Hmm, zatial same dobre rady Ide aj o to, co od toho cakas, kam sa chces dostat. Ja som dnes dostal v praci napriklad presne tuto otazku. Mal by si mat predstavu do coho ides. To, ze ta nieco zaujima je jedna vec, ale to, ci si schopny za tym ist je uplne ina.
Je fakt, ze napriklad astronomia, chemia, biologia, atd. su ako vedecky smer o dost ine, nez si bezny clovek predstavuje. Archeolog nie je Indiana Jones, chemia nie je len o exploziach, astronomia o pozerani na hviezdy a biologia nie je o pozorovani zvieratiek v prirode. Vsetko to je tvrda praca, u nas nie velmi financne hodnotena a velka cast vedeckej prace je aj o zhanani financii, grantov, mobilite, atd.
Co sa tyka anglictiny, tak ti mozem len a len odporucit, aby si na jazyku zamakal. Vystudoval som ju, ucil som ju, prekladam a tlmocim. A ver mi, ze velakrat sa stretavam s vedeckymi textami, v ktorych autor nevie ziskane vysledky absolutne prezentovat. Ani po slovensky, nieto este po anglicky. Pre zaciatok stacia clanky zo zahranicnych casopisov, ale neskor budes potrebovat vedecku terminologiu z daneho odboru.
Dalsia vec je skola - v SR/CR zacnes, ale ak sa chces presadit, musis byt mobilny, publikovat, pracovat. Nejde to popri zamestnani a uz vobec to nie je lahke, treba sa tomu venovat kazdy den.
Takze, ak mas astronomiu ako konicek a chces pri nej ostat, netreba byt profesionalom. Sice to ti hovori clovek, ktory v 30tich rokov a so zalozenou rodinou stale uvazuje nad studiom matematiky alebo fyziky. V zasade preto chodim sem. Je to dobra terapia, ked vidim tolko ludi, co travia cas s astronomiou, hoci ju nemuseli vystudovat. Konecne rozhodnutie je tvoje Good luck