Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Uživatelský avatar
mischu
Příspěvky: 174
Registrován: 07. 12. 2009, 09:54

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#46

Příspěvek od mischu »

Pokud bych měl mluvit za sebe a za (modřanské) podmínky, které sám znáš, řekl bych asi toto:

Pozoruji jak s Newtonem 114/910 tak se Schmidt-Cassegrainem 203/2030. Když tím newtonem koukám přímo od nás z balkónu, tak je to spíš na planety (u nichž mi přijde rozdíl oproti pozorování mimo město zanedbatelný) a Měsíc. Z deepsky jsou takhle z Prahy tímto malým newtonem vidět spíše jasnější objekty (objekty typu M13, M31, M3, M5, M42, M44, M37....atd. naprosto bez problémů, za dobrých podmínek se ale i takto malým dalekohledem z Modřany dají vidět věci jako např. M64, M87, Leo triplet....apod.). Jakmile člověk vyleze někam byť jen kousek mimo (např. na letiště Točná) tak v případě toho malého newtona bych ani tak neřekl, že by bylo vidět větší množství objektů než přímo na sídlišti, ale spíš to, že jsou objekty v dalekohledu výraznější. Když člověk vyjede ještě dál (např. já jezdím k Týnci nad Sázavou), je až překvapující, kolik objektů je takto malým přístrojem vidět (řekl bych, že je to tak desetinásobek toho, co jde vidět přímo u nás na sídlišti v Modřanech).

Když člověk vezmě to větší SCT, tak to je samozřejmě už trochu jiná liga, nicméně přesto mi přijde, že ani tímto dalekohledem toho přímo v Praze není vidět zas o tolik víc než tím malým Newtonem - opět jde spíš o to, že tím SCT objekty vypadají výraznější a "hezčí" (zkrátka že toi nejsou jen takové duchy slabě vystupující ze světlého). Mimo město je pak rozdíl mezi tím malým newtonem a SCT řekl bych "propastný" (z objektů, které jsou uvedeny v klasickém to díle "Mapa hvězdné oblohy" Sojka, hHad a spol. se mi zatím nepodařilo najít žádný, který by nebyl v dosahu tohoto přístroje).
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
Uživatelský avatar
hrdik
Příspěvky: 14
Registrován: 07. 05. 2011, 19:57

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#47

Příspěvek od hrdik »

diky ... az pujdes nekdy na tocnou, tak prosim houkni, jsem zvedavej :)
Uživatelský avatar
Rudohor
Příspěvky: 245
Registrován: 04. 09. 2012, 22:16

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#48

Příspěvek od Rudohor »

Ahoj vsetkym ludom a ostatnym objektom!

Skusim ozivit rok staru temu, dost vystihuje moju sucasnu situaciu. Otazka je ako v kazdom vlakne casti pre zaciatocnikov ta ista:"Prosim, poradte mi s vyberom dalekohladu." Doplnim otazku, aby odpoved "Dobson 200/1200" (snad) nebola az tak uplne jednoznacna.

Moja minulost, skusenosti a vybavenie: Detstvo plne detskych prirodovednych kniziek s kvalitnymi obrazkami a pochybnym textom, nezanedbatelna cast z nich bola o vesmire. Ziadna z nich mi nevnukla myslienku, ze by bolo mozne vidiet to na vlastne oci.
Puberta s binokularmi 7x50 a 10x50 pozicanymi na ne-astronomicke ucely. Jeden nahodny pohlad na Jupiter, ukazal sa mali kruzok + 3 mesiaciky => sok, nadsenie, patranie po internete ;)
Ani jeden z dostupnych dalekohladov nemal stativ, nebolo v mojich moznostiach ho dorobit. Astronomia uviazla na suhvezdiach, Perzeidach a druziciach.
V 2009 som nasporil na hrackarsky celestroni Firstscope. Prvy dojem bol znova nadsenie. Malo to montaz, malo to vymenitelne okulare, vesmir sa mi otvoril netusenym sposobom. Dvojhviezdy, gulove hviezdokopy, galaxie, vsetko to bolo tam. Trvalo mi asi mesiac, kym som si uvedomil, ze v porovnani s triedrami je to priserny smejd. Uzke zorne pole, aj to zaostritelne iba malej casti, koma. Oko nalepene na okular az do poohybania mihalnic. Za optimalnych podmienok bolo vidiet jeden pas a tusene aj cervenu skvrnu na Jupiteri, ale zaplatil som za to dvoma dnami slziaceho oka. S dlhsim okularom je to o kvapku lepsie, tak som presiel na vzdialenejsi vesmir a hru "vidim jadro/vidim svetlejsiu tmu na pozadi tmavsej tmy/nevidim nic". Niekolko (mnoho) desiatok prebdenych noci a niekolko (malo) stoviek pozorovanych objektov.
Potom sa mi dostal do ruk prastary pol metra dlhy teleobjektiv f/6. Vyplytval som spusty casu a penazi na hladanie a vyrabanie redukcie, co by k tomu podivnemu zavitu pripevnila okular, ale vsetko marne. Niektore pokusy aspon priblizne pasovali na zavit a drzali, ale o kolimacii nemohlo byt ani reci. Obraz nezaostritelny.

Sucasnost: Je to ako so sportovym autom. Ked ma clovek konecne pravo a peniaze, uz nema cas a povahu plne si ho uzit. Napriek tomu chcem lepsi dalekohlad. Peniaze prestavaju byt problem. Cas zacina byt problem. Nemozem si dovolit pravidelne v noci nespat. Este vacsi problem je obloha. Skolske roky som prezil v Hnileckej doline. Obloha tam sice nie je ako v Poloninach, ale napr. M81 sa da vidiet aj spoza domu mojim smiesnym dalekohladikom. Okolie niekolkych kilometrov dava moznosti vyliezt na nejaky kopec s este lepsou oblohou. Teraz zijem v Brne a keby nahodou poulicne osvetlenie nestacilo, susedia si sukromne osvetluju okolie domu celu noc. Obcas je vidiet volnym okom okrem letneho trojuholnika a Arktura aj par hviezd naviac. Ani niekolko kilometrov za Brnom nie je obloha ani priblizne tmava. Ku tmavej oblohe sa dostanem zhruba na jeden tyzden 3x rocne.

Poziadavky na dalekohlad: Chcem nieco, co minimalne 10-20 rokov nevymenim, leda ak doplnim. Uvodna cena montaz + delo + 1-2 okulare optimalne okolo 1000 euriek. S postupnym pridavanim dalsich hraciciek sa pocita do neskorsej buducnosti. Ak by sa to naozaj oplatilo, so zatatymi zubami dosetrim aj nieco nad 2000. 3000+ v dohladnej dobe neprichadza do uvahy. Velkost a vaha: zo skrine pred dom to musi zvladnut po castiach preniest a poskladat jeden clovek. Previezt vlakom/autobusom/MHD ruru aj montaz naraz dvaja ludia. Osobnym autom jeden clovek. (Nemam vlastne auto a ked dam peniaze na dalekohlad, asi ani tak skoro nebude.) A najlepsie na koniec: do buducna by to malo mat potencial fotit 8-)

Takze co s tym:
Variant 1a: Pokusit sa zabudnut na tmavu oblohu a lov galaxii, sustredit sa len na planety a Mesiac. Dalekohlad na fotenie DSO pribudne v buducnosti.
Oplati sa do mestskych podmienok na pozorovanie planet 200-250mm newton/SCT oproti 100-150mm refraktoru z hladiska kvality obrazu? Refraktor je drahsi, ale bezudrzbovy.

Variant 1b: Univerzalny dalekohlad na vsetko s montazou na pozorovanie. Motorova montaz na fotenie bribudne v buducnosti.
Da sa newtoni tubus 200-250mm jednoducho prehadzovat medzi sikovnou lahkou Dobsonovou montazou a tazkou ekvatorialnou takmer neprenosnou? Vyzaduje to jednorazovo nejake vrtanie/montovanie/vystuzovanie tubusu s rizikom poskodenia/zdeformovania, alebo to k sebe pasuje samo?

Variant 2: Univerzalny dalekohlad na vsetko hned od zaciatku. Da sa urobit ostre fotky na otvorenej ploche mimo kupolu s niecim ako http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4509.html ? Alebo musim pridat 15kg a 1000 eur na nieco ako http://www.celestron.com/astronomy/cele ... mount.html?
Na pohlad neviem u dalekohladov porovnat kvalitu, jedine sirku objektivu ( a ohnisko). U montazi neviem porovnat vobec nic, potom sa tazko vybera.

Za kazdu opravu, radu ci napad na riesenie vopred dakujem.
Uživatelský avatar
Rudohor
Příspěvky: 245
Registrován: 04. 09. 2012, 22:16

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#49

Příspěvek od Rudohor »

Este jednu dolezitu otazku k variantu 2: Daju sa z motorovej montaze jednoducho odobrat motory a ovladat ju rucne? Znizenie hmotnosti a nezavislost od elektriny pri ocnom pozorovani sa moze hodit. Primontovanie vyzaduje nejaku kalibraciu, alebo to ide hned samo? Utrpi tym zivotnost alebo presnost navadzania?
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4504
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#50

Příspěvek od dvader »

Ahoj,

znovu zopakuji to, co tu píšeme již roky:
Univerzální dalekohled na pozorování a focení neexistuje!!!

K tomu časem dospěli všichni a fotografové, kteří se chtějí i koukat, mají kromě speciální sestavy na focení i jinou na koukání (obvykle dobsona)...

Co se týká pozorování, tak jedním z tipů na dalekohled na "trvalo", který zvládne vše a bude dobrou investicí, je řada CPC od Celestronu - ale to je zase asi mimo finanční možnosti, i když píšeš, že peníze přestávají být problém...  8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
Rudohor
Příspěvky: 245
Registrován: 04. 09. 2012, 22:16

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#51

Příspěvek od Rudohor »

Univerzální dalekohled na pozorování a focení neexistuje!!!Ine poziadavky su aj na tubus/optiku, ci len na montaz?

CPC - Preco prave CPC? Svojim laickym odhadom som ho hned vylucil. Cena vcelku drsna za azimutalnu montaz a ekvatorialny klin bez protizavazia vo mne nebudil velku doveru. Vychytavky ako GPS, GoTo - nie som si isty, ci to na vizualne pozorovanie naozaj vyuzijem. Cena 8" je este s problemami v limite, 11" je jednoznacne prilis. Cenim si nazor skusenejsieho a preto ma zaujimaju dovody, preco CPC.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4504
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#52

Příspěvek od dvader »

O CPC jsem napsal z toho důvodu, že jsi psal, že hledáš definitivní řešení...
Vysvětlení výhod CPC pro vizuální pozorování je na delší příspěvek - odkazuji na poslední Astropis Speciál.

P.S. O ekvatorálním klínu jsem vůbec nepsal, neboť jsem CPC doporučoval pouze pro vizuální pozorování... Cena odpovídá kvalitě provedení. :)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5575
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#53

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 802416/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Pro uživatele SixxAM: Nezačal jsi tady tím nejšťastnějším způsobem, doporučuji si přečíst pravidla. Opakované vkládání příspěvků do fór se považuje za SPAM.
Uživatelský avatar
Rudohor
Příspěvky: 245
Registrován: 04. 09. 2012, 22:16

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#54

Příspěvek od Rudohor »

Celestronci tvrdia o CPC deluxe, ze je optimalny pre intermediate astrofotografov. Neviem, co presne si predstavuju pod pojmom intermediate, ale za 60 az 130 tisic snad uz hodne. Aj ked obchodnici zvyknu narozpravat ludom vselico...
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5575
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#55

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... /1288#1288][splithere][/link][splithere_end]
Uživatelský avatar
marg
Příspěvky: 3
Registrován: 21. 05. 2015, 20:11

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#56

Příspěvek od marg »

Zdravim mistni forum!

jako naprostej zacatecnik jdu poprosit zkusenejsi o radu
I ja zdravim mistni forum!

prvni prispevek tohoto vlakna (viz zacatek citace) prakticky uplne stejne souzni s mymi dispozicemi a pozadavky. Mezi radky ctu odpoved "kup si 150-ku dobsona". Vyvoj techniky mozna za 4 roky, co se kolega hrdik ptal, pokrocil a tak ma otazka je jednoducha, plati tahle odpoved i po tech 4 letech? "kup si 150-ku dobsona"?

Diky
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24312
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#57

Příspěvek od MilAN »

O techniku přeci vůbec nejde. Jde o to, že seš začátečník, že se potřebuješ naučit pozorovat, naučit hledat objekty. Větší dalekohledy tu byly k dispozici určitě daleko dříve, něž před 4 roky. Technika sice pokročila, ale to v oborech, které se tě zatím zdaleka netýkají. Dalekohledy za 200-400.000 Kčs, komplet naváděné, vhodné pro vizuální i foto pozorování tu také byly. Ale ty si určitě nekupuje ten, co o tom nic neví.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
marg
Příspěvky: 3
Registrován: 21. 05. 2015, 20:11

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#58

Příspěvek od marg »

Ano, me je jasne, ze se potrebuji naucit pozorovat. Slo mi o to, jestli ta 150-ka dobson je i po 4 letech porad ta vhodna volba nebo je tu jina nova dobra alternativa, porad ve stejnych dimenzich do tech 10k.
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7202
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#59

Příspěvek od Artaban »

Do asi 7tis. to je a dlouho asi ještě bude dobrá volba. Jestli ale můžeš, tak vem spíš 200mm, než 150.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24312
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Výběr dalekohledu / pozorování v Praze

#60

Příspěvek od MilAN »

To je věc názoru. Pokud to dotyčného chytne, tak později stejně přejde na něco většího. A 200-ka na vizuál není tím konečným - cílovým . Samozřejmě, začít se dá na čemkoliv. Ale ta 150-ka je dobrým kusem pro začátek, a to jak cenově , tak i z hlediska manipulace a transportu. Kvalitou shodná s většími přístroji, dosah je samozřejmě nižší- tady potom rozhoduje pouze průměr objektivu .
A po začátečnickém období je snadno a bez výrazných ztrát prodejná.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět