Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
No on tam rozdíl je, ale ve spektru... Čili takto z fotky (jedné) nic poznat nejde.
- masterpiece
Vie, prosím Vás, niekto koľko percent okom viditelných hviezd sa nachádza v mliečnej ceste? Samozrejme, mliečnu cestu myslím ako objekt na oblohe, nie galaxiu.
Na google som hladal asi polhodinu..ale nič tam rpsote nieje..
Strašne vám dakujem za odpoved.
Na google som hladal asi polhodinu..ale nič tam rpsote nieje..
Strašne vám dakujem za odpoved.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem hledal asi 10 sekund. Kdo vymýšlí takové hloupé otázky?
http://wiki.answers.com/Q/What_percenta ... _milky_way
http://wiki.answers.com/Q/What_percenta ... _milky_way
Pokud celý vesmír vznikl z jednoho bodu a rozpíná se, což je údajně pozorováno, zajímalo by mě, jak rychle toto rozpínání porbíhá t.j. jak daleko se vzdálí např. určitá galaxie za určitou dobu a pokud to lze zhruba spočítat, mělo by teoreticky být možné určit, z jakého místa se na začátku všechny galaxie atd. vzdalovaly. t.j. hloupě řečeno jak daleko a kterým směrem od Země k tomu došlo. Je to možné určit a pokusil se o to někdo nebo ne? Pokud ne, proč to nejde? Nejsem fyzik ani astronom, ale biolog Proto bych prosil nějakou polopatickou odpověď 

fakt dobry otazky tady padaji. Jsem teprve v prvnim rocniku fyziky takze z kosmologie toho znam jen opravdu malo. Tahle otazka teoreticky nema smysl. Jelikoz se vesmir rozpina do vsech smeru na vsech mistech stejne, tak vsechny body byly na zacatku v jedno miste. Takze Velky tresk se odehral vsude. Snad to pomuze bez tuzky a papiru se to vysvetluje spatne 

Astronom v ESO a Durhamu - Galaxy evolution. Dobson SW 250/1200
rychlost vzdalovania sa da urcit velmi presne vdaka cervenemu posunu. z toho sa da nepriamo urcit aj vzdialenost kedze cim rychlejsie sa objekt vzdaluje tym je vzdialenejsi. ale urcit stred odkial je nemozne pretoze nech by si sa nachdzal kdekolvek vzdy sa bude vsetko od teba vzdalovat.
predstav si ze mas rovnu cestu cestu. a z jedneho bodu vyrazia auta. prve auto pojde 5km/h dalsie 10 to dalsie 15, 20, 25 ... takto dostanes radu aut pred sebou aj za sebou. a nech si v ktoromkolvek aute tak vzdy sa bude auta najblizsie k tebe od teba vzdalovat 5km/h a to dalsie o 10km/h. takze iba pozorovanim automobilov nedokazes urcit ktore auto stoji.
predstav si ze mas rovnu cestu cestu. a z jedneho bodu vyrazia auta. prve auto pojde 5km/h dalsie 10 to dalsie 15, 20, 25 ... takto dostanes radu aut pred sebou aj za sebou. a nech si v ktoromkolvek aute tak vzdy sa bude auta najblizsie k tebe od teba vzdalovat 5km/h a to dalsie o 10km/h. takze iba pozorovanim automobilov nedokazes urcit ktore auto stoji.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Jasně, neuvědomil jsem si jednu věc a to, že se má rozpínat celý ten prostor, nejenom objekty v něm. Díky. Jinak, vysvětlení s auty neberu, protože ta auta ode mě nejezdí všemi směry, ale jen po té silnici.
Pokud se ti nelíbí příměr s auty, tak si představ povrch nafukovacího míče, udělej si na něm body a sleduj jejich vzdálenosti při nafukování - který jediný z nich je v absolutním klidu a ostatní se od něj vzdalují?
http://www.geneze.info/kosmologie/vyvoj_vesmiru.htm
Tu si pozri kedy sa začali tvoriť galaxie od singularity.
Tu si pozri kedy sa začali tvoriť galaxie od singularity.
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
Ahojky, mám na Vás dotaz, jak je to z označením hvězd v různých astronomických programech v počítači. Včera jsem při procházení hvězdého pole v souhvězdí Lyry narazil na hvězdu, která se mi při velkém zvětšení rozložila na dvě složky a tak jsem chtěl při příchodu domů zjistit, na jakou dvouhvězdu jsem to vlastně koukal. Zapnu Stelarium a najedu na konkrétní hvězdu a napsalo mi to HIP 88836. Pak jsem zkusil zapnout Google Earth a tam mi vyskočil objekt HD 166229. Myslel jsem si, že označení jednotlivých hvězd je všude stejné. Jak je to tedy? Dík ze odpověď. Ještě se chci zeptat, zdali hvězda HIP 88836 ja opravdu dvouhvězdou?
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Hvězda může být uvedena ve více katalozích a ty mají své označení např. HIP, HD. Co ti vrátí program, závisí na to jaký katalog používá.
Jinak na odkaze níže, se dozvíš že to není dvojhvězda a také v jakých katalozích a pod jakým číslem je uvedena:
http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-b ... BAD+search
Edit:
Teď se ještě dívám že vlastně patří do souhvězdí Herkula
Jinak na odkaze níže, se dozvíš že to není dvojhvězda a také v jakých katalozích a pod jakým číslem je uvedena:
http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-b ... BAD+search
Edit:
Teď se ještě dívám že vlastně patří do souhvězdí Herkula
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- fomalhaut28
zdravim chcel by som sa spytat mam teleskop skywatcher newton 200 cm, montaz eqatorialna Heq5 pro snazim sa spravit PEC alebo ale ked
spustim nahravanie neda sa mi so sipkami pohybovat v com je chyba
spustim nahravanie neda sa mi so sipkami pohybovat v com je chyba
podarilo sa niekomu z amaterov nafotit alebo vizualne pozorovat gravitačné šošovky?
Sky-Watcher 254/1200, okulare set SP 25, 10, 6 mm 66° multi coated long eye relief. Trieder Turist 12x40, 30 mW green laser
Jedná se o velmi vzdálené objekty uplatňující efekt gravitační čočky
nasnímané buď HST neb VLT. Pokud je známo, tak amatéři nevlastní takovéto dallekohledy :) Snad lze nasnímat větším přístrojem jen objekt Abel 2218... neb nějaký kvasar.
www.aldebaran.cz/fotografie/lenses.html
Habl
nasnímané buď HST neb VLT. Pokud je známo, tak amatéři nevlastní takovéto dallekohledy :) Snad lze nasnímat větším přístrojem jen objekt Abel 2218... neb nějaký kvasar.
www.aldebaran.cz/fotografie/lenses.html
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Jednu fotografii máme i na astrofotkách:
Gravitační čočka
Gravitační čočka