměr, bude jeho plošná jasnost 4x menší a bude nutné ho exponovat 4x déle, aby byly oba objekty stejně proexponované
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Přesně tak, stačí M27 fotit ve stejné úhlové velikosti jako M57.
Vykuk

Příspěvek od Vykuk »

Nedávno jsem hledal postavení Slunce a planet dle dat narození příbuzných. Někomu se ani neshoduje postavení Slunce v příslušném znamení (od roku narození až doposud). Znamená to, že si celý život četl špatné horoskopy ? Jak to, že u některých znamení postavení Slunce (v příslušném souhvězdí zvířetníku) odpovídají, a někdy se radikálně liší ?
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Kontroloval jsi postavení Slunce v souhvězdí nebo ve znamení ? Ekliptikální délky hranic souhvězdí se posouvají, hranice znamení jsou fixní.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Jak to, že u některých znamení postavení Slunce (v příslušném souhvězdí zvířetníku) odpovídají, a někdy se radikálně liší ?

Precese je pěkná bestie. Klidně si za Slunce posadí Hadonoše bez ohledu na chudáky astrology.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jo to mi něco připomíná :)

„Soudruhu generále, povel na zahájení Velké říjnové revoluce vydal přece soudruh Lenin, který tak zmátl politicky zatuchlý carský režim, protože ten povel místo v říjnu vydal až začátkem listopadu…“
asadin
Věk: 69

Příspěvek od asadin »

Klidně si za Slunce posadí Hadonoše bez ohledu na chudáky astrology. :D :D
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
cocky

Příspěvek od cocky »

Znamení nejsou souhvězdí. Znamení representují stejné úseky na ekliptice po 30°, za počátek byl vzat jarní bod kdysi ve starověku, dnes je ovšem jarní bod jinde, jak bylo výše uvedeno. Naproti tomu hranice mezi souhvězdími, tak jak je známe dnes, pocházejí z dvacátých let minulého století a jsou v jistém smyslu arbitrární. Délky úseků ekliptiky v jednotlivých souvězdí se ovšem hrubě liší, srovnej třeba malého Raka s dlouhým Lvem. Astrologie založená na znameních je astrologií duchem chudých. Všimněte si ale, jak mnoho prominentů se chlubí, že jsou v tom či onom zanamení a proto mají ty či ony znamenité vlastnosti. Existují ovšem i důmyslnější systémy astrologie, ale ani u nich bych si nedělal iluse.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Odpovědět