Co to prosím Vás je?

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
KDan

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od KDan »

díky Milane
Kojaro

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Kojaro »

Zdravím,
víte někdo na čem vznikají takovéto rozklady světla? Jedná se o webovou kameru. Díky.

KOvář JAROslav
Ondra.P

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Ondra.P »

M45 Plejady uz tu resil o dve stranky driv Vabra viz. http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 48/150#151
Ja jsem je fotil o den pozdej, klasicky od baraku a pro zmenu jsem si vsimnul nekolika stop po "asteroidech".
Je to teda trochu podezrele, protoze je jich tam nekolik a vsechny se pohybuji vicemene stejnym smerem, nicmene C a D tvori primku, ktera po premereni vcelku presne odpovida osmi dnum.
Vedel by nekdo o co se jedna?
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
MilAN
Věk: 77

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od MilAN »

Jedná se o asteroidy :

A : 1172 -Aneas
B : 1785 - Wurm
C=D : 2080 - Jihlava

Pohyb všech je zleva do prava, Jasnosti 15,2 až 15,6 mag
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od BiF »

Došel jsem ke stejnému výsledku jako MilAn.
V CdC stačilo nastavit datum a nechat zobrazit asteroidy...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Vabra

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Vabra »

Ještě se vrátím o ty dvě stránky zpátky, kde se mi ve hvězdném poli pohybovaly nějaké difuzní objekty.

Podobný úkaz jsem od té doby neviděl, až zase minulý týden a opět ve Španělsku  :o.

Protože ani jeden "přítel na telefonu" nic nenašel (já byl ty dny offline) a navíc se jednalo o focení s Antaresem v zorném poli, musím dát za pravdu dřívějším odhadům místních borců, že se při nepřesné pointaci v hvězdném poli pohyboval nějaký reflex od této jasné hvězdy...

Ilustrační snímek dodám večer...
Pavel Vabrousek
Ondra.P

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Ondra.P »

MilAn, Fra: Diky! CdC jsem prave nainstaloval, nema to chybu ;)

Ale jeste jsem si vsimnul jednoho slabeho objektu pobliz Merope, ktery v CdC nevidim, ale asi to mam jen spatne nastavene, pohybuje se z leveho dolniho, do praveho horniho rohu.

Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Cassi

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Cassi »

Ale jeste jsem si vsimnul jednoho slabeho objektu pobliz Merope, ktery v CdC nevidim, ale asi to mam jen spatne nastavene, pohybuje se z leveho dolniho, do praveho horniho rohu.
Ta by odpovídala planetce c. 20767 (2000 PN24), 15.6 mag. Planetky se daji zjistovat i zde: http://asteroid.lowell.edu/cgi-bin/astplot
Kometa C/2024 Y1
MilAN

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od MilAN »

Na ty slabší většinou CdC nestačí a je-li potřeba přesnější poloha, je potřeba jít buď do Horizons nebo při hledání na odkaz, který dával Cassi
Vabra

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Vabra »

Tak malinko na přeskáčku ještě jedno UFO v mé CCD kameře znovu ze Španělska:

Myslím že osová skoro souměrnost s Antarem se nabízí sama... ;)
Jen mne překvapil ten pohyb proti hvězdnému poli.
Pavel Vabrousek
MilAN

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od MilAN »

Mě to tedy nepřijde zrovna nějak souměrné s Antarem a podle toho pohybu bych to s ním vůbec nespojoval. Mě to přijde jako reflex od něčeho v optické cestě, ale za zdroj bych tipoval něco na montáži, co se pohybuje s hodinovým pohybem - nějaké světlo od tvého zařízení. Jinak si neumím vysvětlit,, jak to vypadá po sestavení na hvězdy a bez
Vabra

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Vabra »

jak to vypadá po sestavení na hvězdy a  bezPo registraci na hvězdy je celkový záběr (tam to vypadá jako nějaká relativně jasná galaxie, za kterou jsem to považoval než jsem zjistil že tam žádná být nemá a že se to pohybuje).

Ve výřezu je pak stejný "objekt" nebo spíše odlesk zarovnaný sám na sebe a tudíž hvězdy jsou trails.

Na následujícím snímku stejnou sestavou o hodinu později, kdy byla v záběru jen M4, nic podobného není...
.
Pavel Vabrousek
Vabra

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Vabra »

ale za zdroj bych tipoval něco  na montáži, co se pohybuje s hodinovým pohybem - nějaké světlo od tvého zařízeníNa montáži spolu s dalekohledem nic svítícího nemám...

Společné těm snímkům z cest je to že moje auto, které nechávám v noci běžet, nelze úplně zhasnout, ale to by se mohlo projevit maximálně nějakým gradientem... :-/
Pavel Vabrousek
TomTrzicky

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od TomTrzicky »

Zdravím,
víte někdo na čem vznikají takovéto rozklady světla? Jedná se o webovou kameru. Díky.

Na snímcích z této kamery jsou barevně "mázlé" i další předměty (třeba vodní vlny za šera), z toho plyne, že jde o barvený snímek vzniklý kombinací RGB záběrů pořízených za sebou / možná jen časově odděleným vyčítáním jednotlivých barevných kanálů (?).
Barevná skvrna uprostřed vznikla zřejmě rychlejším pohybem nějakého předmětu během jednotlivých RGB expozic. Podivná barevná sinusoida napovídá, že to mohl být světlý pták mávající křídly, třeba letící racek...

Podobnou technikou (tj. jedna fotografie pořízená jako 3 ČB snímky přes barevné filtry v rychlém sledu) před sto lety fotografoval Sergej Prokudin-Gorskij.  Teprve nedávno se jednotlivé černobílé snímky podařilo digitálně sesadit a vznikly z toho neuvěřitelně realistické barevné záběry carského Ruska - ale pohybující objekty jsou barevně rozložené skoro stejně :-). Viz např.:
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/images/pro ... 03966u.jpg (voda)
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/images/pro ... 04421u.jpg (děti)
Tomáš Tržický
Kojaro

Co to prosím Vás je?

Příspěvek od Kojaro »

Díky TomTrzicky za vysvětlení pravděpodobné příčiny barevného rozkladu.
Kojaro
KOvář JAROslav
Odpovědět