Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
anton sklar

Příspěvek od anton sklar »

dik za info ... objimky som pozeral podla rozmeru na tubus, ale pri tej liste som si neni isty ... videl som viac rozmerov ... na binoxe som nasiel "Lišta DOVETAIL 32 cm" ... tato by bola okej ? ... dikes
Honza_K
Věk: 37

Příspěvek od Honza_K »

Máte někdo zkušenosti s objednáváním z webu Explore Scientific (http://www.explorescientific.co.uk)? Co se týče jakéhokoliv objednávání čehokoliv mimo ČR, jsem naprosto neznalý, díky.

Honza

ps. případně mě přepošlete na vlákno, pokud se něco podobného již řešilo, zkoušel jsem hledat, ale volil jsem asi špatná hesla
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

Máte někdo zkušenosti s objednáváním z webu Explore Scientific (http://www.explorescientific.co.uk)?
Objednaval som z DE a naprosta spokojnosť.

http://www.explorescientific.de/Okulare ... 25-mP.html
Honza_K

Příspěvek od Honza_K »

mohu okulárový filtr umýt (hodit) do jarové vody? a jak nejšetrněji opláchnout čočky na okuláru? upatlal jsem si prstem čočku a bojím se, že lenspenem to akorát rozmatlám ještě víc...

dík Honza
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

mohu okulárový filtr umýt (hodit) do jarové vody? a jak nejšetrněji opláchnout čočky na okuláru? upatlal jsem si prstem čočku a bojím se, že lenspenem to akorát rozmatlám ještě víc...

dík Honza

A k čemu si přesně myslíš, že ten lenspen je, když ne k čištění? Okuláry teda (pokud to nejsou nějaký kusy s historicou hodnotou) můžeš čistit v podstatě čimkoliv, ale lenspenem nic nezkazíš (s výjimkou případu, kdy by byl okulár mokrý). F
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
deneb

Příspěvek od deneb »

upatlal jsem si prstem čočku
důležité - čím?
Honza_K

Příspěvek od Honza_K »

prstem, vzhledem k současným teplotám řádně mastným :/ Takže tím lenspenem to můžu v podstatě "na sucho" vyčistit? Já si myslel, že lenspen je spíše na takové ty drobné usazeniny a filmy po rose apod.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

prstem, vzhledem k současným teplotám řádně mastným :/ Takže tím lenspenem to můžu v podstatě "na sucho" vyčistit? Já si myslel, že lenspen je spíše na takové ty drobné usazeniny a filmy po rose apod.
Já bych to nedramatizoval, pokud to není zrovna Nagler, tak na to dýchni a utři papírovým ubrouskem.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já bych to nedramatizoval, pokud to není zrovna Nagler, tak na to dýchni a utři papírovým ubrouskem.
Já bych to nedarmatizoval ani s těmi Naglery, u nich to dělám stejně :-)  Současné AR vrstvy, a ty na dražších okulárech tuplem, jsou opravdu dost tvrdé, takže papírovým ubrouskem, mirkovláknovou utěrkou na optiku a podobně jim neuškodíš.

Lenspenem to jde samozřejmě lépe. A díky tomu grafitovému prášku krásně absorbuje i ty mastnoty. Na ometení prachu je na lenspenu ten štěteček z druhé strany. Na nelepené nečistoty, mastnoty a tak je ta houbička.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tomík

Příspěvek od Tomík »

Pěkně zdravím.
Omlouvám se, že takto drze zakládám nové téma, chtěl jsem dotaz vrhnout do tématu "červeně blikající hvězdy" ale v posledním komentáři bylo oznámeno uzamčení tématu. Takže zákeřně zakládám nové.
Nuže, k otázce,na níž bych se zde rád zeptal.
Již od dob co si pamatuji, vídám nad horizontem na západní straně divoce blikající hvězdu pod Souhvězdím Velký vůz. Doposud jsem předpokládal, že se jedná o Pulsar (moc o astronomii toho nevím-laik) Takže jsem se na ní pouze koukal, avšak včera jsem zahlídl ještě jednu, ač jsem jí původně považoval za tu již "znám" byla její pozice na Severní straně nad Horizontem ale před Velkým vozem, Avšak nevěnoval jsem tomu moc pozornost, ačkoliv blikala výrazněji. O pár hodin později, když už pro mě byl z balkonu viditeln velký vůz, tedy Severo-západ zahlídl jsem onu původní.
Takže jsem se rozhodl, zjistit, nač že se to koukám, leč nedaří se.
Obě hvězdy jsou nad horizontem z mého pohledu svírají úhel cca 90°. Mění barvy a blikají- Červená, tyrkysová, tuším, že i zelená a žlutá téměř až bílá. změny barev a blikání je v řádech milisekund- Letadla to určitě nejsou, neboť první tam vídám již mnoho let a posouvá se s ostatními, tak jak se země otáčí. A druhou jsem včera pozoroval poprvé, asi půl hodiny jsem se jí kochal než jsem šel dom.
Nesmát se mě prosím a předem děkuji za odpovědi.
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Tipnul bych si že jde o hvězdy Arcturus a Capella.
To blikání není pulsar. Blikání je způsobeno turbulencemi v zemské atmosféře.
Mrkni sem.
http://www.astro.cz/apod/ap110428.html
;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Tomík

Příspěvek od Tomík »

Pozice na obloze by odpovídala. (dle obrázků na googlu)
Tedy moc moc pěkně děkuji ;), i za vysvětlení jejich blikání a změny barev. ;)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

změny barev a blikání je v řádech milisekund-To ale hodně přeháníš, že?
Oko rozliší dobře desetiny sekundy, na tom, že nerozliší 1/20s je založen film i televize -.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tomík

Příspěvek od Tomík »

Až bude čistá obloha, tak ti jí natočím na video, ať to můžeš zhodnotit sám (nebudu dávat nový příspěvek, zaedituji tento)
pepah

Příspěvek od pepah »

Až bude čistá obloha, tak ti jí natočím na video, ať to můžeš zhodnotit sám (nebudu dávat nový příspěvek, zaedituji tento)
Natočené video už z principu nedokáže, že jsi schopen rozlišit zda něco bliká v řádech milisekund. ;)
Ale jsem zvědav čím ten důkaz chceš točit, jaké fps má tvá kamera?
SW 254/1200 Dobson Flex, SW127/1500, SW80/400, EQ5, AZ3
Odpovědět