Okuláry k dlouhým ohniskům
- SIRIUS_758
Ano, je potřeba si uvědomit, že v TeleVue okulárech Plössl 40, Plössl 32 a Panoptik 24mm uvidíme stejný výsek oblohy - rozdíl bude v různé výstupní pupile a výsledném kontrastu, který umožní lepší či horší odstup DSO od pozadí.
Pokud mám tak velký teleskop, jako je SCT 11", připadá mi poněkud divné omezit se pouze na výstup 1,25". Chce to rozmyslet, zda nakoupím teď levné okuláry, které stejně po čase budu chtít obměnit za lepší, nebo šetřit na lepší a kupovat postupně. Jako kompromis - nákup slušných okulárů s delším ohniskem hned, bych doporučil vybrat z tohoto sortimentu širokoúhlých 70° okulárů :
CELESTRON ULTIMA LX - 13 mm 2.450 Kč
" 17 mm "
" 22 mm 2.960
" 32 mm "
OMEGON SWA 26 mm
" 32 mm 2.480
" 38 mm
SKY ED 35 mm 3.170
" 40 mm 3.000
V SCT 11" chodí výborně i TeleVue Plössl 55 mm - dosažená pupila je 5,5mm, pole ještě slušné cca 50°.
Pokud mám tak velký teleskop, jako je SCT 11", připadá mi poněkud divné omezit se pouze na výstup 1,25". Chce to rozmyslet, zda nakoupím teď levné okuláry, které stejně po čase budu chtít obměnit za lepší, nebo šetřit na lepší a kupovat postupně. Jako kompromis - nákup slušných okulárů s delším ohniskem hned, bych doporučil vybrat z tohoto sortimentu širokoúhlých 70° okulárů :
CELESTRON ULTIMA LX - 13 mm 2.450 Kč
" 17 mm "
" 22 mm 2.960
" 32 mm "
OMEGON SWA 26 mm
" 32 mm 2.480
" 38 mm
SKY ED 35 mm 3.170
" 40 mm 3.000
V SCT 11" chodí výborně i TeleVue Plössl 55 mm - dosažená pupila je 5,5mm, pole ještě slušné cca 50°.
- Honza Ebr (honza42)
TV Plosl ovšem nemá 50° zorné pole, takže pokud nejde o opravdu co nejmenší zvětšení je totéž vidět v 32mm, který už 50° má.
Uvědomte si prosím, že tohle není úplně pravda. V okulárech se stejným reálným zorným polem je vidět stejný kus oblohy ale nikoliv totéž - ovšem tento kruciální rozdíl se projeví až při pozorování velmi slabých mlhovin na velmi tmavé obloze. To je zrovna moje nejoblíbenější zábava ale je pravda, že mnoho lidí to nebaví. Pro většinu obejktů je ztmavení oblohy ve větším zvětšení výhodné, pro ty nejslabší mlhoviny je naopak jejich rozpliznutí ve větším zvětšení smrtící. (Typickym příkladem je Koňská hlava, 25kou Super jí vidim líp než 13kou Ethosem, přestože oba mají stejné reálné zorné pole.) Ale uznávám, že pro drtivou většinu věcí to bude spíš naopak. Stejně mi ale přijde "kriplení" 11" SCT 1.25" výtahem jak rouhání
Uvědomte si prosím, že tohle není úplně pravda. V okulárech se stejným reálným zorným polem je vidět stejný kus oblohy ale nikoliv totéž - ovšem tento kruciální rozdíl se projeví až při pozorování velmi slabých mlhovin na velmi tmavé obloze. To je zrovna moje nejoblíbenější zábava ale je pravda, že mnoho lidí to nebaví. Pro většinu obejktů je ztmavení oblohy ve větším zvětšení výhodné, pro ty nejslabší mlhoviny je naopak jejich rozpliznutí ve větším zvětšení smrtící. (Typickym příkladem je Koňská hlava, 25kou Super jí vidim líp než 13kou Ethosem, přestože oba mají stejné reálné zorné pole.) Ale uznávám, že pro drtivou většinu věcí to bude spíš naopak. Stejně mi ale přijde "kriplení" 11" SCT 1.25" výtahem jak rouhání

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Chci vyuzit teto debaty, abych si vyjasnil jednu vec.
Uvazuji-li "standardni" SCT (cca f/10) a dam do nej dlouhoohniskovy
okular (napr. 40mm), jak moc bude vadit centralni stineni a co na to
ma podstatny vliv? Predpokladam, ze dvoupalcovy (sirokouhly) okular by mel
zpusobovat mensi problemy nez korespondujici 1.25". Hraje tam roli i prumer hlavniho
zrcadla SCT?
Nechce se mi totiz verit, ze by napr. v SCT 6" hladce prosel nejaky klasicky
40mm 1.25" okular.
A jeste jeden konkretni dotaz na konec:
Jak se bude v tomto smeru chovat okular 2" cca 40mm, 70 stupnu (takova ta klasika
od SW ci WO za zhruba 2500-3000,-), umistim-li jej do SCT 6?
S nejakym zklenutim pole pocitam, ale bude tam problemem prave i to centralni
stineni?
Uvazuji-li "standardni" SCT (cca f/10) a dam do nej dlouhoohniskovy
okular (napr. 40mm), jak moc bude vadit centralni stineni a co na to
ma podstatny vliv? Predpokladam, ze dvoupalcovy (sirokouhly) okular by mel
zpusobovat mensi problemy nez korespondujici 1.25". Hraje tam roli i prumer hlavniho
zrcadla SCT?
Nechce se mi totiz verit, ze by napr. v SCT 6" hladce prosel nejaky klasicky
40mm 1.25" okular.
A jeste jeden konkretni dotaz na konec:
Jak se bude v tomto smeru chovat okular 2" cca 40mm, 70 stupnu (takova ta klasika
od SW ci WO za zhruba 2500-3000,-), umistim-li jej do SCT 6?
S nejakym zklenutim pole pocitam, ale bude tam problemem prave i to centralni
stineni?
No jak to tak čtu , tak bych to asi měl udělat takto:
1. přechod na 2"
2. nákup planetárních okuláru do 10 až 25mm - stačí v 1,25"
3. nákup okuláru pro přehlídky DSO atd. - 40mm ve 2"
Jestli se nepletu
1. přechod na 2"
Jestli se nepletu

(Typickym příkladem je Koňská hlava, 25kou Super jí vidim líp než 13kou Ethosem, přestože oba mají stejné reálné zorné pole.)
Jestli můžu reagovat, tak "ANO, ALE.."!
To ale je o tom, že tolik velkoplošných objektů je jak šafránu a nechal bych to fotičům a kdyby něco, tak mám setový 25 mm plossl či Pan 19. Takže tvá reakce dle mého až zbytečně vyznívá proti kratšímu ohnisku a teda většímu ztmavení pozadí oblohy...
P.S. Bráno jako sobecké porovnání že zda a jaký okulár koupit a tvrdím, že jsem naprosto v pohodě se svojí čtyř až pěti prvkovou okuláro výbavou viz podpis dole....

Jestli můžu reagovat, tak "ANO, ALE.."!
To ale je o tom, že tolik velkoplošných objektů je jak šafránu a nechal bych to fotičům a kdyby něco, tak mám setový 25 mm plossl či Pan 19. Takže tvá reakce dle mého až zbytečně vyznívá proti kratšímu ohnisku a teda většímu ztmavení pozadí oblohy...
P.S. Bráno jako sobecké porovnání že zda a jaký okulár koupit a tvrdím, že jsem naprosto v pohodě se svojí čtyř až pěti prvkovou okuláro výbavou viz podpis dole....

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
No jak to tak čtu , tak bych to asi měl udělat takto:
1. přechod na 2"
Jestli se nepletu
Nepleteš. Obecně bych ti doporučil ten delší okulár někde s výstupní pupilou kolem 3,5 - 4mm a pak zhustit 2-3 ohniska a motat se někde kolem 150-250(300x)...Tři okuláry, jeden dvoupalec a dva 1,25 palce + případný kvalitní Barlow pro ty dva, by mělo pokrýt celou okuláro potřebu.. :-[
Jak se dívám na tvého Avika, tak mě napadá že : Brutálně umlátit prosím..
/Futurama Forever!!/ ;D
1. přechod na 2"
Jestli se nepletu

Nepleteš. Obecně bych ti doporučil ten delší okulár někde s výstupní pupilou kolem 3,5 - 4mm a pak zhustit 2-3 ohniska a motat se někde kolem 150-250(300x)...Tři okuláry, jeden dvoupalec a dva 1,25 palce + případný kvalitní Barlow pro ty dva, by mělo pokrýt celou okuláro potřebu.. :-[

Jak se dívám na tvého Avika, tak mě napadá že : Brutálně umlátit prosím..
/Futurama Forever!!/ ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Honza Ebr (honza42)
Predpokladam, ze dvoupalcovy (sirokouhly) okular by mel
zpusobovat mensi problemy nez korespondujici 1.25".
Proč? Tohle přece nedává žádný smysl, "palcovost okuláru" na centrální stínění nemá žádný vliv, naopak čím menší zorné pole, tím méně problému s vinětací.To centárlní stínění je - z podstaty svojí centrálnosti - uprostřed, takže to, jak velké je zroné pole je nepodstatný údaj. Se 6" SCT jsem koukal 32mm okulárem ve dne a po centrálním stínění tam není ani stopy - a jellikož ve dne je to vždycky horší, tak bych se v noci nebál už vůbec.
Navíc 70 stupňů 40 mm 2" okulár nemůže existovat (potřeboval by díru o průměru 56 mm, což je víc než 2"), pro 70 stupňů je limit asi 35 mm. Ovšem tam je pak vždycky otázka, jestli bude hlavním zdrojem vinětace 2" průměr, nebo velikost sekundáru/clon uvnitř dalekohledu.
zpusobovat mensi problemy nez korespondujici 1.25".
Proč? Tohle přece nedává žádný smysl, "palcovost okuláru" na centrální stínění nemá žádný vliv, naopak čím menší zorné pole, tím méně problému s vinětací.To centárlní stínění je - z podstaty svojí centrálnosti - uprostřed, takže to, jak velké je zroné pole je nepodstatný údaj. Se 6" SCT jsem koukal 32mm okulárem ve dne a po centrálním stínění tam není ani stopy - a jellikož ve dne je to vždycky horší, tak bych se v noci nebál už vůbec.
Navíc 70 stupňů 40 mm 2" okulár nemůže existovat (potřeboval by díru o průměru 56 mm, což je víc než 2"), pro 70 stupňů je limit asi 35 mm. Ovšem tam je pak vždycky otázka, jestli bude hlavním zdrojem vinětace 2" průměr, nebo velikost sekundáru/clon uvnitř dalekohledu.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Dekuji za odpoved. Vychazel jsem z toho, ze jsem se v Supre nejdriv poptaval na 40mm 1.25" a bylo mi receno, ze bych se mel obavat centralniho stineni. Pri uziti 2" vybaveni mne uz vsak nikdo na tenhle problem neupozornoval. Asi jsem to spatne pochopil. Jinak, co se tyce 40mm okularu o 70°, zde vidim minimalne tri nebo i vic podobne temto parametrum: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ary/2.html
- Honza Ebr (honza42)
To je zajímavé, mělo mě napadnout to LVWčko .... buď nerozumím geometrii nebo neumím počítat nebo je to dané zkreslením okuláru (má 72 stupňů zdánlivé pole, které se ale díky různému měřítku ve středu a na okraji překládá na menší reálné pole).
Vla: TV Plosl ovšem nemá 50° zorné pole, takže pokud nejde o opravdu co nejmenší zvětšení je totéž vidět v 32mm, který už 50° má.
honza 42: Uvědomte si prosím, že tohle není úplně pravda. V okulárech se stejným reálným zorným polem je vidět stejný kus oblohy ale nikoliv totéž -
Pravda hlavně není, že 40mm okulár má zorné pole 50°. Proto jsem to psal, pokud chce kolega max. zorné pole 40mm oproti 32 to při 1,25" nevyřeší.
honza 42: Uvědomte si prosím, že tohle není úplně pravda. V okulárech se stejným reálným zorným polem je vidět stejný kus oblohy ale nikoliv totéž -
Pravda hlavně není, že 40mm okulár má zorné pole 50°. Proto jsem to psal, pokud chce kolega max. zorné pole 40mm oproti 32 to při 1,25" nevyřeší.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Obecně bych ti doporučil ten delší okulár někde s výstupní pupilou kolem 3,5 - 4mm a pak zhustit 2-3 ohniskaa motat se někde kolem 150-250(300x)...Tři okuláry, jeden dvoupalec a dva 1,25 palce + případný kvalitní Barlow pro ty dva, by mělo pokrýt celou okuláro potřebu..
No výstupní popila 3,5-4mm u delšího okuláru - prosím nešlo by to rozvést i pro blbe plecháče , nějak se mi zdá ta v.p. málo ne ?
No ten Barlow by při 20 a 25mm okuláru hodil: 116,145,232,290x to už je slušný rozsah a stačí dva kvalitní okuláry a celkem kvalitní barlow
No výstupní popila 3,5-4mm u delšího okuláru - prosím nešlo by to rozvést i pro blbe plecháče , nějak se mi zdá ta v.p. málo ne ?
No ten Barlow by při 20 a 25mm okuláru hodil: 116,145,232,290x to už je slušný rozsah a stačí dva kvalitní okuláry a celkem kvalitní barlow
- David Svatoš
Mezi 145x a 232x máš velkou díru, která se docela často využívá. Těch 290x využiješ hodně málokdy..
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Mezi 145x a 232x máš velkou díru, která se docela často využívá. Těch 290x využiješ hodně málokdy..No pak mi z toho vyjde 15,25,40, které dají: 72,145,116,192,232,386x samozřejmě s barlowem, to by snad bylo lepší
nebo kombinaci těchto:
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=swan
Nebo CEL. ULTIMA 17mm a 22mm a k tomu nějaká 40mm
nebo kombinaci těchto:
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=swan
Nebo CEL. ULTIMA 17mm a 22mm a k tomu nějaká 40mm
add centrální stínění - neznám přesnou konstrukci SCT, ale u mého MAC se zaostřuje pohybem hlavního zrcadla, které je nasazené na "trubce" a tou "tečou" paprsky odražené od sekundárního zrcátka. Ta trubka má nějakou délku a nějaký průměr, právě toto je omezující pro výsledný zorný úhel.
Triedr 12x60, MAK90 na EQ2
Podělím se o svoje zkušenosti:
Já nemám řadu parfokální a není to zcela ono - mám okuláry již z dřívějška ale kdybych teď nakupoval k CPC nové, tak bych si tohle pohlídal. Akorát přes celou řadu zvětšení to nejde dát rozumně dohromady...
Ale to dle mého názoru neva, protože mám s pozorováním tuhle zkušenost:
1. Nejčastěji koukám Hyperionem Aspheric 31 mm (cca 90x zvětšení) - ideální na ustavování, na spoustu objektů a jen tak koukání po obloze.
2. Pokud si chci něco zvětšit, tak mám ještě Hypíky 17 a 13 mm.
3. Pokud je skutečně dobrý seeing, tak na planetární detaily mám TV Radiany 8 a 5 mm.
4. No a na co největší zorné pole a nejmenší zvětšení mám Vixena LVW 42 mm - fakt parádní obraz, doporučuji (mě tedy osobně drobná koma u okrajů nevadí).
No a parfokální by mě klidně stačila ta řada 31, 17, 13. Ty na malé a i ty na velké zvětšení nepoužívám tak často, aby mne to moc rozčilovalo.
Ad reduktor:
Originální reduktor 6.3 mám (pro příležitostné focení) a na vizuál nepoužívám. Důvodem je komplikované zařazení reduktoru do cesty a nutnost značně přeostřit zrcadlo - prostě opruz...
Z tohoto důvodu jsem to jen jednou vyzkoušel a tak nějaké posouzení kvality obrazu nemám.
Já nemám řadu parfokální a není to zcela ono - mám okuláry již z dřívějška ale kdybych teď nakupoval k CPC nové, tak bych si tohle pohlídal. Akorát přes celou řadu zvětšení to nejde dát rozumně dohromady...
Ale to dle mého názoru neva, protože mám s pozorováním tuhle zkušenost:
1. Nejčastěji koukám Hyperionem Aspheric 31 mm (cca 90x zvětšení) - ideální na ustavování, na spoustu objektů a jen tak koukání po obloze.
2. Pokud si chci něco zvětšit, tak mám ještě Hypíky 17 a 13 mm.
3. Pokud je skutečně dobrý seeing, tak na planetární detaily mám TV Radiany 8 a 5 mm.
4. No a na co největší zorné pole a nejmenší zvětšení mám Vixena LVW 42 mm - fakt parádní obraz, doporučuji (mě tedy osobně drobná koma u okrajů nevadí).
No a parfokální by mě klidně stačila ta řada 31, 17, 13. Ty na malé a i ty na velké zvětšení nepoužívám tak často, aby mne to moc rozčilovalo.
Ad reduktor:
Originální reduktor 6.3 mám (pro příležitostné focení) a na vizuál nepoužívám. Důvodem je komplikované zařazení reduktoru do cesty a nutnost značně přeostřit zrcadlo - prostě opruz...
Z tohoto důvodu jsem to jen jednou vyzkoušel a tak nějaké posouzení kvality obrazu nemám.

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis