Sumerian Optics - Canopus skladaci dobson

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
jendall
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jendall »

Na zacatku roku jsem se rozhodoval, zda poridit nejaky slusnejsi triplet pro zacatek s astrofoto. Nicmene kdyz jsem vzal v uvahu nejakou kvalitni paralaktiku, dokoupit kamerku/upravit DSLR (a tedy vlastne koupit novou) ... zjistil jsem, ze za to uz je celkem pekny zrcadlovy prumer na koukani.  

Protoze se nechci tahat s bojlery , mrknul jsem na nasi sekci s UL dobsony a narazil jsem na http://www.sumerianoptics.com/ Presne takhle jsem si predstavoval, ze by mel muj zatim nejvetsi dalekohled vypadat a tak jsem kontaktoval Michaela Kalshovena, slovo dalo slovo a asi po 14 dnech ujasnovani detailu o jeho konstrukci a mych nekonecnych otazkach, jsme se dohodli na 12" dobsonu s konstrukci Canopus, ktera neni uplne "UL", ale poskytuje kratsi dobu sestaveni a vetsi robustnost. Konstrukce je delana z lehke okoume preklizky, ktera je zevnitr matne vycernena a z vnejsku nalakovana (muze se vybrat ale i libovolne nabarveni) tyce jsou hlinikove, potazene matnou smrstovackou.

Pred tydnem dorazil (vyroba trva cca 2mesice), konstrukci jsem vyzkousel a doslo i na reklamaci hledacku Rigel (resil jsem vcera i tady na AF), ktera probehla velmi seriozne, kdy Michael domluvil rovnou s TS zaslani noveho kusu.

slozeny canopus:

Vcera v noci a dnes rano uvidel dalekohled prvni svetlo v CR Sestaveni v terenu mi trvalo cca 15min, coz neni uplne nejrychlejsi, ale casem to urcite zlepsim Serizeni zrcadel pomoci laseroveho kolimatoru s sikmou osnovou bylo behem nekolika minut a pak jsem az do rana prohledl par kulovek, orli mlhovinu, ktera vysla nad ranem (nad Prahou, s UHC ale krasne vystoupila), planetarni mlhovinu v Lyre a i nejake ty galaxie u velke medvedice (virovou a M82 jsem takhle pekne nad kladenskou oblohou a bez filtru nevidel). Rozlozeni dobsona pak bylo do 5min, protoze mi nebavilo skladat i box primarniho zrcadla, nechal jsem ho i s lyzinama a vyrazdne se zkrati cas i na budouci sestaveni.

vrchni prstenec drzaku sekundaru, okul. vytahu a hledacku:

Pri pozorovani jsem dosel k vyvazovacimu problemu jen v kombinaci Paracorr + TV Nagler 16mm + orli mlhovina (tedy hodne nizko). Dovazil jsem tedy stranu u primaru, kde je sikovny drzak, nejakym momentalne nepotrebnym astronadobim :)

Trochu jsem byl nesvuj ohledne horizontalniho treciho teflonoveho loziska, ktere ma cca 1-2mm vuli mezi prstenci (cela ta kruhova zakladna), nicmene pri navadeni a postrkavani jsem si zadne vule nevsiml - kdyz je to zatizene primarnim zracadlem a vlastne celou konstrukci, tak ty treci plosky nevykazuji zadnou vuli.

Jako bonus je na sekundaru provedeno vyhrivani. K ranu uz bylo celkem vlhko a chladno, ale i tak se v otevrene konstrukci sekundar neorosil, takze to zatim nemam vyzkousene. Pod primarem je 8cm vetrak pro rychlejsi temperaci se zabudovanym adapterem na 4x AA.
K dalekohledu patri jednoducha clona proti okularovemu vytahu, ktera ma celkem velky prumer (prumer podstavy).

vyhrivani sekundaru, a netypicky pavouk:

K dalekohledum se nedodava "rukav" pro omezeni rusiveho svetla (jen ta clona), ale to uz snad nejak zvladnu dodelat :)
S astrofoto nejak pomalu zacnu se sirokouhlou fotografii, pripadne s mesicem pres tohoto dobsona.

Nakonec snad jen dodam, ze optika je OO jak primar, tak sekundar (do 300mm michael ale nabizi i GSO zrcadla, pripadne po domluve vlastni), okularovy vytah baader steeltrack a cele to vazi (rekl bych +-2KG) 12-15KG vcetne tyci.
V pripravenem stavu pro pozorovani vypada takto (foto je od Michaela, svoji jsem jeste udelat nestihl):

michal.b

Příspěvek od michal.b »

Krasny kousek, vsechny jeho modely vypadaji fakt vyborne. Mohl bys jeste trochu zminit jak se chova po mechanicke strance - jaka je stabilita, jestli je tam nejake kmitani pri pozorovani nize nad obzorem, jak chodi horizontalni pohyb, nejake problemy s vyvazenim pri vymene tezsich okularu? Diky. A gratuluju!
jendall
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jendall »

Diky, vcera pri pozorovani jeste pred pulnoci docela foukalo, takze za vetru obraz opravdu kmital (tusim, ze jsem sledoval zrovna Saturn), jinak pri normalnim lehkem vanku nebo bezvetri jsem si nevsiml nejakeho kmitani ani pri sledovani objektu nizko nad obzorem. Ten horizontalni pohyb - jak je to zatizene, tak ty teflonove kluzaky maji docela odpor, takze vrtkavost nebo posunuti pri ostreni nehrozi. Vadi to mozna jen okolo zenitu, kdy je dalekohled potreba uchopit obema rukama proti sobe a otacet. No a ty okulary. Popisoval jsem, ze s Paracorrem uz je to na hrane a musel jsem to dovazit. Paracorr je 550g a TV Nagler take tak (mam typ 2), takze jak je to pres 1kg veci ve vytahu, uz to chce dovyvazit. Nicmene s okularama do 0,5kg (samotny Nag 16 T2) je to v pohode i uplne dole.

Asi kdybych si zvolil trosku lehci okularovy vytah, tak by to sneslo nalozeni i toho 1kg bez dovazeni. Nicmene mam takovy pytlik na okulary, takze jsem do toho "nasypal" par veci, privazal za madlo a bylo . Pokud jsem menil okulary v paracorru (a mel extra dovazeno), tak se objekt nehnul, ale kdyz uz jsem sundal paracorr i s okularem a misto toho dal treba nejaky lehky plossl, tak se to hnulo (je potreba odebrat protivahu). Ten rozdil 1kg je proste znat.
Oko1

Příspěvek od Oko1 »

Gratulace k novému mazlíkovi!
Já mám momentálně objednaný od Michaela dobsonek Alkaid - ultraskládací na cesty. Budu mít optiku z oprionu SPX, kterou jsem dodal sám, zrcadlo jen 20 cm, ale ideální na cesty letadlem po světě. Tak malé dobsonky nicméně už Michael normálně nedělá, uvolil se jen proto že neměl ješčtě aktualizované stránky a 20cm tak v nabídce ještě byl. Jsem zvědavej jak bude dalekohled vypadat, podle jendallových fotek vypadá práce sumerianoptics docela solidně.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
jendall
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jendall »

Puvodne jsem chtel take Alkaida, ale ten je prave ultraprenosny za ucelem cest letadlem, jak rikas. Ja s tim jezdim jen autem, takze jsem nakonec sel do Canopuse Jinak jsem se Michaela ptal na uchyceni okularoveho vytahu prave u Alkaida, kde se mi zdal moc "ve vzduchu", na to mi poslal foto, ze uz je ten vytah u alkaidu uchyceny jeste navic dvema packama (na svych strankach ma totiz uplne prvni prototypy). Kdyztak to muzu nekde vystrachat z mailu a poslat.

A na CN je zkusenost nekoho s 250mm Alkaidem: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1  ...ten ma okularovy vytah jeste bez pacek :)
FJ27A

Příspěvek od FJ27A »

Asi hloupý dotaz, ale ty ceny co tam mají jsou za celý dalekohled vč. optiky, nebo jen za tubus na dobsonce? Nevím jestli v ceníku to eigen = vlastní je jako jejich vlastní nebo vlastní zákazníkova.
jendall
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jendall »

Ta cena "canopus" nebo "alkaid", je cena za konstrukci (tedy ulozeni zrcadel, montaz a "tubus"). K tomu je potreba pripocitat optiku (vlastni je mysleno jako tvoje). Okularovy vytah a hledacek take nespada do kontrukce.
FJ27A

Příspěvek od FJ27A »

Tak to jsi mě nepotěšil. Vypadají výborně. Ty ceny se mi zdály nějaké podezřelé.
brz

Příspěvek od brz »

Ty ceny se mi zdály nějaké podezřelé.Vyvoj a maloseriova rucna vyroba urcite nebudu zadarmo a nie je to v cine....
tu je diskusia k 10" a 12" modelom http://www.nachtwachters.nl/categories/zelfbouw
Ked chces usetrit tak mozs ist cestou pokus omyl :)
jendall
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jendall »

Mel jsem tu v uvodni casti fotky, nicmene menil jsem si na galerii domenu a tak je to ted jaksi puste Kdyby nejaky moderator mohl "ganymedes.net" prepsat na "jpetrik.net", melo by se to zas vse nacist.

Jinak nejaky update ohledne sestavy:

Kdo byl na poslednich MHV/Litickem hvezdobrani, mel moznost si UL osahat, mrknout se jim, popovidat, atd. Za tu dobu jsem poridil cerny stahovatelny rukav na otevrenou konstrukci a ted v lete pripravuji jeste vyhrivani na okulary. Zaroven planuji vyuziti akumulatorku, ktery bude napajet vyhrivaci pasky (1,2Kg uzavreny oloveny 3,4Ah) jako protivahu k pozorovani s paracorrem (se kterym uz pozoruji temer vzdy). Nejvetsi problem jsem mel zatim prave s rosenim okularu, kdy s trochu macatymi Naglery T2 jde ohrivani v kapse spatne a nez se ten kus zeleza a skla zahreje, tak se mi vetsinou zarosi i ostatni  :)
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Opraveno, MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět