CCD kamera

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Kami
Věk: 48

CCD kamera

Příspěvek od Kami »

PDlink: Dobře. Ale vyrobit si montáž na focení dlouhých expozic DSO..... dej link na nějakou  ;)

Výběr musíš zůžit na požadované fotografické ohnisko. Na širokoúhlou fotografii ti stačí pantový stolek.Na 2m ohnisko už budeš hledat hůř.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Vabra

CCD kamera

Příspěvek od Vabra »

Vebra: Díky, takže pokud dobře rozumím, ta webovka je asi nejlepším z levných řešení? Rozlišení VGA a CCD chip vs. lepší dalekohled?... Koukal jsem různě po netu a existuje něco lepšího než ta stará webowka Philips ToUcam Pro, která už se nedá sehnat?
Zalezi co chces fotit , pokud planety a kratery na mesici tak foceni webovkou (modernejsi varianta Philips SPC900NC se snad jeste da sehnat) bude davat lepsi vysledky nez vetsina kompaktu i zrcadlovky.

Take lze poridit nechlazenou astronomickou kamerku typu QHY5 ktera zase bude lepsi nez jakoliv webka pri celkem rozumne cene (do 5000 Kc nova napr v Supra Praha). Dokonce s ni jiz pujde fotit extremnim poctem kratkych expozic i jasnejsi mlhoviny a galaxie (krasne pokusy taby ma uzilvatel Rick).

Ale porad mam pocit, ze starsi telo DSLR Canon rady 1000D, nebo 400D se necha sehnat za ceny okolo 5000 take a pro zacatek s obecnou astrofotkou (mimo planety) je to asi to nejlepsi reseni za nejmene penez.
Pavel Vabrousek
jezevec

CCD kamera

Příspěvek od jezevec »

S QHY 5 mono kamerkou fakt perfektne vysledky stale ma to udivuje dokola :)

http://astronomyfoto.yw.sk/planets.htm
http://astronomyfoto.yw.sk/deepsky.htm
brz

CCD kamera

Příspěvek od brz »

LadinRK

CCD kamera

Příspěvek od LadinRK »

když už tak bych koupil něco čím budu moc časem fotit i ten deep, vidím to na QHY5 ...hezky pěkně jezevec ... ještě trochu možná blbej dotaz, registax už jsem trochu pobral, ale nechápu jakým software pak budu fotit a nastavovat expozici?
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

CCD kamera

Příspěvek od Roman (Rick) »

S QHY5 fotím cez QGVideo, ktoré môžeš stiahnuť na qhyccd.com. Dajú sa s tým pofotiť aj nejaké tie deepsky, ale stojí to dosť námahy, tak nečakaj hneď zázraky ;).
jezevec

CCD kamera

Příspěvek od jezevec »

Rick: A co to znamena ze to stoji dost namahy ? Daj nejake tipy triky ako fotit dso s QHY5 :)
LadinRK: tie linky to su RICKove stranky, on je tu najkompetentnejsi ohladom QHY5,sudiac podla vysledkov :)
LadinRK

CCD kamera

Příspěvek od LadinRK »

Jo tak, tak to sory Rick, obdiv patří samo tobě Včera jsem zkusil poslední pokus s kompaktem. Před objektiv jsem dal diodu s proměnným jasem abych oblbnul automat při zaostřování a mohl si tak manuálně ladit délku expozice. Saturn jsem vyfotil sekvenčně, dalo to na deset snímků než zmizel, no je to docela lepší, ale i tak mi přijde, že to nezvládá optika, na optice záleží asi dost. I když se mi povedlo ten saturn zabrat na 300*200 bodů, ani náhodou s tim laděnim na lidlskopu to nevyladim aby to bylo ostry a ne jak brambora v dešti. To jen tak poznatek amatéra Jdu se mrknout na to QGvideo
Fulleren
Věk: 44

CCD kamera

Příspěvek od Fulleren »

Veru, fakt je, ze fotit lacno sa v astronomii neda. A casy, ked tu boli ccd webkamery s dobrymi Sony chipmi su uz za nami. Kazdopadne sa tejto teme venujem stale (sliedim po worldwide web :)) a neprisiel som okrem komercnych ccd na nic extra. Samozrejme sa da na nete najst vela (ohromne mnozstvo) modifikacii ci uz softwarovych a hardwarovych (vymena ccd na webke), ale je to uz len pre tie webkamery, ktore sa daju len velmi tazko zohnat. Potazmo na Ebay. A s nimi nadsenci pred 5 rokmi dokazali divy! Vratane fotenia planet aj DSO (s modifikaciami). Tak isto su moznosti "odomknutia/umoznenia" fotania do nekompresneho formatu/raw a pod. finty.

Dam do pozornosti list starych webkamier s pouzitymi chipmi:

[ftp]http://homepage.ntlworld.com/molyned/web-cameras.htm[/ftp]

K tej ccd QHY5 len tolko, ze chip je od micronu. Je sice velkosti 1/2 ale daju sa zohnat po dlhsom badani aj webky s podobnym chipom (mozno ina velkost, ~1/3). Vid. napr. vyrobca sweex ako jeden z mala uvadza presne o aky chip ide ci aj prevodnik:

[ftp]http://www.sweex.com/en/assortiment/sou ... ams/WC250/[/ftp]

Blbe ale je, ze inyvyrobcovia neuvadzaju ci vobec neuvedu pouzity chip (okrem rozoznania CMOS, CCD). To je tymto stazene...

Takze a ako sa vravi, ted babo rad!

P.S.: Ak mate niekdo podobny napad, skusenost, radu, napiste ;)
Lidlskop, Lidlbino, CG5 ADV GOTO, phillips SPC900NC
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

CCD kamera

Příspěvek od Roman (Rick) »

jezevec: no chce to v prvom rade aspoň chladné počasie, prípadne prirobiť nejaké pasívne (môj prípad), či aktívne chladenie (niekde tu robil karneades). Ja som snímal max tak 10-12 sekundové expozície. Gain okolo 80. Počet snímkov tak do 1000. Pri takomto snímaní sa ale ťahaním detailov objektov vyťahujú aj rôzne gradienty a podobné nerovnomernosti v snímku, takže hlavne s tým spracovaním je treba sa popasovať. Samozrejme, treba nasnímať aj kalibračné snímky.
Odpovědět