Stredná škola (iba svk :)

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
ImPuLsE

Příspěvek od ImPuLsE »

njn trvda cesta ;D ale nic ine ma nebavi akurat tak este programovanie takze zalozny plan mam vymisleny ;D napr. webhosting atd... a astrofyzika je o fyzike vo vesmire nie? dufam ze sa nemylim a podla mna je to zaujimave ba fascinujuce ... a ta anglicina je preto u tohto odboru tak narocna pretoze take vyrazy ake sa pri tom vyuzivaju sa bezne v skole nevyucuju, aspon myslim ze je to preto... ::) a tu fyziku by som sa uz len nejak doucoval, potom na vysoku skolu ...

a k tej matematike chodim na sukromne gymnazium a tam je iba jeden ucitel (stary dedo - cca 70 rokov tipujem :D) a ineho na skole nemame

ten infinitezimalny pocet neviem (zatial) co je ale bude to nejaky vzorec ;D uz sa chystam na to pozriet ::)
Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som taký istý.
                                                                       Albert Einstein
Ježo

Příspěvek od Ježo »

@Regulus: na jednu stranu máš pravdu, není to o certifikátech (měl jsem na mysli spíš úroveň než certifikát), na druhou stranu...

Je to pár let zpátky, kdy jsem měl psát článek a proposal - a přesto že se domluvím (řekl bych, že na úrovni toho FCE), tak jsem se cítil jako nahý v trní. A potom na (astronomické) letní škole, kdy kolegové běžně zvládali konverzovat v angličtině i francouzštině, rodnou němčinu raději nepočítám, jsem se občas cítil docela trapně. A to přes to, že v porovnání s kolegy tehdá nebyla moje angličtina až tak špatná.

@ImPuLsE: Těď trošku shodím to, co jsem napsal: jako "nezbytné minimum" stačí opravdu základ - pár časů, ty slovíčka se člověk časem naučí (zas tolik jich není). Ale opravdu to není optimální.

Soukromé gymnázium - těžko soudit. Co jsem pochopil, jsi z východu. Kamarádka, která se také uplatnila v astrofyzice v zahraničí vystudovala jako střední Gymnázium Konštantínova 2 v Prešově. Asi bych fakt raději zkusil přestup na nějaký podobný gympl....

A infinitezimální počet = diferenciální a integrální počet (počítání nekonečně malách dílků) :)
Dobson SkyWatcher 200/1000, TV Pl 32-20-15-11, Vix LVW 22-5, Cel Ax LX 15, P XF 8.5, TV Rad 6
Peter Godovič

Příspěvek od Peter Godovič »

Hmm, zatial same dobre rady Ide aj o to, co od toho cakas, kam sa chces dostat. Ja som dnes dostal v praci napriklad presne tuto otazku. Mal by si mat predstavu do coho ides. To, ze ta nieco zaujima je jedna vec, ale to, ci si schopny za tym ist je uplne ina.

Je fakt, ze napriklad astronomia, chemia, biologia, atd. su ako vedecky smer o dost ine, nez si bezny clovek predstavuje. Archeolog nie je Indiana Jones, chemia nie je len o exploziach, astronomia o pozerani na hviezdy a biologia nie je o pozorovani zvieratiek v prirode. Vsetko to je tvrda praca, u nas nie velmi financne hodnotena a velka cast vedeckej prace je aj o zhanani financii, grantov, mobilite, atd.

Co sa tyka anglictiny, tak ti mozem len a len odporucit, aby si na jazyku zamakal. Vystudoval som ju, ucil som ju, prekladam a tlmocim. A ver mi, ze velakrat sa stretavam s vedeckymi textami, v ktorych autor nevie ziskane vysledky absolutne prezentovat. Ani po slovensky, nieto este po anglicky. Pre zaciatok stacia clanky zo zahranicnych casopisov, ale neskor budes potrebovat vedecku terminologiu z daneho odboru.

Dalsia vec je skola - v SR/CR zacnes, ale ak sa chces presadit, musis byt mobilny, publikovat, pracovat. Nejde to popri zamestnani a uz vobec to nie je lahke, treba sa tomu venovat kazdy den.

Takze, ak mas astronomiu ako konicek a chces pri nej ostat, netreba byt profesionalom. Sice to ti hovori clovek, ktory v 30tich rokov a so zalozenou rodinou stale uvazuje nad studiom matematiky alebo fyziky. V zasade preto chodim sem. Je to dobra terapia, ked vidim tolko ludi, co travia cas s astronomiou, hoci ju nemuseli vystudovat. Konecne rozhodnutie je tvoje Good luck :)
Peter Godovič
ImPuLsE

Příspěvek od ImPuLsE »

dik za rady :)
Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som taký istý.
                                                                       Albert Einstein
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Celú základnú a strednú školu som fyziku doslova žral. Od 14-tich rokov som bol presvedčený že chcem študovať astronómiu. Dokonca som bol už prijatý na štúdium fyziky na PF UPJS Košice. Našťastie som sa vybral na deň otvorených dverí čo tam mali a zistil som že pod pojmom astronómia a fyzika si predstavujem úplne iné veci než aké tam vyučujú. A vybral som sa nakoniec na úplne inú VŠ.

To len také moje 2 centy.
mitovka
Regulus

Příspěvek od Regulus »

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Peter Godovič

Příspěvek od Peter Godovič »

Tady máš další  :D
http://www.astro.cz/rady/dotazy/jak_se_stat_astronomem/
Skvely clanok :)
Peter Godovič
ImPuLsE

Příspěvek od ImPuLsE »

to som cital uz trosku davnejsie :)
                                                                       Albert Einstein
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Trebars cesta ku hviezdam vedie aj nie priamo cez studium astronomie.
Mozes robit dobre weby popri skole a zaujimat sa o elektriku a mozes prispiet svojou castou webovym rozhranim pre rozne "vesmirne vyskumne ustavy", astrofyzikalne ustavy, napr. priamo riadit cez web nejake hvezdarske masiny, teleskopy, instrumenty v CERNe.Tym si mozes vychutnat vesmir a pri tom na teba nikto nekladie naroky take ze potom si najdes ine konicky a nie toto.
ImPuLsE

Příspěvek od ImPuLsE »

to som aj planoval popri skole sa da s tym webhostingom a to s tym ovladanim na dialku by sa mozno aj dalo urobit len potrebujem zrucnost v programovani zatial viem len tie jednoduchsie ;D (len tak mimochodom ty ktory ste regovali pri tom ako som si vyberal teleskop tak dnes alebo zajtra pride (o 17:45 prisla sprava o expedovani objednavky) a napisem ci sa to vyplatilo ako to vyzera aj s okularmy plusl atd..) ;)
                                                                       Albert Einstein
J.Kazimir

Příspěvek od J.Kazimir »

zdravim, neviem či viete, ale na Slovensku máme aj takúto možnosť http://www.suh.sk/index.php?option=com_ ... &Itemid=69

myslím že otvárajú každé dva roky. :)
Jan Horák

Příspěvek od Jan Horák »

vlákno jsem nečetl celé, budu-li duplikovat, omlouvám se

hledej kvalitní matematiku a fyziku; zdroje

1) vygoogli si matematické a fyzikální olympiády a podívej, ze kterých škol se tam dobře dlouhodobě umísťují
2) vygoogli si seznam gymnázií - spíš větší města, města s univerzitami s mat-fyz zaměřením (pravděpodobnost, že na gymnáziu bude učit někdo odtamtud je vyšší)
3) některá gymnázia jsou obecně známá kvalitou v určité oblasti,
poptal bych se na hvězdárnách, na VŠ se studiem astronomie, mezi studenty astronomie - může se stát, že narazíš na idioty, které to nezajímá, ale taky můžeš narazit na dobré lidi
4) klidně se běž anonymně na vybrané školy podívat, zajdi za tamními profesory mat. a fyziky
každopádně: za zkoušku nic nedáš, zvlášť ve Tvém věku, mě se to vždy vyplatilo (i přes občasné srážky s idioty)

Přeju hodně štěstí v rozbouřených vodách nejen studijních!
Jan Horák
Odpovědět