Tak jste mě překvapily, čekal jsem, že budete všichni chlastat a že budu jediný co bude kreslit .
Pavle, je vidět, že si na barevných kresbách dáváš záležet, je to pěkný.
Na Planety G6 je dokonce roku 2011 jen z této opozice přes 100 kreseb, nepočítám z té minulé 2010-11.
Supr výkon, hlavně díky Artabanovi (Karlovi).
No už som sa rozhodol a vďaka Lukemon-ovi mám vlákna kde sa to preberá takže ďakujem. Ešte toľko že porovnával som svoju kresbu Jupitera s tou tvojou seminko3 a máme na nich cca to isté. Čo ma ale zarazilo je že ja som pozoroval s SW254/1200, 10mm setovým okulárom a zle priviknutými očami na tmu
Omlouvám se, přehlédl jsem to, spletl jsem si to s TomTom.
Příspěvek smažu.
No, já to včera pěkně zbabral, ale hlavně popletl ... v karis bloku jsem ještě našel jinou kresbu, která už odpovídá tomu, co mělo být vidět. Takže se omlouvám a právě pracuju na nové kresbě. Holt byl Silvestr a já si to nějak spletl.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
to Katnel2:To je v pohodě.Ale Lukáš mě dostal,já teď hledal tu Katnelovu kresbu a ona ještě není na veřejnosti. ;D
Klidně ji sem hoď.
Jinak se hned nepodceňuj,nebo nehaž případné neshody na vybavení.Kresli jen to co opravdu uvidíš. ;)Pokud tam bude méně detailů,nebo nepřesnosti,můžou to být různé důvody - nedotemperovaný dal.,seeing,průhlednost oblohy,výška nad obzorem a taky nezkušenost.Dobrý pozorovatel může víc vykoukat s SW a setovým okulárem,než úplný troník s Orionem a Naglerem. ;DŽádný učený z nebe nespad a učit se budem celý život.
Tom Tom:Tome,já tušil,že v tom byly nějací panáci ;D
Kresli jen to co opravdu uvidíš. Pokud tam bude méně detailů,nebo nepřesnosti,můžou to být různé důvody - nedotemperovaný dal.,seeing,průhlednost oblohy,výška nad obzorem a taky nezkušenost.Dobrý pozorovatel může víc vykoukat s SW a setovým okulárem,než úplný troník s Orionem a Naglerem. Žádný učený z nebe nespad a učit se budem celý život.Jo a taky nejsme stroje, určité nepřesnosti polohy nebo tvaru detailu budou vždy nějaké a vzhledem k seeingu to může každý vidět jinak.
Bohužel dokážu reagovat když někdo nakreslí uplný nesmysl, jsem rád, že se vše vysvětlilo.
Těším se na kresby a že uvidím, že nikdo nekreslí totální nesmysly.
Ještě jednou se omlouvám.
Bohužel dokážu reagovat když někdo nakreslí uplný nesmysl, .To se i očekává. ;)Pokud nebude zdravá kritika,upozorňování na případné nepřesnosti,možnost porovnávat,ale naopak si budeme "mazat med kolem huby"nemůžem se zlepšovat.
Takže klidně do mě hoši.
Na Planety G6 je dokonce roku 2011 jen z této opozice přes 100 kreseb, nepočítám z té minulé 2010-11.
Supr výkon, hlavně díky Artabanovi (Karlovi).
Na začátek
Tak jsem to trochu spočítal a mně vyšlo 99 kreseb. Já jich dal pokud se nepletu rovných padesát. Tím nechci říct, že jste líný ;D Já dnes psal něco o mé závislosti To, že Planety g6 fungují, je jen dobře. Počet kreseb není tak důležitý, jako nálada s jakou se kreslí. Hodně záleží na podmínkách, jaké kdo má. Počasí, čas a další věci, jako možnost rychlé temperace. Především díky stále vytemperovanému refráku, jsem dal tolik kreseb.
Zatím nás kreslí pět, nebo šest. Náš první vyškolený kresliř, je seminko3. Ano Pavle Tvůj pokrok může být pro další začínající kreslíře příkladem! Doufám, že se další najdou. Na dobré cestě je Tom Tom Taky očekáváme kresby od už hodně zkušeného kreslíře Achernara, který má refraktor achromát 140mm. Matěji těšíme se na Tvoje kresby
Jsem zvědav, co nám nový rok přinese Přeju hodně zdaru kreslíři
To se i očekává. WinkPokud nebude zdravá kritika,upozorňování na případné nepřesnosti,možnost porovnávat,ale naopak si budeme "mazat med kolem huby"nemůžem se zlepšovat. Wink
Takže klidně do mě hoši. Shocked
Ano s tím souhlasím. Co se ale týče mé kritiky, tak tu budu směrovat hlavně k ostatním méně zkušeným kreslířům, kteří jí potřebují. Dobře vím, jak kreslí Lukemon, Sasa3 a další z planety g6, včetně seminka3. Vím že kreslí dobře a poctivě a proto jejich díla nebudu tolik hodnotit. Jen v míře nezbytně nutné.
Tak jsem zase zpět s včerejším Jupiterem. Teď už to doufám bude alespoň trochu stejné, protože jinak už nevím.
No já ti též nevím.GRS zmizela to je vpořádku,ale furt mám problém s tím časem. ;)Koukni na Lukemonovu kresbu,který maloval dříve než ty a má stín a skvrnu více na západ! :-/
EDIT:takto s tím časem v seč je to OK ;DVelitelský čas je UT bo pak se nám to fakt plete.
Sašo, já končil s kresbou 5min před začátkem tvé, to světlé co jsi viděl před GRS už vlastně byla GRS, je bledější než SEB a SEB byl na Jupiteru dnes nejtmavší. Vše asi skreslila oblačnost a možná menší průměr objektivu, ikdyž vím, že dokážeš z malého objektivu vytlačit maximum.
Jak jsem psal, podminky byly docela bidne. Normalne bych ani nelezl ven. Ale co tak koukam na ALPO snimky z predchozich otocek pri stejnem CMI (kolem 110 stupnu), tak mi to dava docela smysl. Zacatek skvrny (zapadni strana) by docela sedel (teda na moje pomery, kdy ctvrtina kotoucku neni zadna mira). Videl jsem jak ta temnejsi SEB cast jemne zahyba dolu a pak sel chvilema videt i ten dalsi jiznejsi zapadni lem. Vychodni cast jsem nevidel vubec, takze proto je to bile az do konce (ona ta skvrna ve skutecnosti neni tak velka, takze opravdu uz asi byla vylezla cela). Jinak ta svetla skvrnka na rovnikove strane SEB pred skvrnou urcite ruda skvrna nebyla. Byl to jen maly nevyrazny vybezek. Mozna jenom hra kontrastu u toho tmavsiho pruhu, co se zatacel pred skvrnou. Docela jsem se rozhodoval, jestli ho tam mam nakreslit.
Jak tak koukam, tak tu vasi svetlou skvrnu v SEB jsem nevidel. Resp. nekde v te oblasti mam ten SEB pas trochu svetlejsi. Spis se mi to jevilo jako dve tmavsi skvrnky v SEB na zapadni strane. Podle ALPO snimku tam neco opravdu je.
No a pokud jde o to v dalekohledu temer jasne rozdeleni na svetlejsi rovnikovou cast NEB a tmavou severni cast, tak to nevim, co bylo. Jak jsem psal, nikdy jsem to tak jasne nevidel a proto me to zarazilo. Jak tak ale koukam na ALPO snimky tak aktivita na rovnikove strane NEB byla temer po cele delce. Vlastni NEB pas je mozna ta tmava oblast a to svetlejsi byly ty vybezky do rovnikove oblasti.