Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Je to hviezda Alnitak, vyska nad obzorom okolo 37° a taketo kruhy su nad kazdou jasnejsiou hviezdou na snimke.
Marek.
Marek.
Canon 1000Dmod, CLS clip, NWT SW 150/750 + ZWO ASI034, Tamron 200/4
Přijde mi to jako hodně nezaostřené. Navíc tam toho příslušenství je na můj vkus dost, kde všude může být nějaká nekolmost či zpětný reflex.
A tenhle Scopos kreslí dobře jen na ose - tam to dělá také ?
A tenhle Scopos kreslí dobře jen na ose - tam to dělá také ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ono je to vyrez takmer zo stredu pola, na okrajoch je to rovnake. So zaostrenim som mal trochu problem kvoli silnemu narazovemu vetru, kazdopadne robil som len nejake testy, preto som ani nepouzil bahtinovu masku, ale len narychlo zaostril cez liveview.
A co sa tyka kolmosti, ta by sa neprejavila aj tak, ze by boli hviezdy v niektorom rohu roztiahnute, ci pri velmi malej nekolmosti by to tak byt nemuselo?
Marek.
Inak vsimol som si podobnych ukazov aj na fotkach inych foticov, napr.:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=B ... 525897.jpg
A co sa tyka kolmosti, ta by sa neprejavila aj tak, ze by boli hviezdy v niektorom rohu roztiahnute, ci pri velmi malej nekolmosti by to tak byt nemuselo?
Marek.
Inak vsimol som si podobnych ukazov aj na fotkach inych foticov, napr.:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=B ... 525897.jpg
Zkus to bez CLS filtru. Interferenční filtry nemají rády šikmé paprsky.
A nebo zkus jeden filtr vynechat. Ale hlavně pořádně zaostři a pointuj. Na nezaostřeném a rozpohybovaném obraze se toho moc nepozná.
A nebo zkus jeden filtr vynechat. Ale hlavně pořádně zaostři a pointuj. Na nezaostřeném a rozpohybovaném obraze se toho moc nepozná.
lepší rada žádná než špatná
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
máš ten Astronomik CLS verzi CCD nebo bez CCD (napsané na objímce) ?
Ten bez CCD to dělal celkem běžně. Ale jen pokud tam nebyl ještě IR blok filtr. Ale ten ty tam zase máš. Zkus taky ještě vyhodit ten Baader UV/IR blok. Pokud je originální filtr před senzorem, je tam zbytečný. A vůbec, vyndej všecky filtry, nech jen rovnač. Pokud to tam nebude, přidávej jednotlivé filtry a uvidíš, který za to může.
Ale v profilu máš, že máš modifikovaný foťák. Tak jak ho máš vlastně modifikoavný ? Co tam vlastne zůstalo před senzorem ? Jen prachotřes ? To ale není low-pass filtr. 1000D dokonce vůbec žádný lowpass nemá. Na prachotřesu je sice nějaký interferenční IR blok filtr, ale je dost bídný, nemá moc strmé hrany. Pokud někdo chce tuhle levnou variantu modifikace, bez náhradního Baader ACF (BCF) filtru, upozorňuji většinou (v poslední době už standardně) že to nemusí s některou optikou dělat dobrotu. Navíc někomu tahle modifikace fungovala, a někomu zase ne. Podezřívám, že ten IR blok nápar na prachotřesu procházel v průběhu výroby nějakým vývojem.
Pokud reflex nezmizí ani po vyndání filtrů a rovnače, je to "prachotřes". Ten snímek je výřez 1:1 ? Dalo by se to i spočítat, která plocha v jaké vzdálenosti to dělá.
Ten bez CCD to dělal celkem běžně. Ale jen pokud tam nebyl ještě IR blok filtr. Ale ten ty tam zase máš. Zkus taky ještě vyhodit ten Baader UV/IR blok. Pokud je originální filtr před senzorem, je tam zbytečný. A vůbec, vyndej všecky filtry, nech jen rovnač. Pokud to tam nebude, přidávej jednotlivé filtry a uvidíš, který za to může.
Ale v profilu máš, že máš modifikovaný foťák. Tak jak ho máš vlastně modifikoavný ? Co tam vlastne zůstalo před senzorem ? Jen prachotřes ? To ale není low-pass filtr. 1000D dokonce vůbec žádný lowpass nemá. Na prachotřesu je sice nějaký interferenční IR blok filtr, ale je dost bídný, nemá moc strmé hrany. Pokud někdo chce tuhle levnou variantu modifikace, bez náhradního Baader ACF (BCF) filtru, upozorňuji většinou (v poslední době už standardně) že to nemusí s některou optikou dělat dobrotu. Navíc někomu tahle modifikace fungovala, a někomu zase ne. Podezřívám, že ten IR blok nápar na prachotřesu procházel v průběhu výroby nějakým vývojem.
Pokud reflex nezmizí ani po vyndání filtrů a rovnače, je to "prachotřes". Ten snímek je výřez 1:1 ? Dalo by se to i spočítat, která plocha v jaké vzdálenosti to dělá.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
máš ten Astronomik CLS verzi CCD nebo bez CCD (napsané na objímce) ?
Má clip, ten se dělá jenom ve verzi CCD. Já bych řekl, že to bude tím CLS, mám ho na tom obrázku taky. Díky mému sníženému barvocitu jsem si toho ani nevšiml.
Bill
Má clip, ten se dělá jenom ve verzi CCD. Já bych řekl, že to bude tím CLS, mám ho na tom obrázku taky. Díky mému sníženému barvocitu jsem si toho ani nevšiml.
Bill
M:736 750 113
Existují se obě verze.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Ahojte,
vdaka vsetkym za rady.
Skusil som dnes test bez CLS klipu (je to skutocne len CLS, bez CCD), vysledok bol prakticky rovnaky. Co sa tyka filtrov pred cipom, mam tam vlozeny Baader BCF + originalny prachotras, zhodou okolnosti celu tu sustavu filtrov si ze vraj daval dokopy ty MMys (aspon tak to tvrdil "jura", od ktoreho som ho kupil :- ). Pred tym, ked som mal vybrany IR Cut bez nahrady, som si nevsimol ziadnych takychto neduhov, co len potvrdzuje domnienku, ze problem je pravdepodobne v niektorom z tych dvoch pred cipom.
vdaka vsetkym za rady.
Skusil som dnes test bez CLS klipu (je to skutocne len CLS, bez CCD), vysledok bol prakticky rovnaky. Co sa tyka filtrov pred cipom, mam tam vlozeny Baader BCF + originalny prachotras, zhodou okolnosti celu tu sustavu filtrov si ze vraj daval dokopy ty MMys (aspon tak to tvrdil "jura", od ktoreho som ho kupil :- ). Pred tym, ked som mal vybrany IR Cut bez nahrady, som si nevsimol ziadnych takychto neduhov, co len potvrdzuje domnienku, ze problem je pravdepodobne v niektorom z tych dvoch pred cipom.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To je ale divné, protože BCF+prachotřes je správná plnohodnotná modifikace, která umožní zachovat i backfocus, takže josu použít fotoobjektivy. A u takhle upraveného foťáku mi nikdy nikdo žádný problém nehlásil.
Jak vypadaly snímky, co s ním fotil Jura ?
Vyndej ten Ne-CCD CLS, a bude to třeba OK.
Jak vypadaly snímky, co s ním fotil Jura ?
Vyndej ten Ne-CCD CLS, a bude to třeba OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Takto vyzera fotka hviezdy, ked nemam vlozeny CLS klip:
Teda je to presne take iste ako s nim, z toho usudzujem, ze v nom problem nie je. Skusim teda vymenit tie filtre pred cipom, snad to pomoze.
Vdaka za ochotu, Marek
Teda je to presne take iste ako s nim, z toho usudzujem, ze v nom problem nie je. Skusim teda vymenit tie filtre pred cipom, snad to pomoze.
Vdaka za ochotu, Marek
Existují se obě verze.
Fakt. Tak to se omlouvám za dezinformaci - toho jsem si nikdy nevšiml.
Fakt. Tak to se omlouvám za dezinformaci - toho jsem si nikdy nevšiml.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mám taky drobný problém. Zdá se, že nemám něco v pořádku v sestavě, protože hvězdy se mi exponují do dvou míst. Mám podezření, že jak se sklopí zrcátko a po 1,5 sekundě se otevře závěrka, že se ještě chvěje sestava a naexponují se mi jasnější hvězdy dvakrát. Jakmile chvění ustane, asi už u slabších hvězd tento efekt nenastane.
Otázka je jednoduchá, je má úvaha správná? Dá se tomu nějak zabránit? Momentálně uvažuji změnit dobu mezi předsklopením a expozicí, ale uznávám, že bez dalších testů mnoho nevymyslíme.
Jd o klasickou sestavu (ED80 + pointer 70/500) na CG5 GT Adv). Chvění nevylučuju, přeci jen tam nějaká páka bude, ale vůbec nevím, co s tím.
Otázka je jednoduchá, je má úvaha správná? Dá se tomu nějak zabránit? Momentálně uvažuji změnit dobu mezi předsklopením a expozicí, ale uznávám, že bez dalších testů mnoho nevymyslíme.
Jd o klasickou sestavu (ED80 + pointer 70/500) na CG5 GT Adv). Chvění nevylučuju, přeci jen tam nějaká páka bude, ale vůbec nevím, co s tím.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
hvězdy se mi exponují do dvou míst
Mi u CG5 Adv GT dvojité hvězdy dělalo uskakování v DEC ose - zkus si zkontrolovat směr, zda by to nemohlo být tím.
Pokud pointuješ na PC, tak je to vidět na grafu - ale dělalo mi to jen u delšího ohniska.
Chvěni od zrcátka bych spíše vyloučil - nepoužívám a nikdy jsem neměl problémy ani u ohniska 1800.
Bill
Mi u CG5 Adv GT dvojité hvězdy dělalo uskakování v DEC ose - zkus si zkontrolovat směr, zda by to nemohlo být tím.
Pokud pointuješ na PC, tak je to vidět na grafu - ale dělalo mi to jen u delšího ohniska.
Chvěni od zrcátka bych spíše vyloučil - nepoužívám a nikdy jsem neměl problémy ani u ohniska 1800.
Bill
MaG: Skús dať čas medzi predsklopením na 4s. Mne to tiež robilo podobný efekt na podobnej zostave. Canon 20D, ktorý som používal, mal dosť veľké rázy od zrkadla. Po predĺžení medzery to prestalo.
Nevravím, že máš rovnaký problém, ale tento pokus je najjednoduchší na overenie. Ak to neprestane, potom môžeš začať hľadať zložitejšie veci.
Nevravím, že máš rovnaký problém, ale tento pokus je najjednoduchší na overenie. Ak to neprestane, potom môžeš začať hľadať zložitejšie veci.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Prohlídl jsem to pečlivě a je to prakticky na každé expozici v tomto případě v rektascenzi. Je to i na fotkách s pointací na hvězdu. Takže tipuju ten záchvěv, dík za utvrzení, že to může být ono, kdyžtak se pochlubím.
Zbytek o 30D v jejím tématu a o problému s CG5 dám v jejím tématu..
Zbytek o 30D v jejím tématu a o problému s CG5 dám v jejím tématu..
Martin Gembec, Astronomické události