Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Uživatelé dobsona 250/1200 projde mě dveřma o šířce otvoru 66cm? Díky za odpověd. Tent
Uživatelé dobsona 250/1200 projde mě dveřma o šířce otvoru 66cm? Díky za odpověd. Tent
Vlastním jak Dobsona 250/1200 (Sky Watcher) tak dveře 66cm šíře. Jde to tak tak ale jde .. pokud s ním nebudeš chtít vyloženě proběhnout tak není problém
Nosím ho skrz ty dveře v kompleteně sestaveném stavu.
Vlastním jak Dobsona 250/1200 (Sky Watcher) tak dveře 66cm šíře. Jde to tak tak ale jde .. pokud s ním nebudeš chtít vyloženě proběhnout tak není problém
Nosím ho skrz ty dveře v kompleteně sestaveném stavu.
to Remarik: Dík za zprávu, spadl mě kámen ze srdce. Zdraví Tent
jsem asi uplně tupé. Už asi hodinu trávím všemožným hledáním a nic (i když už párkrát jsem si říkal, že mne gůgl nemá rád )
Existuje webová stránka, kde po zadání souřadnic vykreslí panorama obzoru. Nemá ji někdo ve svých bookmarcích?
Díky
Existuje webová stránka, kde po zadání souřadnic vykreslí panorama obzoru. Nemá ji někdo ve svých bookmarcích?
Díky
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 38/166#166
treba...
edit: akorat to aktualne nejak nefunguje, ale vyzkousene to mam take
treba...
edit: akorat to aktualne nejak nefunguje, ale vyzkousene to mam take
SW DOB 12" FT GoTo, setové okuláry 25 a 10 mm, SW SWA-58 5mm, noname 6.5mm plössl, noname barlow 2x (nepoužitelný), filtry Celestron No.21, No.80A, No.96-0.9, Polarizer, DGM Optics NPB, SPC900NC, SkyMaster 15x70.
Jo, to je ono, díky. přesný link jest:
http://www.udeuschle.selfhost.pro/panor ... mas_en.htm
A dneska to i funguje
http://www.udeuschle.selfhost.pro/panor ... mas_en.htm
A dneska to i funguje
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Prosím vás, ako funguje dalekohlad konkretne trieder, ktory je bez ostrenia? Ako to ten dalekohlad robi, ze vzdy je zaostrene, ci sa pozrie donho akykolvek clovek alebo pozriem na rozne vzdialeny objekt? Vopred ďakujem za info.
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
https://www.astroandy.sk
Ukradeno na NETu:
Dalekohledy bez zaostřování - tzv. PERMAFOKUS
U těchto dalekohledů prostě chybí klasické středové zaostřovací kolečko a nejsou vybaveny ani dioptrickou korekcí, nehodí se tedy pro uživatele s rozdíly v dioptrických hodnotách mezi očima ( tito uživatelé mohou dalekohled použít pouze s brýlemi ). Říkáte, že takový dalekohled je k ničemu ? Ale přece to musí mít nějaký důvod, že se takové dalekohledy vyrábí, že ? Ano, tyto dalekohledy jsou určeny zejména pro akční aktivity ( např. stadionové sporty na okruhu ), kde by uživateli dalekohledu dělalo velké problémy neustále přeostřovat ( např. běžce na okruhu nebo motocykl na ploché dráze ) a uživateli by pak "utekly" všechny důležité okamžiky jen proto, že neměl právě zaostřeno. Dalekohledy s tzv. permafokusem mají fixně zaostřeno obvykle od 20 m do nekonečna a jsou vhodné kromě stadionových sportů i na moře a na aktivity, kde se dalekohled půjčuje více lidem ( majiteli dalekohledu tak odpadá neustálé vysvětlování, jak se s přístrojem zachází ). Je sice pravda, že ostrost obrazu u těchto dalekohledů není dokonalá ( nelze např. doostřit požadovaný detail směrem, kterým se díváme ), jako u klasických dalekohledů, ale pro výše popsané aktivity jsou tyto dalekohledy ideální.
Dalekohledy bez zaostřování - tzv. PERMAFOKUS
U těchto dalekohledů prostě chybí klasické středové zaostřovací kolečko a nejsou vybaveny ani dioptrickou korekcí, nehodí se tedy pro uživatele s rozdíly v dioptrických hodnotách mezi očima ( tito uživatelé mohou dalekohled použít pouze s brýlemi ). Říkáte, že takový dalekohled je k ničemu ? Ale přece to musí mít nějaký důvod, že se takové dalekohledy vyrábí, že ? Ano, tyto dalekohledy jsou určeny zejména pro akční aktivity ( např. stadionové sporty na okruhu ), kde by uživateli dalekohledu dělalo velké problémy neustále přeostřovat ( např. běžce na okruhu nebo motocykl na ploché dráze ) a uživateli by pak "utekly" všechny důležité okamžiky jen proto, že neměl právě zaostřeno. Dalekohledy s tzv. permafokusem mají fixně zaostřeno obvykle od 20 m do nekonečna a jsou vhodné kromě stadionových sportů i na moře a na aktivity, kde se dalekohled půjčuje více lidem ( majiteli dalekohledu tak odpadá neustálé vysvětlování, jak se s přístrojem zachází ). Je sice pravda, že ostrost obrazu u těchto dalekohledů není dokonalá ( nelze např. doostřit požadovaný detail směrem, kterým se díváme ), jako u klasických dalekohledů, ale pro výše popsané aktivity jsou tyto dalekohledy ideální.
M:736 750 113
Ukradeno na NETu:
Dalekohledy bez zaostřování - tzv. PERMAFOKUS ... atd viz článek výše
To je sice hezké, ale neodpovídá to ani na jednu otázku tazatele a absolutně to tedy nevysvětluje ten princip - který mě mimochodem taky zajímá
Dalekohledy bez zaostřování - tzv. PERMAFOKUS ... atd viz článek výše
To je sice hezké, ale neodpovídá to ani na jednu otázku tazatele a absolutně to tedy nevysvětluje ten princip - který mě mimochodem taky zajímá
Zadny zazrak v tom nehledejte, jsou to proste obycejne dalekohledy bez zaostrovani. Vemte si svuj obycejny triedr, zakapejte ostreni lepidlem a voila - mate permafocus Je videt, ze marketing odvedl skvelou praci a dokazal lidi presvedcit, ze pomerne zasadni nevyhoda je vlastne super vec.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
No vypadá to, že žádné kouzlo se nekoná - prostě jsou zaostřeny na hyperfokální vzdálenost, využívá se zaostřování oka a větší hloubky ostrosti.
Určitě nic pro atronomii:
"Permafocus glasses are also known as never-focus for good reason. "
Bill
Určitě nic pro atronomii:
"Permafocus glasses are also known as never-focus for good reason. "
Bill
M:736 750 113
Zadny zazrak v tom nehledejte, jsou to proste obycejne dalekohledy bez zaostrovani. Vemte si svuj obycejny triedr, zakapejte ostreni lepidlem a voila - mate permafocus Smiley Je videt, ze marketing odvedl skvelou praci a dokazal lidi presvedcit, ze pomerne zasadni nevyhoda je vlastne super vec.
No nevim, právě na MHV jsem tuším přes jeden Karlův dalekohled koukal a byl perfektní právě na to pozemní pozorování, když se předmět pohybuje oko si to rychle přeostří a není problém - zakapání lepidlem by mi z toho mého triedru fakt asi permafokus neudělal leda bych si rovnou zalepil i krytky
Ale svého času tuším ještě před revolucí jsme v Jugoslávii koupili kompaktní foťák který údajně měl být taky permanentně zaostřený od 3 metrů do nekoncečna .. a pravdou bylo že byl spíš permanentně od 3 metrů do nekonečna rozostřený - ale s tím triedrem se to fakt nedá srovnat..
No nevim, právě na MHV jsem tuším přes jeden Karlův dalekohled koukal a byl perfektní právě na to pozemní pozorování, když se předmět pohybuje oko si to rychle přeostří a není problém - zakapání lepidlem by mi z toho mého triedru fakt asi permafokus neudělal leda bych si rovnou zalepil i krytky
Ale svého času tuším ještě před revolucí jsme v Jugoslávii koupili kompaktní foťák který údajně měl být taky permanentně zaostřený od 3 metrů do nekoncečna .. a pravdou bylo že byl spíš permanentně od 3 metrů do nekonečna rozostřený - ale s tím triedrem se to fakt nedá srovnat..
Kamarád si takový permafokus triedr koupil. Naštěstí se dá každý okulár zaostřit zvlášť, takže je v hodný i pro ty, co mají na každé oko jinou dioptrii.
Koukali jsme mnohokrát, hlavně turisticky, tedy krajina, a nemohu si stěžovat.
Ale je samozřejmě nutné zapojit akomodaci oka pro zaostření bližších a vzdálenějších objektů.
Docela mě to fascinovalo, když jsem koukal poprvé.

Koukali jsme mnohokrát, hlavně turisticky, tedy krajina, a nemohu si stěžovat.
Ale je samozřejmě nutné zapojit akomodaci oka pro zaostření bližších a vzdálenějších objektů.
Docela mě to fascinovalo, když jsem koukal poprvé.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Dobrý den přeji všem! Snad jsem se trefil do správného vlákna, neboť jsem jich již pročetl mnoho k tématům, které mne zajímaly a moje otázka bude, doufám, na jednoduchou odpověď a přitom je to tak trochu od každého. Jaká je správná/nejlepší/nejpraktičtější poloha umístění okulárového výtahu Newtonova dalekohledu v kruzích připevněných na DE ose paralaktické montáže? Vím, že to nebude nikdy ideální a žebříku se nevyhnu, už jsem jich také pár vyzkoušel, ale přeci jen mám se řídit obrázky z Googlu nebo má někdo nějaký lepší tip, nějakou vychytávku? Třeba pootáčení dalekohledu v kruzích podle oblasti pozorované ten večer? Díky!
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
AHOJ
MAM TAKOVE MOZNA BLBEJ DOTAZ
kdyz fotite pomoci DSLR ,fotite barevne nebo cernobile?
diky
J.
MAM TAKOVE MOZNA BLBEJ DOTAZ
kdyz fotite pomoci DSLR ,fotite barevne nebo cernobile?
diky
J.