Výběr levného dalekohledu
Ahoj,
plánuju koupi prvního dalekohledu. Jako hvězdář sem těžkej amatér a už několik dní bádám nad tím, jakej dalekohled si koupit. Na obloze rozeznám některý souhvězdí a pár nejznámějších hvězd. Bydlim ve městě, respektive na předměstí a oblohu bych pozoroval nejčastěji ze zahrady, ale bydlim hodně na kraji maláho města, za barákem mám pole a pak několik kilometrú žádný světelný smog. Pozorovat bych chtěl objekty naší sluneční soustavy, ale občas kouknout i dál.
Investici počítám tak +-2500kč
Jak sem řekl, sem začátečník, ale nechci investovat do něčeho, co bych musel po získání několika zkušeností hned měnit. Samozřejmě si nedělám iluze že za ty prachy koupim supr věc. Mám pár favoritů, ale nechci ovlivňovat diskuzi
Předem díky za rady
plánuju koupi prvního dalekohledu. Jako hvězdář sem těžkej amatér a už několik dní bádám nad tím, jakej dalekohled si koupit. Na obloze rozeznám některý souhvězdí a pár nejznámějších hvězd. Bydlim ve městě, respektive na předměstí a oblohu bych pozoroval nejčastěji ze zahrady, ale bydlim hodně na kraji maláho města, za barákem mám pole a pak několik kilometrú žádný světelný smog. Pozorovat bych chtěl objekty naší sluneční soustavy, ale občas kouknout i dál.
Investici počítám tak +-2500kč
Jak sem řekl, sem začátečník, ale nechci investovat do něčeho, co bych musel po získání několika zkušeností hned měnit. Samozřejmě si nedělám iluze že za ty prachy koupim supr věc. Mám pár favoritů, ale nechci ovlivňovat diskuzi
Předem díky za rady
Za 2500,-kč se bojím něco doporučit , chce to trošku připlatit a koupit ten co je uplně nahoře: http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=842217
Akorát je potřeba ho na něco postavit aby se u něj nemuselo klečet. Nebo karimatku pod kolena.
Akorát je potřeba ho na něco postavit aby se u něj nemuselo klečet. Nebo karimatku pod kolena.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Za 2500,-kč se bojím něco doporučit , chce to trošku připlatit a koupit ten co je uplně nahoře: http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=842217
To je bohužel pro mě trochu moc
To je bohužel pro mě trochu moc

Pro Ondra182: Já bych koupil SKYMASTERA 15x70
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... redni.html
V triedrech je to bezkonkurenčně nejlepší kousek v poměru cena/výkon.
Pro větší zvětšení bych ho upravil v bazaru koupeným okulárem:
http://www.jiast.cz/clanky/teleskopie-v ... astronomii
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... redni.html
V triedrech je to bezkonkurenčně nejlepší kousek v poměru cena/výkon.
Pro větší zvětšení bych ho upravil v bazaru koupeným okulárem:
http://www.jiast.cz/clanky/teleskopie-v ... astronomii
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... b-76-quot/
A keď si kúpiš ešte nejaký okulár, tak máš dobrý teleskop.
A keď si kúpiš ešte nejaký okulár, tak máš dobrý teleskop.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
A keď si kúpiš ešte nejaký okulár, tak máš dobrý teleskop.Ty máš zkušenosti s tímto dalekohledem?
No já jen že tady nováčkům radíš a sám nemáš žádný dalekohled.
No já jen že tady nováčkům radíš a sám nemáš žádný dalekohled.
Dobson TS-GSO de luxe 250/1250 , Refraktor vlastní konstrukce 104/850 na AZ4 ,Newton 114/500 Bresser
Okuláry TS 70° 2"-30mm , plössl 1,25"-6.5;9mm , SW-UWA 70° 13;5mm , achro.barlow2x , triedr Bpc 7x50
Okuláry TS 70° 2"-30mm , plössl 1,25"-6.5;9mm , SW-UWA 70° 13;5mm , achro.barlow2x , triedr Bpc 7x50
Přemýšlím nad tímhle:
Celestron Astromaster 114/1000mm AZ
Sky-Watcher (Synta) SK1145EQ1
Optisan ASTAR 76F700TX
a nebo:
Sky-Watcher 70/900 EQ-1
Optisan ASTAR 60F700TX
Zatim sympatizuju s těma reflektorama. Jako student disponuju omezeným rozpočtem, takže budu muset nakupovat v téhlé cennové kategorii
Celestron Astromaster 114/1000mm AZ
Sky-Watcher (Synta) SK1145EQ1
Optisan ASTAR 76F700TX
a nebo:
Sky-Watcher 70/900 EQ-1
Optisan ASTAR 60F700TX
Zatim sympatizuju s těma reflektorama. Jako student disponuju omezeným rozpočtem, takže budu muset nakupovat v téhlé cennové kategorii

o to víc by jsi měl dát na radu přítomných lidí, pokud si potom nechceš nadávat, že se tím nedá kvalitně pozorovat. Zřejmě by jsi udělal lépe, kdyby jsi sledoval zdejší bazar, až se tam nějaký levnější dobson objeví nebo dát nabídku na jeho odkoupení.
Největší chybou je chtít dalekohled hned a tak koupit jen to, na co zrovna mám. Pak zjistíš, že kdybys chvilku počkal, mohl sis koupit lepší. Nevýhody těchto malých dalekohledů se tu píší často, přesto zopakuju: obvykle EQ montáž a ta je u těchto dalekohledů velmi chabá; u některých dlouhoohniskových Newtonů integrovaný barlow (obraz zhoršuje) - Astromaster; refraktory - malý průměr a achromáty s barevnou vadou, použitelné jen pro malá zvětšení; do budoucna obtížně prodejné = umrtvené peníze, které jsi mohl použít na něco lepšího.
Suma sumárum: jestli nemáš ani triedr, kup si ho. Se širokým zorným polem se naučíš jak vyhledávat objekty, správně orientovaný obraz tě nebude zatěžovat myšlenkou kam pohnout abys to tam dostal a absence EQ montáže tě nebude zatěžovat pohyby v RA a DE, ale pro člověka přirozenými pohyby AZ, EL.
Suma sumárum: jestli nemáš ani triedr, kup si ho. Se širokým zorným polem se naučíš jak vyhledávat objekty, správně orientovaný obraz tě nebude zatěžovat myšlenkou kam pohnout abys to tam dostal a absence EQ montáže tě nebude zatěžovat pohyby v RA a DE, ale pro člověka přirozenými pohyby AZ, EL.
Ok, přemluvili jste mě, začnu s triedrem. Múžete mi tedy prosím poradit, po jakých vlastnostechm triedru mám koukat?? Např ten doporučený výše.
A co vše s ním jsem schopen vidět??
A co vše s ním jsem schopen vidět??
Ondro, v tej tvojej cenovej kategórii je aj podľa mňa najlepší triéder. Tak ako tu už niekto vyššie napísal za 2200 Kč dostaneš Celestron Skymaster 15x70, čo je veľmi dobrý binokulár v pomere cena/výkon... Tomu sa nevyrovnajú ani tie lacné refraktory. Ma hranoly z optického BaK4 skla, 15x zväčšenie a 70mm priemer objektívov. S takýmto ďalekohladom uvidíš toho dosť. Hviezdy do MHV 10. magnitúdy a množstvo mesierových objektov. Aj keď len ako slabé hmlisté fľaky. Mohol by si v ňom rozoznať aj niektoré pekné dvojhviezdy. Navyše váha je okolo 1,5kg, čo sa ešte dá uniesť a nepotrebuješ statív. Ak si priplatíš 500Kč, môžeš mať 25x70 Skymastera, kde máš zväčšenie 25x ale zase užšie pole a menšiu výstupnú pupilu. Zväčšenie môže pomôcť pri planétach alebo niektorých hviezdokopách kde môžeš uvidieť viac detajlov. Ja sám začínam triédrom (10-30x50, keby som si mohol vybrať ešte raz tak by som radšej volil 15x70 ako ten môj zoom, len vtedy som bol sprosty a nečítal som astro-forum ).
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Jako student disponuju omezeným rozpočtem Neboj až dostuduješ, budeš vydělávat velký prachy a koupíš si velký dalekohled, já ho taky neměl hned a spousta z nás i studentů taky. Jako děcko jsem byl rád když mě rodiče koupili ve slevě ruský triedr 20x60 a jak jsem byl sakra rád že ho mám.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Ondro, v tej tvojej cenovej kategórii je aj podľa mňa najlepší triéder. Tak ako tu už niekto vyššie napísal za 2200 Kč dostaneš Celestron Skymaster 15x70, čo je veľmi dobrý binokulár v pomere cena/výkon... Tomu sa nevyrovnajú ani tie lacné refraktory. Ma hranoly z optického BaK4 skla, 15x zväčšenie a 70mm priemer objektívov. S takýmto ďalekohladom uvidíš toho dosť. Hviezdy do MHV 10. magnitúdy a množstvo mesierových objektov. Aj keď len ako slabé hmlisté fľaky. Mohol by si v ňom rozoznať aj niektoré pekné dvojhviezdy. Navyše váha je okolo 1,5kg, čo sa ešte dá uniesť a nepotrebuješ statív. Ak si priplatíš 500Kč, môžeš mať 25x70 Skymastera, kde máš zväčšenie 25x ale zase užšie pole a menšiu výstupnú pupilu. Zväčšenie môže pomôcť pri planétach alebo niektorých hviezdokopách kde môžeš uvidieť viac detajlov. Ja sám začínam triédrom (10-30x50, keby som si mohol vybrať ešte raz tak by som radšej volil 15x70 ako ten môj zoom, len vtedy som bol sprosty a nečítal som astro-forum
Hvězdy uvidí asi do 11 mag, za dobrých podmínek až cdo 11,5 mag, a objektů pro 15x70 je víc než dost - doslova stovky!! Hlavně takové brouzdání v mléčné dráze a hledání otevřených hvězdokup je s tímto binarem naprostá nádhera!! Ovšem je třeba mít nějaký stativ, pro začátek stačí i nějaký levný za 600kč z fotolabu, binar jsem na něm provozoval a viděl jsem s ním mnoho a mnoho.
Hvězdy uvidí asi do 11 mag, za dobrých podmínek až cdo 11,5 mag, a objektů pro 15x70 je víc než dost - doslova stovky!! Hlavně takové brouzdání v mléčné dráze a hledání otevřených hvězdokup je s tímto binarem naprostá nádhera!! Ovšem je třeba mít nějaký stativ, pro začátek stačí i nějaký levný za 600kč z fotolabu, binar jsem na něm provozoval a viděl jsem s ním mnoho a mnoho.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
15x70 je za tu cenu super. Také jsem s ním (znova) začínal a ani dnes po několika letech nemohu říct, že jsem s ním už viděl všechno, co se dá. Je nepředstavitelné s ním pozorovat bez stativu a také velmi doporučuji kovový držák triedru místo plastového.
Je to dalekohled, který neustále vozím v autě, nebojím se o něj (kvůli nízké ceně) a i když už mám i jiný dalekohled, pozoruji s ním nejčastěji. Také mi zapadá do současné i plánované sbírky dalekohledů. Mám ještě achromát především na planety a Měsíc a jednou přibude dobson.
Je to dalekohled, který neustále vozím v autě, nebojím se o něj (kvůli nízké ceně) a i když už mám i jiný dalekohled, pozoruji s ním nejčastěji. Také mi zapadá do současné i plánované sbírky dalekohledů. Mám ještě achromát především na planety a Měsíc a jednou přibude dobson.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Dobrý den, vím že se to tu furt řeší, potřeboval bych poradit zda je tento dalekohled vhodný do začátku na běžné pozorování? Mohu jej mít za 1400Kč. Děkuji.
http://www.fotoprodej.cz/hvezdarsky-dal ... -76f700tx/
http://www.fotoprodej.cz/hvezdarsky-dal ... -76f700tx/