Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pokud si koupíš adaptér 12V 1A, tak to skutečně může být problém, ta karta bude mít při komunikování ten odběr nejspíš pulzní, a ten zdroj to nemusí vydržet a může mu kolísat napětí (ne, nezničího to, ale nemusí to fungovat).
Pokud máš venku 12V aku, zkus to s ním, ten je napěťově tvrdý, a napětí se mu nepropadne.
Nebo zkus více dimenzovaný zdroj, třeba 12V, 2A. Hlavně musí být stabilizovaný.
Pokud máš venku 12V aku, zkus to s ním, ten je napěťově tvrdý, a napětí se mu nepropadne.
Nebo zkus více dimenzovaný zdroj, třeba 12V, 2A. Hlavně musí být stabilizovaný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si to právě myslel, mluvil jsem s technikem, ale ten dělá samotné cctv okruhy s trošku jinými kamerami, i s nižším fps to někdy zlobí při nižších teplotách, ale pokud je to 1A bez noční vize, měl by snad příkon stačit, tady to v mém případě nestačí.
Takže jsem to možná vyřešil, děkuji za bleskovou odpověď.
Takže jsem to možná vyřešil, děkuji za bleskovou odpověď.
Lectorem iustus...
- Adamusator
A jak poznám jaký mám seeing ?
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Ahoj. Mám otázku. Mám jednu , trošku nezmyselnú otázku ale stále mi to vrtá v hlave. Na tejto stránke http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... 17&id_p=93 sa píše, že "Hvezdársky teleskop Meade LightBridge disponuje vysokokvalitnou optikou a skvelým mechanickým vyhotovením. " "Aj preto sú dobsony od Meade Instruments drahšie, no o niečo vyššia cena za excelentný obraz je celkom oprávnená. " "Ich veľká svetelnosť a vysoká optická kvalita je výhodou pri pozorovaní menej jasných objektov ako sú hmloviny, galaxie, hviezdokopy apod., kde tieto ďalekohľady dokážu rozlíšiť aj veľmi jemné detaily. Vďaka výbornej rozlišovacej schopnosti sú však vynikajúce aj pre pozorovanie planét a Mesiaca."
Nižšie pri parametroch som zistil, že primár je z BK-7. Pokiaľ viem tak aj od skywatcher ponúka dobsoni so sklami BK-7. Má teda Meade kvalitnejšie zrkadlá alebo je to vymývanie mozgov ?
Ďakujem.
Nižšie pri parametroch som zistil, že primár je z BK-7. Pokiaľ viem tak aj od skywatcher ponúka dobsoni so sklami BK-7. Má teda Meade kvalitnejšie zrkadlá alebo je to vymývanie mozgov ?
Ďakujem.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
1) U zrcadel neni nejdulezitejsi z jakeho skla jsou vyrobena (pokud to neni vylozene nejaky zmetek), ale jak kvalitne jsou vybrousena.
2) Zrcadla pro dobsony Meade vyrabi firma GSO (?) a jsou to dobra zrcadla. Zrcadla od Skywatcheru jsou ovsem take dobra. Je nektera znacka vyrazne lepsi nez druha? Rekl bych ze ne.
3) Kazdy vyrobce nebo prodejce se snazi svoje zbozi pochvalit, aby se dobre prodavalo
4) Dobsony Meade jsou ponekud lepe konstrukcne provedene, to je podle me hlavni rozdil mezi nimi a SW.
2) Zrcadla pro dobsony Meade vyrabi firma GSO (?) a jsou to dobra zrcadla. Zrcadla od Skywatcheru jsou ovsem take dobra. Je nektera znacka vyrazne lepsi nez druha? Rekl bych ze ne.
3) Kazdy vyrobce nebo prodejce se snazi svoje zbozi pochvalit, aby se dobre prodavalo

4) Dobsony Meade jsou ponekud lepe konstrukcne provedene, to je podle me hlavni rozdil mezi nimi a SW.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- Honza Ebr (honza42)
5) Popisy čekoholiv na stránkách prodejců (nejenom v astronomii) jsou obvykel naprostá snůška blábolů. Tohle je ještě z toho lepšího soudku, ale stejně je to úplně k ničemu.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Takže veľký rozdiel medzi 300vkou SW a 300vkou Meade nieje ? Takže sa mi neoplatí vyhadzovať v budúcnosti stovky € naviac na Meade keď môžem mať SW lacnejšie aj keď s menšiou rozlišovacou schopnosťou ?
Ak som to zle pochopil opravte ma

- Honza Ebr (honza42)
Takže veľký rozdiel medzi 300vkou SW a 300vkou Meade nieje ? Takže sa mi neoplatí vyhadzovať v budúcnosti stovky € naviac na Meade keď môžem mať SW lacnejšie aj keď s menšiou rozlišovacou schopnosťou ?
A jak jsi přišel na to, že SW má menší rozlišovací schopnost? Zvlášť potom, co ti michal napsal, že ty zrcadla jsou stejně kvalitní! Čemu na "snůška blábolů" jsi neporozuměl?
Jediný rozdíl je v tom, jak je udělaná ta konstrukce - ten rozdíl je koneckonců vidět na první pohled, Meade je víc z trubek, SW víc z plechu. S tím potom souvisí i třeba pohodlí při použití, atd., ale na to je nejlepší si dalekohledy někde ošahat. Co se rozlišovací schopnosti, dosahu, atd... týče, je tříkilo jako tříkilo.

A jak jsi přišel na to, že SW má menší rozlišovací schopnost? Zvlášť potom, co ti michal napsal, že ty zrcadla jsou stejně kvalitní! Čemu na "snůška blábolů" jsi neporozuměl?

Jediný rozdíl je v tom, jak je udělaná ta konstrukce - ten rozdíl je koneckonců vidět na první pohled, Meade je víc z trubek, SW víc z plechu. S tím potom souvisí i třeba pohodlí při použití, atd., ale na to je nejlepší si dalekohledy někde ošahat. Co se rozlišovací schopnosti, dosahu, atd... týče, je tříkilo jako tříkilo.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Jan Vratny
Na astrofotkach (a nejen tam) jsem si vsiml, ze casto je ohnisko, ve kterem bylo foceno treba 4 metry. (treba tady)
Je mi jasne, ze takovou rouru nikdo nema, co to tedy presne znamena ta ohniskova vzdalenost?
Je mi tak nejak jasne, co je afokalni foceni a co je foceni v primarnim ohnisku, ale ani v jednom nevidim ty "hausnumera" v ohniskove vzdalenosti.
Je mi jasne, ze takovou rouru nikdo nema, co to tedy presne znamena ta ohniskova vzdalenost?
Je mi tak nejak jasne, co je afokalni foceni a co je foceni v primarnim ohnisku, ale ani v jednom nevidim ty "hausnumera" v ohniskove vzdalenosti.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Je mi jasne, ze takovou rouru nikdo nema
No ja neviem či nemá:
http://www.celestron.com/astronomy/opti ... t-cge.html
No ja neviem či nemá:
http://www.celestron.com/astronomy/opti ... t-cge.html
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
- Jan Vratny
Aha, tak tady to je zjevne ten pripad, kdy ma
Ale videl jsem nekde i 7m ci tak podobne, to snad zadny takovy s-c apod neni, ne?
Ale videl jsem nekde i 7m ci tak podobne, to snad zadny takovy s-c apod neni, ne?
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Mám 8" newton s ohniskem 1 metr a na focení planet používám Powermate 5×, který pětinásobně opticky prodlouží ohnisko, takže 1000 mm × 5 = 5000 mm.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Ja zase videl že pri 80 alebo 120 mm ED ( to je asi jedno ) že tam bolo 10,8m 

Především záleží k jakému účelu používáš to ekvivalentní ohnisko optické soustavy. U snímků jasných objektů např. Slunce, Měsíc případně i planety lze použít co dovolí i seeing.
Sám jsem používal i primární ohniska i f/28 na Slunce při pozorování kulovou optickou plochou zrcadla, samozřejmě s vhodným filtrem.
I v dnešní době se vyrábí třeba takovéto primární soustavy 125/3500 mm
www.schiefs.com/schiefs03e.html
Jedno to samozřejmě není...
Habl
Sám jsem používal i primární ohniska i f/28 na Slunce při pozorování kulovou optickou plochou zrcadla, samozřejmě s vhodným filtrem.
I v dnešní době se vyrábí třeba takovéto primární soustavy 125/3500 mm
www.schiefs.com/schiefs03e.html
Jedno to samozřejmě není...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC