Uran a Neptun
Uran a Neptun
GN napsal: V Neratovicích jsou tak mimořádné podmínky, že i hvězdy jsou často vidět jako malé kotoučky dokonce s detaily pohybu vrstvev hvězdných atmosfér. Dnes jsem také zaznamenal mohutnou atmosféru okolo Měsíce. Podmínky pozorování ucházející - Vega na hranici viditelnosti pohým okem!!! 25km od Prahy a ve výšce jen 45°. Byl jsem blízko spatření desátodeváté planety, ale bohužel voda kapající z okuláru smyla tuto nádhernou noc.
Ještě, že jsem dnes nejel pozorovat ;D
Ještě, že jsem dnes nejel pozorovat ;D
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Uran a Neptun
Pozorovali ste uz s dalekohladom tieto vzdialene planety? Alebo mate nejake skusenosti?
Uran a Neptun
Tak Uran lze vidět už v šedesátce.Ve španělsku teda v poho.O Neptun jsem se ještě nepokoušel,ale momentálně tyto dvě planety vidět nejdou.Na to si budeme muset počkat až tak do července,kdy bude
nejvhodnější období pro tyto dvě planety.
nejvhodnější období pro tyto dvě planety.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Uran a Neptun
Minuly rok som ich obe nasiel v BresserSkylux 70/700, boli nizko nad juznym obzorom. Volnym okom ich pravdepodobne nenajdes. Treba si najst miesto s dobrym vyhladom, pozriet mapu a da sa to. Obe planety vyzerali ako body, farebne slabo do modra, Uran bol uz trochu kotucik pri 120x zvacseni
lidl refraktor 70/700, trieder Bresser 10x50
Uran a Neptun
Ve třístovce je za dobrého seeingu Uran krásný modrý kotouček.
Uran a Neptun
Uran je jiz v 50x zvetseni v mem 140mm refraktoru nezamenitelny s hvezdami, kotoucek je spolehlive videt i pri 120x zvetseni. Neptun je malicko obtiznejsi, ale v dobrych podminkach vidim i ten zcela spolehlive jako kotoucek. Obvykle pouzivam zvetseni 240x.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uran a Neptun
Je dost neuveritelne ze niektori z vas tu uvadzaju pozorovanie Pluta, ved dokonca ani Hubble toho moc nespozoroval az na par flakov na povrchu Pluta a Charona..
Uran a Neptun
RomanOn napsal: Je dost neuveritelne ze niektori z vas tu uvadzaju pozorovanie Pluta, ved dokonca ani Hubble toho moc nespozoroval az na par flakov na povrchu Pluta a Charona..Pozorovanie Pluta a pozorovanie detailov na "byvalej planete" Pluto je rozdiel. Myslim, ze nikto nepisal o pozorovani detailov alebo kotucika Pluta, ale mozno som nieco prehliadol...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Uran a Neptun
pnin napsal: Minuly rok som ich obe nasiel v BresserSkylux 70/700, boli nizko nad juznym obzorom. Volnym okom ich pravdepodobne nenajdes. Treba si najst miesto s dobrym vyhladom, pozriet mapu a da sa to. Obe planety vyzerali ako body, farebne slabo do modra, Uran bol uz trochu kotucik pri 120x zvacseniSkylux 70/700 mi ho sice nezobrazil jako kotouček ovšem sledoval jsem ho v pohybu na hvězdném pozadí čímž se mi prozradil. Uran a Pluto je pro mě zatím zakleté...
Lectorem iustus...
Uran a Neptun
Cztwerec napsal:
Skylux 70/700 mi ho sice nezobrazil jako kotouček ovšem sledoval jsem ho v pohybu na hvězdném pozadí čímž se mi prozradil. .V průběhu jaké doby jsi zaznamenal pohyb ?
Skylux 70/700 mi ho sice nezobrazil jako kotouček ovšem sledoval jsem ho v pohybu na hvězdném pozadí čímž se mi prozradil. .V průběhu jaké doby jsi zaznamenal pohyb ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uran a Neptun
ja som nasiel Uran v takom triedri 12x/24 ako malu hviezdu. akoby aj nie ked mava tych 5.5-6mag co je na hranici oka.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Uran a Neptun
Ahoj,
dnes jsem zkoušel koukat triedrem 20x60 na Neptun. nepovedlo se mi ho rozlišit od ostatních hvězd. Tímto dalekohledem to však není překvapující při vzdálenosti přes 29 AU od Země. Dají se na neptunu ve vědších dalekohledech zjistit nějaké podrobnosti tak jako třeba na jupiteru(je mi jasné, že neptun není tak zajímavý,ale přesto) a jaké jsou vaše zkušenosti s pozorováním? také bych rád viděl nějakou fotku...
díky
dnes jsem zkoušel koukat triedrem 20x60 na Neptun. nepovedlo se mi ho rozlišit od ostatních hvězd. Tímto dalekohledem to však není překvapující při vzdálenosti přes 29 AU od Země. Dají se na neptunu ve vědších dalekohledech zjistit nějaké podrobnosti tak jako třeba na jupiteru(je mi jasné, že neptun není tak zajímavý,ale přesto) a jaké jsou vaše zkušenosti s pozorováním? také bych rád viděl nějakou fotku...
díky
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
- Arnold.ESO.Rimmer
Uran a Neptun
Ahoj, taky jsem včera zkusil otočit dalekohled na neptun (114/900). Dlouho jsem ho hledal a bez programu stellarium bych ho asi nenašel. Zezačátku jsem nevěděl který bod to je ale pak jsem rozlišil malé hvězdy vedle něho, které jsou hned u sebe. Ale nepoznal jsem že by byl nějak do modra.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Uran a Neptun
Triedrem se dá Neptun většinou bezpečně identifikovat jako hvězda "navíc". Ani velký dalekohled jej neodhalí moc dobře. Při dobrém seeingu se dá rozlišit, že to není hvězda, ale malý kotouček. Na detaily zapomeň.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Uran a Neptun
Jak už uvedl MaG,triedr je na Neptun i Uran málo. Bezpečně je odlišíš od hvězd jen při použití větších zvětšení,kde vynikne planetární kotouček. Uran má modrozelenou barvu a Neptun modravou. Ohledně detailů v jejich oblačnosti toho moc vidět není, zvláště v našich šířkách se špatným seingem. Nádech tmavosti pólů a rozdílné odstíny v oblačnosti lze pozorovat jen za mimořádných podmínek a při dostatečném zvětšení.
Neptun se probíral i zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104661287
Neptun se probíral i zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104661287
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.