Prodloužení růžků Venuše
Prodloužení růžků Venuše
FunTomas napsal:
Aj tak mam dojem, ze manici co to tu skusaju maju asi nejake rezervne oci v zasobe. :o Měli jsme v zásobě jen stínící materiál a filtry před okulár, azbestové oči nejsou potřeba. Bez nich jsem už několik dolních konjunkcí přežil, i bližších.
Aj tak mam dojem, ze manici co to tu skusaju maju asi nejake rezervne oci v zasobe. :o Měli jsme v zásobě jen stínící materiál a filtry před okulár, azbestové oči nejsou potřeba. Bez nich jsem už několik dolních konjunkcí přežil, i bližších.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Prodloužení růžků Venuše
Tak prd. Zkousel sem najit Venusi ted vecer, ale nebe bylo hrozne svetly. Navic... tak malinka elongace (0.98 stupne), to je (aspon na moje zkusenosti a podminky) fakt docela malo. Pred svuj RR 80/1200 jsem jeste nasadil na delku smotanou karimatku jak to psal Martin, ale krome neuveritelneho mnozstvi bileho chmiri jsem v zarivem zornem poli nevidel nic mimozemskeho. Uz to psal myslim MaG, je nejaky obdobi, kdy to lita - dost to ztezovalo hledani. Byl nekdo dnes uspesnejsi?
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Prodloužení růžků Venuše
Prave som sa dobre pobavil, tak sa o to hned podelim. :rotflmao:
Hovorim: "Zajtra budem pozorovat Venusu".
Odpoved: "Dobre, ale nebud v noci dlho hore, aby si bol na dalsi den fit." ;D
Hovorim: "Zajtra budem pozorovat Venusu".
Odpoved: "Dobre, ale nebud v noci dlho hore, aby si bol na dalsi den fit." ;D
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Prodloužení růžků Venuše
12/6 19:20 -Venuše spatřena v elongaci 6°57´, tentokrát již jako Jitřenka. Cassegrain D 300, zv.120x. Po přechodu oblačnosti , ale na velmi zářící obloze. Jaké byly růžky nemohu sdělit, byl jsem rád, že jsem Venuši v bílé záři udržel očima. Pokus spatřit nedaleký Merkur neměl naději na úspěch - a taky tak dopadl.
Prodloužení růžků Venuše
13/6
19:00 Venuše spatřena mezi mraky na průzračné obloze - elongace 8°29´
Prodloužení růžků -210°
19:15 Merkur mezi mraky - elongace 6°21´
Pozorování Merkura i Venuše v Cassegrainu D 300, zv.120x a v refr. 63/840 , zv. 22x.
Merkur v refraktoru byl velmi těžkým objektem na sledování, Venuše bezproblémová.
19:00 Venuše spatřena mezi mraky na průzračné obloze - elongace 8°29´
Prodloužení růžků -210°
19:15 Merkur mezi mraky - elongace 6°21´
Pozorování Merkura i Venuše v Cassegrainu D 300, zv.120x a v refr. 63/840 , zv. 22x.
Merkur v refraktoru byl velmi těžkým objektem na sledování, Venuše bezproblémová.
Prodloužení růžků Venuše
Výborný výkon. MilAN byl snad poslední, kdo Venuši pozoroval před Sluncem a prvním, který ji spatřil za Sluncem. Jaká montáž nese ten cassagrain?
Prodloužení růžků Venuše
GaN napsal: Jaká montáž nese ten cassagrain?Je to těžká montáž od pana Kozelského, umístěná a dobře ustavená v kopuli - váha přes 100 kg, šnekové kolo D =240 mm. A k tomu doplňky jako noniové stupnice na obou osách, improvizované stínění proti slunečnímu světlu, určené korekce nastaveni dělených kruhů podle polohy dalekohledu.Při elongaci větší než 5° postačoval refraktor 63/840 - měl jsem tam zvětšení 22x. Při zvětšení 30x by mohlo být zorné pole 2° a to by neměl být problém realizovat na žádné montáži s vyhovující přesností.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Prodloužení růžků Venuše
Vřele doporučuji snímky P. Lazzarottiho ...
(tak takhle nějak opravdu byla vidět...)
http://www.vt-2004.org/photos/vt-photos-page33.html
(tak takhle nějak opravdu byla vidět...)
http://www.vt-2004.org/photos/vt-photos-page33.html
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Prodloužení růžků Venuše
Moc pekne fotky !
Take me napadlo, ze by mozna bylo zajimave tu Venusi pozorovat nebo fotit/tocit pres cerveny filtr, ze by se mozna zvysil kontrast oproti modre obloze. Zatim jsem to ale nevyzkousel. Nezkousel jste to nekdo?
Take me napadlo, ze by mozna bylo zajimave tu Venusi pozorovat nebo fotit/tocit pres cerveny filtr, ze by se mozna zvysil kontrast oproti modre obloze. Zatim jsem to ale nevyzkousel. Nezkousel jste to nekdo?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Prodloužení růžků Venuše
Kdyz jsem ji snimal barevnou WEB-kamerou zkousel jsem nastavit na kamere max. zisk pro cervenou a minimalni zisk pro zbyle dve, a snimat v CB rezimu. Kontrast byl skutecne vetsi. Myslim ale, ze by dost pomohl filtr, ktery by blokoval vse mimo IR a popr. i R a k tomu pouzit kameru s BW CCD snimac bez IR blokovaciho filtru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Prodloužení růžků Venuše
MMys napsal: Myslim ale, ze by dost pomohl filtr, ktery by blokoval vse mimo IR a popr. i R a k tomu pouzit kameru s BW CCD snimac bez IR blokovaciho filtru.
Co takhle zkusit dat pred tu CCTV kameru kus konce z barevneho filmu ? Pokud nebude moc zmuchlany ...
Co takhle zkusit dat pred tu CCTV kameru kus konce z barevneho filmu ? Pokud nebude moc zmuchlany ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&