Tak fajn já budu u pozorování planet taky používat Antoniadiho stupnici. U těch dvojhvězd se Sašou taky souhlasím s Picker...
Jinak díky všem za pochvalu . Bylo to asi moje nejsnaživější pozorování v poslední době. Ta kresba je už hotový výrobek a samotné pozorování bylo náročné a detaily jsem doloval pomalu a postupně. Reálný pohled se dost lišil od kresby. Docela úchylka koukat na kotoček planety, kde není skoro nic vidět
Jinak díky všem za pochvalu . Bylo to asi moje nejsnaživější pozorování v poslední době. Ta kresba je už hotový výrobek a samotné pozorování bylo náročné a detaily jsem doloval pomalu a postupně. Reálný pohled se dost lišil od kresby. Docela úchylka koukat na kotoček planety, kde není skoro nic vidět
Ja to mam v tech malych refracich takhle porad... Aspon je to docela zabava.
Ja mám jednu otázku. Neviem ako je to možné, že ja pri dobrom seeingu s 200x zv. nevidím ani zlomok z toho čo vy napr. pri 165. zv. Napr. tvary SEB NEB + maličké škvrny v NEB veľa iného.
A takysto podla mna plati ze cim viac sa divas a snazis sa vydolovat z utvarov detaily, tym viac sa ti dari...
Ja sa snažím čo najviac sa sústrediť. Ďalekohľad bol vonku 3 hodiny pred pozorovaním. +Hodina pozorovanie Jupitera. A vidím dobre Okuliare nenosím.
Ja sa snažím čo najviac sa sústrediť. Ďalekohľad bol vonku 3 hodiny pred pozorovaním. +Hodina pozorovanie Jupitera. A vidím dobreOkuliare nenosím.
Tak pokud byl dalekohled vytemperován a seeing byl slušný, tak ho máš zřejmě rozkolimovaný. Měl jsem v létě stejný problém, tak jsem si koupil laserový kolimátor a dalekohled zkolimoval. Najednou byl obraz o 200% lepší. A přitom to nebyla nějak velká odchylka - červený bod dopadal asi 4 cm od středu primáru, přesto rozdíl byl až propastný. Doporučuji si koupit kolimátor nebo poprosit někoho z tvého okolí, jestli by ti dalekohled nezkolimoval.
A přitom to nebyla nějak velká odchylka - červený bod dopadal asi 4 cm od středu primáru, přesto rozdíl byl až propastný.
Na to se nedá říct niž než:
CO?
4 cm od středu primáru? To musí bejt vidět na první pohled i krabičkou od filmu! nebo pří každym pohledu na hvvězdný pole? A já se tady matlám s milimetrama 4 cenitemtry je vážně, a to jako že fakt, hodně.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Ja to mam v tech malych refracich takhle porad... Aspon je to docela zabava.
To máš pravdu Sašo. Taky jsem rád pozoroval refrákem 80mm a tohle člověka naučí něco vyčučet. Dnes si začátečník koupí rovnou 250tku dobsna a čeká, že mu hned detaily spadnou rovnou do klína. Ono by možná i spadly, jenže když nemá zkušenost s takovým dalekohledem ( a proč by měl, když dobson je přece tak jednoduchý dalekohled), tak to nemusí byt tak snadné. Pak trvá i roky, než svůj velký dalekohled pozná. To znamená, kolimace, temperace, chování většího přistroje za různého seeingu, vhodné okuláry a filtry pro určitá pozorování atd. Pak nechápe, co všechno
pozorujem a menším průměrem.
Ja som našiel doma kus plastu. Veľkosťou mi presne spadal do okulárového výťahu. Spravil som si do stredu dierku. Skolimoval som ho dosť presne. Takže kolimáciou by to nemalo byť. Aj keď mám trocu problém so sekundárom. Keď ho kolimujem a priťiahnem ho hlavným šrobom, sám sa mi niekedy nahne. Aj keď je nadoraz priťiahnutý. ( Aby nebol v tom zmätok tak sa mi nahne tak ako keby som s justažnými šrobmi točil a menil uhol sekundára ale ono sa to mení samo. A niekedy sa mi trochu sekundár otočí aj trochu okolo svojej osi. Ale to sa mi nerobí tak často ako menenie uhla sekundára.) Je to trochu mimo témy ale musil som to sem napísať.
Jestli můžu radit - domluv si pozorování s někým, kdo tomu trochu rozumí. Ušetříš si nervy, dostaneš spoustu informací a vyhneš se případnému dodrbání dalekohledu.
Ja sa snažím čo najviac sa sústrediť. Ďalekohľad bol vonku 3 hodiny pred pozorovaním. +Hodina pozorovanie Jupitera.A vidím dobre Smiley Okuliare nenosím.
freex: Co nato říct. Pokud máš dobře kolimaci, což možná nemáš, tak jsou další věci,
které pozorování detailů kazí. Viz můj příspěvek výše. Je jich celkem dost a myslím, že Tebe se týkaj snad všechny. Např. jedna taková záludná zaležitost, je temperace.
Jistě, dalekohled se temperoval dlouho a věřím, že byl vytemperovaný. Jenže když se udělala velká tma a bylo pěkně jasno, tak teplota začne někdy rychle klesat. Zracadlo pak nestačí rychlý pokles teploty následovat. Dobrá věc je pak větrák pod zrcadlem. No a zkušenost je jasná věc. Já někdy díky špatným podmínkám vidím kulajdu, ale snad pokaždý je šance něco odpozorovat. Připadám si jak odstřelovač. Koukám do okuláru na zvolené místo, kde tuším detail. A pak najednou na krátký okamžik detail probleskne. A takhle to jde dokud není Jupiter probádán. Ty ještě nevěříš svému dalekohledu. Nevíš co můžeš vidět a co už dalekohled asi nezvládne. To se ale častým pozorováním naučíš.
No a ty okuláry co máš samozřejmě fungují, ale na detailní pozorování jsou lepší okuláry. Ještě důležitější je, jestli máš možnost zvětšení kolem 150x. Těch 200x může být i za seeingu I-II/V (né 1-2/5) ještě hodně.
Viem že všetko je hlavne o skúsenostiach. Ešte toho nemam veľa napozorovane. Ale to 200x bolo akurát. obraz bol ostrý. Uvidíme. Dneska alebo zajtra sa má u nás vijasniť tak skúsim ráno popozorovať Saturn.
-----------------
Nemusíš přeci citovat celý příspěvek, na který reaguješ. Zvláště, pokud tvůj příspěvek přímo navazuje, není potřeba ho citovat.
Milan
Když jsem já ještě předminulý rok koukal na Jupiter, tak jsem viděl SEB, NEB a ztmavení polárních oblastí. Teď je to úplně jinak, i na Venuši tak něco málo dokážu vykoukat. V angličtině to má fajn název - observing skills - pokud teda fakt máš všechno OK, tak tohle může být jediná věc, která ti hatí pozorování detailů ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Tak jsem se dnes tahal s dobsnem prakticky zbyrečně, seeing naprosto příšerný, i u Jupiteru i u Venuše. Radši jsem mrkl na hvězdokupy ve Vozkovi a M1čku a zabalil to
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII