Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
- Honza Ebr (honza42)
na rovníku: 360 stupňů za 24 hodin = 15 stupňů/hodinu = 15 obloukových minut/minutu. pro nenulovou deklinaci vynásobit cosinus(deklinace).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
A pokud to budeš chtít přesněji ale stále jednoduše, tak nahraď těch 24 hodin délkou hvězdného dne = přibližně 23h 56m 04s a postup je dále stejný
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zdravím vespolek..
Měl bych otázku pro zkušenější pozorovatele ..
Jaký vliv na pozorování má napadaný sníh, respektivě krajina, kde se nachází v širokém okolí bílá vrstva sněhu..
V našich podmínkách pozorování v ČR řekněme mimo města - je taková velká bílá plocha velkým odrážedlem světla ?
Nebo to nemá tak zásadní vliv ?
Dovedu si představit, že tam, kde je opravdu dobrá tma, tak sníh patrně nebude moc vadit, a tam kde svítí různá osvětlení může hrát nepříznivou roli ..
Díky za reakce nebo Vaše vypozorované zkušenosti !
Měl bych otázku pro zkušenější pozorovatele ..
Jaký vliv na pozorování má napadaný sníh, respektivě krajina, kde se nachází v širokém okolí bílá vrstva sněhu..
V našich podmínkách pozorování v ČR řekněme mimo města - je taková velká bílá plocha velkým odrážedlem světla ?
Nebo to nemá tak zásadní vliv ?
Dovedu si představit, že tam, kde je opravdu dobrá tma, tak sníh patrně nebude moc vadit, a tam kde svítí různá osvětlení může hrát nepříznivou roli ..
Díky za reakce nebo Vaše vypozorované zkušenosti !
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kdekoli v ČR vycházela měření na sněhu hůře. Na SQM o cca 0,2 mag/arcsec. Okem to poznáš dobře, že je obloha světlejší. V horách se sjezdovkami se nedá téměř pozorovat. Nikomu to ale nevadí, i když je to třeba v KRNAPU v Peci jak ve dne..
Nejlepší hodnoty se měří, když je ještě olistění a není v zenitu Mléčná dráha, tedy řekněme duben a (říjen).
Měření i s datumy na skyquality.com.
Nejlepší hodnoty se měří, když je ještě olistění a není v zenitu Mléčná dráha, tedy řekněme duben a (říjen).
Měření i s datumy na skyquality.com.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jo, jo. Mohu potvrdit i prakticky - na mistě, kde to bývá slušné, tak jsem právě musel nasadit CLS filtr.
Jinak to stalo za houby.
Bill
Jinak to stalo za houby.
Bill
M:736 750 113
Prosím o help,
... jeden ze stálých členů astrofora prezentoval odkaz na vlastní astrokatalog na webu.
Co si pamatuju katalog byl na modrém pozadí a bylo to na nějakém free hostingu.
Po kolapsu PC jsem o odkaz přišel a ten "němec co mi doma schovává ty věci" mi ho nechce vrátit.
Jde mi o tento konkrétní katalog (dobrá orientace, vzhled i informace s ukázkami fotek z reálného focení).
Tušíte někdo kde to leží ?
PS: My co neudržíme myšlenku holt potřebujeme nějakou externí paměť.
Díky BOBO.
... jeden ze stálých členů astrofora prezentoval odkaz na vlastní astrokatalog na webu.
Co si pamatuju katalog byl na modrém pozadí a bylo to na nějakém free hostingu.
Po kolapsu PC jsem o odkaz přišel a ten "němec co mi doma schovává ty věci" mi ho nechce vrátit.
Jde mi o tento konkrétní katalog (dobrá orientace, vzhled i informace s ukázkami fotek z reálného focení).
Tušíte někdo kde to leží ?
PS: My co neudržíme myšlenku holt potřebujeme nějakou externí paměť.

Díky BOBO.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Nemyslíš toto: http://www.hvezdnouoblohou.wz.cz ?
... jo super ;D ... to je ono...
Díky
bobo
Díky
bobo
Hoši dá sa kúpiť na Slovensku alebo v CZ poncetka?
Dobson Maede 300/1500, SkyWatcher SWA-58 6mm, Hyperion 17mm,31mm
-
V ČR ani na Slovensku jsem nic nenašel, ale prodávají je v Británii. Poštovné do Česka je 45 Liber.
http://www.equatorial-platforms-uk.co.u ... -customers
http://www.equatorial-platforms-uk.co.u ... -customers
SW Dobson 130/650 TT
Ahoj mam dotaz jake se na to pouzivj barvy?,vi nekdo|?daji se nekde koupit ze bych si to skusil sam neco namalovat
http://www.hvezdne-stropy.cz/galerie/mo ... niho-nebe/
http://www.hvezdne-stropy.cz/galerie/mo ... niho-nebe/
Nie som si stopercentne istá, či je toto vhodné miesto na túto otázku, nuž ale nebola som tu už roky, mnohé sa zmenilo, nevyznám sa tu.
Takže tá otázka:
Všimla som si, že hranica medzi súhvezdiami Mečiar a Stolový vrch nekopíruje deklinačnú kružnicu, ale ju (mínus sedemdesiatu) pod nevýrazným uhlom pretína. Veľmi ma to zarazilo, nakoľko všetky ostatné hranice súhvezdí – aspoň pokiaľ som si všimla – idú pozdĺž súradnicovej siete. Overovala som to v množstve nazávislých hviezdnych máp, pribrala som si na pomoc aj vyštudovaného astronóma, ktorého táto skutočnosť zarazila rovnako, ako mňa. Zistili sme len to, že hranica je vo všetkých dostupných zdrojoch šikmá, ale nikde ani zmenky o tom, prečo to tak je. Vyhľadala som si heslo Mečiar v siedmich rozličných astronomických encyklopédiách, ale nikde nebola šikmá hranica vysvetlená.
Zhrnutie problému:
Prosím, ak mi niekto vie vysvetliť, prečo je hranica medzi súhvezdiami Mečiar-Stolový vrch šikmá, alebo (ešte lepšie), vie o nejakom českom či slovenskom zdroji, ktorý to vysvetľuje, nech sem dá vedieť.
Takže tá otázka:
Všimla som si, že hranica medzi súhvezdiami Mečiar a Stolový vrch nekopíruje deklinačnú kružnicu, ale ju (mínus sedemdesiatu) pod nevýrazným uhlom pretína. Veľmi ma to zarazilo, nakoľko všetky ostatné hranice súhvezdí – aspoň pokiaľ som si všimla – idú pozdĺž súradnicovej siete. Overovala som to v množstve nazávislých hviezdnych máp, pribrala som si na pomoc aj vyštudovaného astronóma, ktorého táto skutočnosť zarazila rovnako, ako mňa. Zistili sme len to, že hranica je vo všetkých dostupných zdrojoch šikmá, ale nikde ani zmenky o tom, prečo to tak je. Vyhľadala som si heslo Mečiar v siedmich rozličných astronomických encyklopédiách, ale nikde nebola šikmá hranica vysvetlená.
Zhrnutie problému:
Prosím, ak mi niekto vie vysvetliť, prečo je hranica medzi súhvezdiami Mečiar-Stolový vrch šikmá, alebo (ešte lepšie), vie o nejakom českom či slovenskom zdroji, ktorý to vysvetľuje, nech sem dá vedieť.
Hranice souhvězdí byly stanoveny před osmdesáti lety pro už tehdy padesát let starou epochu souřadného systému B1875. Když se tyto hranice zakreslí do moderního alasu, který používá souřadnice epochy J2000, bude už pootočení vlivem více než stoleté precese vidět.
Veľmi ma to zarazilo, nakoľko všekky ostatné hranice súhvezdí – aspoň pokiaľ som si všimla – idú pozdĺž súradnicovej sieteTak to sis opravdu jen nevšimla. Žádná hranice souhvězdí podél současné souřadné soustavy nejde. Jen ten rozdíl není všude tak dobře vidět.
Veľmi ma to zarazilo, nakoľko všekky ostatné hranice súhvezdí – aspoň pokiaľ som si všimla – idú pozdĺž súradnicovej sieteTak to sis opravdu jen nevšimla. Žádná hranice souhvězdí podél současné souřadné soustavy nejde. Jen ten rozdíl není všude tak dobře vidět.
Ten rozdíl je hodně nápadný blízko pólů (proto sis toho asi všimla nejprve u Stolové hory). Ale stačí se třeba pozorně podívat na hranice Malého medvěda:
http://www.iau.org/static/public/conste ... if/UMI.gif
Třeba úsek hranice u [ch949] a [ch948] UMi bije do očí.
Ten rozdíl je hodně nápadný blízko pólů (proto sis toho asi všimla nejprve u Stolové hory). Ale stačí se třeba pozorně podívat na hranice Malého medvěda:
Keď som si to zozoomovala v steláriu, tak áno, jasne to vidím. Lenže bez zoomu mi zobrazená súradnicová sieť začínala až oveľa južnejšie, takže tá rovnobežnosť sa ťažko určovala.
Keď som si to zozoomovala v steláriu, tak áno, jasne to vidím. Lenže bez zoomu mi zobrazená súradnicová sieť začínala až oveľa južnejšie, takže tá rovnobežnosť sa ťažko určovala.