Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ano, to je vpořádku. Polovodičová laserová dioda má výrazně proměný úhel vyzařovaného svazku v závislosti na pozičním úhlu. To enneí chyba, to ej ejjí fyzikální vlastnost. Optikou v laserovém modulu se to pak zkolimuje do jakž-takž rovnoběžného svazku, ale úplně přesně to nejde nikdy.

A jak píš Milan, Paracorr to při dvou průchodech (tam a zpět) ještě zhorší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Altair

Příspěvek od Altair »

Ahojte. Mám dobsona flextube a chcel by som sa spýtať, že či by mal byť ochranný plášť naň z vnútornej strany čierny? Ďakujem za odpovede

Dobson Maede 300/1500, SkyWatcher SWA-58 6mm, Hyperion 17mm,31mm
stana85

Příspěvek od stana85 »

Černý a matný.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
k.fredy

Příspěvek od k.fredy »

Zdravím všechny,
mám taky jednu otázku, pro někoho možná jednoduchou, tak mi snad odpoví, napadla mě dneska v autobuse při dvouhodinové cestě jsem četl nějaké časopisy o vesmíru a psalo se tam o dost velkém znečištění vesmíru na naší oběžné dráze a to zhruba 16 500 objektů větších než 10 cm včetně zbytků již nefunkčních družic a pod. Po chvíli mě napadlo, že jsem tu v jiném tématu už na mnoha místech četl dotazy lidí co pozorovali něco jako záblesky Iridia ikdyž v tu dobu v té a té oblasti žádné Iridium nemělo podle např. Calsky být. Myslíte, že by takovéto záblesky mohlo ono kosmické smetí způsobovat? Třeba kus solárního panelu nebo něco takového? Díky za odpovědi.
Fieldy-cz

Příspěvek od Fieldy-cz »

Záleží, jestli ty "záblesky" byly opravdu těmi záblesky jaké známé právě u družic Iridium. Nemyslím si, že kousky ve smyslu smetí by mohly být podobně viditelné. Spíš to mohly jiné družice, kterých tam bude taky víc než dost :-)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Záblesky vrhají i jiné družice, spíše než kosmické smetí šlo o jiné satelity. U Iridií a několika dalších družic to ale lze předvídat a vypsat např. na Calsky.com.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
k.fredy

Příspěvek od k.fredy »

Myslíte tedy, že kosmické smetí je nepozorovatelné a že nemůže tento jev způsobovat? Chci podotknout, že nejsem žádnej zastánce UFO nebo tak něco, já mám radši vždy racionální vysvětlení, tak mě jen zajímá čím by taková pozorování mohla být způsobena, protože jak se tu postupně prolouskávám celým fórem, tak jsem narazil už na docela dost zajímavých pozorování která se podobají nějakým zábleskům u kterých není vysvětlení na 100% proto se ptám, jsem prostě jen zvědavej a vrtá mi to hlavou :)
Děkuji vám za názory
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Nejsem odborník, ale amatér pozorovatel. Při odpovídání mě napadl příměr s viditelností geostacionární družice pouhým okem v okolí rovnodennosti. Tu taky většinou v záblesku vidíš i triedrem, ale okem jen málokdy. Podobně není smetí jako smetí. Pokud si pod smetím představím i horní stupně raket, tak ty samozřejmě vidíš běžně okem a i různě blikají. Pokud ale myslíš smetí jako malé kusy, tak ty asi málokdy zahlédneš, neb už budou třeba moc slabé. Výjimečný záblesk bych určitě nevyloučil. Častější ale budou odlesky od těla a panelů družic, která třeba nerotují tak předvídatelně, aby se objevily v predikcích jako třeba Iridia.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Boramyr
Věk: 41

Příspěvek od Boramyr »

Myslím, že by nemělo být moc těžké tu viditelnost odhadnout. Poslouží k tomu dobře právě ty iridia. V příznivém případě satelit vytvoří na vzdálenost 800 km záblesk -8mag a má na to k dispozici 1,5 metru čtverečního leštěného hliníku. Z těchto čísel se lze vyjít a ze zvolené plochy, vzdálenosti a odrazivosti dopočítat nějaký odhad jasnosti. Kdyby měl člověk štěstí na šikovně natočený kus něčeho rovného a lesklého, skutečně by stačilo jen "smetí".

Před pár lety byla na nízké oběžné dráze jedna brašna s nářadím... nepamatujete někdo, jakou jasnost asi tak měla? :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Já bych nejdříve moc nesouhlasil s konstatováním k.fredy, že tu narazil na dost zajímavých pozorování . Pokud si pamatuji, byla to spíše vždy polemiky nad něčím, co bylo od někud citováno. Čili většinou velmi vzdálené od pozorování někoho, kdo má alespoň minimální znalosti a zkušeností s astronomickým pozorováním.
Pokud jde o Iridia a možnosti interpolovat jasnosti: Iridium jesou orientované družice, s výrazně lesklou plochou Pokud rotují a způsobují záblesky, jsou daleko slabší. Samotná družice, i když je dost velká, má jasnost pod 4 mag, ačkoliv je, zrovna tak jako většina ostatních zařízení, kryta lesklou izolační fólií.
Většina běžně pozorovaných záblesků je způsobena posledními stupni nosných raket , letícími na nízké dráze a rotujícími. Je to sice "kosmické smetí" ale hodně rozměrné, na nízké dráze a s krátkou životností.
Většina odpadu není na nízkaých drahách, takže viditelnost je značně omezena. Nejfrekventovanější dráhy - geostacionární a dráhy vedoucí k nim, obsahují dost "smetí" , ale je to celkem rozměrné "smetí". A i zde , vlastní družice s panely velikostí desítek m2, dosahují běžně jasností kolem 12 mag a při vhodné poloze se zjasní na nějakých 7-8 mag. Ale to jsou sakra velká zrcadla.
Pokud jde o citovaný Tool Bag , byla to bílá brašna velikosti 50x 37 x 37 cm a dosáhla jasnosti v optimální poloze cca 7 mag. Samozřejmě, bez žádného záblesku a v dalekohledu průměru 70 mm ji bylo možno zahlédnout jen díky tomu, že byla dopředu známá poloha a čas.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
k.fredy

Příspěvek od k.fredy »

Děkuji všem za vysvětlující odpovědi a pokud mohu, měl bych ještě jeden laický dotaz. Nerad bych vypadal jako blbec, ale na tuto otázku vážně neznám odpověď, tak ji položím. S přítelkyní jezdíme do jižních čech do jedné docela zapadlé malé vesničky kde přes noc ani nesvítí pouliční osvětlení a tak při návratu z hospůdky domů je tam vždy skoro absolutní tma....skoro jako ve fotokomoře a když se díváme cestou domů na nebe a je jasno, tak těch hvězd je vidět okem fakt hromada a kolikrát jsme se divili, že některé hvězdy jakoby blikají, podotýkám, že ikdyž nejsou žádné mraky a je úplně jasno. Kolikrát jsme se cestou domů už nad tím pozastavily a nevíme jak je to možné když víme, že hvězdy svítí stále a neblikají. Mohli byste nám tento jev prosím někdo vysvětlit nebo popsat o co jde? Abych to upřesnil, tak to vypadá, že některé hvězdy jakoby blikaly nebo během zlomku vteřiny mění intenzitu světla, nevím jak líp to popsat. Děkuji.
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

http://www.astro.cz/apod/ap110428.html

Stačilo minutu googlit.  ;)

Snad ještě doplňující informace o atmosféře.
http://www.observatory.cz/news/modre-z-nebe.html
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Ceperka
Věk: 60

Příspěvek od Ceperka »

Uvažuji o SCT 11” (280/2800mm) v kombinaci EQ6 mam všek pouze hubenou lištu lze to nějakpřekopat ma mněkdo skušenost děkuji
EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
GS 80/420 QhY-5 CCD Guider mono,canon 760D,canon 1000Dm,canon 40Dm
vla

Příspěvek od vla »

Lišty systému Losmandy se s těmito dalekohledy dodávali, dokonce mám jednu nepoužitou doma. Měla by jít jen přišroubovat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 25/168#168][splithere][/link][splithere_end]
Odpovědět