Protoze se nechci tahat s bojlery , mrknul jsem na nasi sekci s UL dobsony a narazil jsem na http://www.sumerianoptics.com/ Presne takhle jsem si predstavoval, ze by mel muj zatim nejvetsi dalekohled vypadat a tak jsem kontaktoval Michaela Kalshovena, slovo dalo slovo a asi po 14 dnech ujasnovani detailu o jeho konstrukci a mych nekonecnych otazkach, jsme se dohodli na 12" dobsonu s konstrukci Canopus, ktera neni uplne "UL", ale poskytuje kratsi dobu sestaveni a vetsi robustnost. Konstrukce je delana z lehke okoume preklizky, ktera je zevnitr matne vycernena a z vnejsku nalakovana (muze se vybrat ale i libovolne nabarveni) tyce jsou hlinikove, potazene matnou smrstovackou.
Pred tydnem dorazil (vyroba trva cca 2mesice), konstrukci jsem vyzkousel a doslo i na reklamaci hledacku Rigel (resil jsem vcera i tady na AF), ktera probehla velmi seriozne, kdy Michael domluvil rovnou s TS zaslani noveho kusu.
slozeny canopus:
Vcera v noci a dnes rano uvidel dalekohled prvni svetlo v CR Sestaveni v terenu mi trvalo cca 15min, coz neni uplne nejrychlejsi, ale casem to urcite zlepsim Serizeni zrcadel pomoci laseroveho kolimatoru s sikmou osnovou bylo behem nekolika minut a pak jsem az do rana prohledl par kulovek, orli mlhovinu, ktera vysla nad ranem (nad Prahou, s UHC ale krasne vystoupila), planetarni mlhovinu v Lyre a i nejake ty galaxie u velke medvedice (virovou a M82 jsem takhle pekne nad kladenskou oblohou a bez filtru nevidel). Rozlozeni dobsona pak bylo do 5min, protoze mi nebavilo skladat i box primarniho zrcadla, nechal jsem ho i s lyzinama a vyrazdne se zkrati cas i na budouci sestaveni.
vrchni prstenec drzaku sekundaru, okul. vytahu a hledacku:
Pri pozorovani jsem dosel k vyvazovacimu problemu jen v kombinaci Paracorr + TV Nagler 16mm + orli mlhovina (tedy hodne nizko). Dovazil jsem tedy stranu u primaru, kde je sikovny drzak, nejakym momentalne nepotrebnym astronadobim

Trochu jsem byl nesvuj ohledne horizontalniho treciho teflonoveho loziska, ktere ma cca 1-2mm vuli mezi prstenci (cela ta kruhova zakladna), nicmene pri navadeni a postrkavani jsem si zadne vule nevsiml - kdyz je to zatizene primarnim zracadlem a vlastne celou konstrukci, tak ty treci plosky nevykazuji zadnou vuli.
Jako bonus je na sekundaru provedeno vyhrivani. K ranu uz bylo celkem vlhko a chladno, ale i tak se v otevrene konstrukci sekundar neorosil, takze to zatim nemam vyzkousene. Pod primarem je 8cm vetrak pro rychlejsi temperaci se zabudovanym adapterem na 4x AA.
K dalekohledu patri jednoducha clona proti okularovemu vytahu, ktera ma celkem velky prumer (prumer podstavy).
vyhrivani sekundaru, a netypicky pavouk:
K dalekohledum se nedodava "rukav" pro omezeni rusiveho svetla (jen ta clona), ale to uz snad nejak zvladnu dodelat

S astrofoto nejak pomalu zacnu se sirokouhlou fotografii, pripadne s mesicem pres tohoto dobsona.
Nakonec snad jen dodam, ze optika je OO jak primar, tak sekundar (do 300mm michael ale nabizi i GSO zrcadla, pripadne po domluve vlastni), okularovy vytah baader steeltrack a cele to vazi (rekl bych +-2KG) 12-15KG vcetne tyci.
V pripravenem stavu pro pozorovani vypada takto (foto je od Michaela, svoji jsem jeste udelat nestihl):