Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
- Stanislavxyz
Kdysi tady někdo psal o takovym dyvajsu, kterej si dáte do pokoje a ono to promítá hvězdičky. Ten dotyčný se s tim hrozně bavil, možná to byl psion, nebo vla? Každopádně to zaboha nemůžu najít a moje švagrová by něco takovýho chtěla, poradí někdo?
Není to tohle? http://www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi ... e-pro-deti
Není to tohle? http://www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi ... e-pro-deti
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Kdysi tady někdo psal o takovym dyvajsu, kterej si dáte do pokoje a ono to promítá hvězdičky. Ten dotyčný se s tim hrozně bavil, možná to byl psion, nebo vla? Každopádně to zaboha nemůžu najít a moje švagrová by něco takovýho chtěla, poradí někdo?
No vyskusal som rozne projektory na "hviezdne nebo", ale vsetky som niekomu daroval, nakolko to nebolo nic extra. Potom som na odporucenie znameho objednal trocha drahsi, laserovy s modrou "hmlovinou".
Ten som si oblubil. Sice su hviezdy zelene, ale su krasne bodove, roznych magnitud. Tiez v urcitych intervaloch preletuju meteoroidy... A naj dojem vytvara modra hmlovina. Da sa regulovat jas hmloviny a tiez rychlost pohybu hviezd... Odporucam...
http://www.red5.co.uk/laser-stars.aspx
No vyskusal som rozne projektory na "hviezdne nebo", ale vsetky som niekomu daroval, nakolko to nebolo nic extra. Potom som na odporucenie znameho objednal trocha drahsi, laserovy s modrou "hmlovinou".
Ten som si oblubil. Sice su hviezdy zelene, ale su krasne bodove, roznych magnitud. Tiez v urcitych intervaloch preletuju meteoroidy... A naj dojem vytvara modra hmlovina. Da sa regulovat jas hmloviny a tiez rychlost pohybu hviezd... Odporucam...
http://www.red5.co.uk/laser-stars.aspx
No já mám výše uvedený projektor planetárium deluxe a koupil jsem ho mému synovi kvůli tomu, že jsou tam právě vyznačená souhvězdí, které se nalezájí na naší hvězdné obloze. Je tam funkce cirkulace hvězdně oblohy a nastavení aktuálního rozmístění souhvězdí k určitému datu. Není to špatný a dá se podle toho i něco naučit.
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
- Honza Ebr (honza42)
Dík, dík, já vim, že takovejch vynálezů je poměrně dost, mě jenom zajímalo, jestli si někdo nepomatuje na ten konkrétní, co se tu kdysi diskutoval,
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Planetárium které promítá aktuální oblohu na strop a světlo - na zeď s aktuální fází Měsíce, konečně doma pochopili, že jsem magor :D
Jinak se 100% ztotožňuji s tebou Pavle!Hele tohle jsem objevil v diskuzi vánoční astro dárky, tak mu zkus napsat, jestli to není ono.
Jinak se 100% ztotožňuji s tebou Pavle!Hele tohle jsem objevil v diskuzi vánoční astro dárky, tak mu zkus napsat, jestli to není ono.
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
Jakým způsobem vlastně rosnice brání orosení objektivu?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Jakým způsobem vlastně rosnice brání orosení objektivu?
Podle všeho by rosnice měla chránit před ochlazením prostoru kteý zakrývá respektive např. objektivu nebo sekundáru .. a pak nedochází ke kondenzaci vody na optice - podobně může fungovat v přírodě například strom nebo i deštník na louce.
Tedy já to pochopil tak, že rosnice je vlastně takový štít před radiací z vesmíru, kde je teplotní rozdíl oproti vzduchu kolem teleskopu .. takže brání tomu ochlazení iradiací, podobně si to člověk může představit opačně za denního světla - jako slunečník brání před zařením sluníčka
Zajímavý článek na toto téma je tady - tedy podrobněji vysvětleno zde:
http://www.wwnorton.com/college/astrono ... t/dew.html
Podle všeho by rosnice měla chránit před ochlazením prostoru kteý zakrývá respektive např. objektivu nebo sekundáru .. a pak nedochází ke kondenzaci vody na optice - podobně může fungovat v přírodě například strom nebo i deštník na louce.
Tedy já to pochopil tak, že rosnice je vlastně takový štít před radiací z vesmíru, kde je teplotní rozdíl oproti vzduchu kolem teleskopu .. takže brání tomu ochlazení iradiací, podobně si to člověk může představit opačně za denního světla - jako slunečník brání před zařením sluníčka
Zajímavý článek na toto téma je tady - tedy podrobněji vysvětleno zde:
http://www.wwnorton.com/college/astrono ... t/dew.html
- Stanislavxyz
Rekmarik: Přesně tak- omezuje odkrytý prostor na nezbytné minimum a stíní objektiv ze stran, čímž omezuje ochlazování optiky a vzduchu u ní. Proto nedívám-li se zrovna do dalekohledu, vyplatí se namířit objektiv mimo oblohu, popřípadě zakrýt deklem. Prostě stínit před pohledem na oblohu. Z praktických případů v přírodě doplním ještě mraky- stíní zemský povrch před "pohledem" do vesmíru a nepadá tedy rosa (bohužel se ale zrovna nedá pozorovat...)
Někdy se ještě hovoří i o omezení ochlazování prouděním vzduchu- rosnice mechanicky brání proudění vzduchu před optikou.
Někdy se ještě hovoří i o omezení ochlazování prouděním vzduchu- rosnice mechanicky brání proudění vzduchu před optikou.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Další účinek je, že při ochlazení vzduchu v prostoru dochází ke kondenzaci-zkapalnění vodních par ve vzduchu a vlivem gravitace padá na zem (to poznáme tak, že tubus je k ránu krásně mokrý od rosy). Pokud by tam rosnice nebyla, tak by rosa dopadala i na čočku mířící šikmo vzhůru - elevace.
Mě nějaké mechanismy napadly, ale ta radiace mi nedocvakla
, myslel jsem spíš na přenos tepla vedením.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Dobrý deň, chcel by som sa Vás spýtať čo sú HII oblasti a aké hviezdy by sa v nich dali nájsť. ďakujem za odpoveď.
SW Dobson 254/1200 FlexTube, Canon EOS1100D + 18-55mm (seťák), 20-60x60 Auriol, triédre 10x40 a 8x30
Neviete mi niekto poradiť prečo mi Mozilla zobrazuje fotky ináč ako obrázkové editory? Aj Internet Explorer ich zobrazuje správne, Mozilla akoby sa snažila meniť histogram alebo vytiahnuť slabé partie, niečo také....
mitovka
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Záleží, jaký je ve snímku definovaný (tedy pokud vůbec je) ICC profil, a jestli máš v prohlížeči zapnutý color management.
V Mozille napiš do URL řádku text about:config
v seznamu parametrů najdi položku gfx.color_management.enable nebo tak nějak a nastav ji na hodnotu false. Pak už by to dělat nemělo.
V Mozille napiš do URL řádku text about:config
v seznamu parametrů najdi položku gfx.color_management.enable nebo tak nějak a nastav ji na hodnotu false. Pak už by to dělat nemělo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ahojte, nestretli ste sa niekto s takymito reflexami na fotkach, resp. neviete co by ich mohlo sposobovat?
Je to z DSLR C1000D a ja osobne podozrievam baader filter pred cipom, aj ked je dost dalsich moznosti, cela sustava s ktorou to bolo fotene bola nasledovna: ed dalekohlad scopos - SW rovnac pola - Astronomik CLS clip - originalny Lowpass filter + Baader UV/IR filter.
Vdaka, Marek.
Je to z DSLR C1000D a ja osobne podozrievam baader filter pred cipom, aj ked je dost dalsich moznosti, cela sustava s ktorou to bolo fotene bola nasledovna: ed dalekohlad scopos - SW rovnac pola - Astronomik CLS clip - originalny Lowpass filter + Baader UV/IR filter.
Vdaka, Marek.
Canon 1000Dmod, CLS clip, NWT SW 150/750 + ZWO ASI034, Tamron 200/4
Co to má na fotce být a v jaké výšce nad obzorem to je focené ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz