Výběr dalekohledu
Výběr dalekohledu
Tebe jsem se ptal, neboť jsi psal, že jsi vedl kroužek a používal ze 80/1200.
Jenže tenhle refrák není zrovna moc achromát. Je vyroben ze skel KzF2-BK7 a je označován, jako semi-apochromát a při F15 kreslí trochu jinak, než běžně dostupné achromáty s ohniskem F8-F10.
Jsou to dlouhé roury a pro kolegu rasto_t se nehodí. Možná ještě tak něco 900mm, což by mohl být ED100, ED120, ale tak krátkej achromát by ukazoval špatně.
Jenže tenhle refrák není zrovna moc achromát. Je vyroben ze skel KzF2-BK7 a je označován, jako semi-apochromát a při F15 kreslí trochu jinak, než běžně dostupné achromáty s ohniskem F8-F10.
Jsou to dlouhé roury a pro kolegu rasto_t se nehodí. Možná ještě tak něco 900mm, což by mohl být ED100, ED120, ale tak krátkej achromát by ukazoval špatně.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Výběr dalekohledu
Ahoj, hned zkraje - nehodlám jako začátečník fundovaně radit, ale:
Kdysi jsem zde narazil na odkaz (tuším stránky byly v němčině), ve kterém byly zobrazeny objekty a planety tak jak jsou vidět v různých dalekohledech (resp. průměrech), a dost lidí ho chválilo - v současné době ať dělám co dělám, nedokážu ho najít, nepomohl by ? P.S.: Mě by se taky hodil z důvodu konfrontace s tím co mám.
Kdysi jsem zde narazil na odkaz (tuším stránky byly v němčině), ve kterém byly zobrazeny objekty a planety tak jak jsou vidět v různých dalekohledech (resp. průměrech), a dost lidí ho chválilo - v současné době ať dělám co dělám, nedokážu ho najít, nepomohl by ? P.S.: Mě by se taky hodil z důvodu konfrontace s tím co mám.
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Výběr dalekohledu
Kdysi jsem zde narazil na odkaz (tuším stránky byly v němčině), ve kterém byly zobrazeny objekty a planety tak jak jsou vidět v různých dalekohledech (resp. průměrech), a dost lidí ho chválilo - v současné době ať dělám co dělám, nedokážu ho najít, nepomohl by ? P.S.: Mě by se taky hodil z důvodu konfrontace s tím co mám. Články Teleskopvergleich ...
http://www.binoviewer.at/beobachtungspraxis.htm
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Výběr dalekohledu
Přesně to je ono - díky.
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Výběr dalekohledu
Navíc je potřeba vnímat skutečnost, že těch TOP objektů v dalekohledech s průměrem kolem 5", které se nám trochu ukáží jinak, než ty flíčky, je opravdu 10-20. A se zvětšujícím průměrem na 6nebo 7" si moc nepomůžeme. Stačí se podívat na to,že mezi těmi TOP objekty a těmi dalšími je celkem propastná díra ( jak ve velikosti, tak jasnostech) a že je potřeba jít s půměrem také v tom poměru - takže na ty další objekty je potřeba přístroje od 10" více, radši přes 12". Prostě je rozdíl v tom najít,identifikovat a vidět oproti tomu ukazovat někomu. Tady je potřeba se smířit s tím, že DSO objekty na ukazování potřebují opravdu větší dalekohled. A pro Slunce, Měsíc, Jupitera, Saturna event. Venuši bohatě stačí průměr 5".
Ahojte,
citacia vyssie naplna moje predstavy co by som pozoroval a co by som ukazoval. Planety a TOP jasne objekty aby som videl aku taku strukturu ak to tak mozem vseobecne nazvat je moc ciel investovania;)
Rovnako musim mat na pamati poviem extremnu mobilitu pretoze akekolvek pozorovanie znamena znasanie a vynasanie po 40 nie sirokych schodoch plus par sto metrov po rozlicnych povrchoch. Doma som si simuloval situaciu s nosenim bicykla co ma cca 11kg ci lyzi kvoli dlzke a nie je to sranda. tak som silne skrtal varianty ktore su v priemere cez 6 palcov. Vzhladom na nevelke skusenosti som si virtualne vybral tri modely>
1. najlacnejsi a najprenosnejsi Meade ETX 125 UHTC GoTo (12kg)
2. objemnejsi brasko Meade 6“ LT SCT ale ten sa tusim uz len dopredava (18kg)
3. refraktor Skywatcher EVOSTAR ED100 Pro na stative EQ5 Pro SynScan GoTo (cca 16kg)
Pre istotu sa pytam ci mate info:
daju sa rychle rozmontovat / zmontovat / nastavit?
su vhodne na rezim skupinove pozorovanie ze k hladaciku pridu deti sa pozriet co tam je pripadne dalsi z rodiny?
Uvidia cez to nieco co zaujme zvedave duse?
ktore riesenie je najvhodnejsie na fotenie (tej mnoziny objektov co je spomenute vyssie)
Ktore riesenie sa najlepsie pozdava vam?
Ake su slabe stranky v tych variantoch.
samozrejme platia vsetky okrajove podmienky co som uvadzal v predchadzajucich prispevkov.
Odkazy na vlakna v tomto fore ohladne tychto modelov som presiel, to mi uz nemusite zasielat, skor v kontexte mojich poziadaviek co by mi lepsie sadlo...
Dakujem
Výběr dalekohledu
Přesně to je ono - díky.
Jako hrubé vodítko to brát lze, ale prakse je často jiná a bohužel většinou horší. Odpozorovat slabé detaily na Jupiteru a kor Marsu, dá hodně zabrat a chce to zkušenější oko. Tady jsou kresby planet od většinou členů AF
Můžete porovnat a případně se nás zeptat na podrobnosti v příslušném vlákně.
Jako hrubé vodítko to brát lze, ale prakse je často jiná a bohužel většinou horší. Odpozorovat slabé detaily na Jupiteru a kor Marsu, dá hodně zabrat a chce to zkušenější oko. Tady jsou kresby planet od většinou členů AF
Můžete porovnat a případně se nás zeptat na podrobnosti v příslušném vlákně.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Výběr dalekohledu
Ahojte,
citacia vyssie naplna moje predstavy co by som pozoroval a co by som ukazoval. Planety a TOP jasne objekty aby som videl aku taku strukturu ak to tak mozem vseobecne nazvat je moc ciel investovania;)
Rovnako musim mat na pamati poviem extremnu mobilitu pretoze akekolvek pozorovanie znamena znasanie a vynasanie po 40 nie sirokych schodoch plus par sto metrov po rozlicnych povrchoch. Doma som si simuloval situaciu s nosenim bicykla co ma cca 11kg ci lyzi kvoli dlzke a nie je to sranda. tak som silne skrtal varianty ktore su v priemere cez 6 palcov. Vzhladom na nevelke skusenosti som si virtualne vybral tri modely>
1. najlacnejsi a najprenosnejsi Meade ETX 125 UHTC GoTo (12kg)
2. objemnejsi brasko Meade 6“ LT SCT ale ten sa tusim uz len dopredava (18kg)
3. refraktor Skywatcher EVOSTAR ED100 Pro na stative EQ5 Pro SynScan GoTo (cca 16kg)
Pre istotu sa pytam ci mate info:
daju sa rychle rozmontovat / zmontovat / nastavit?
su vhodne na rezim skupinove pozorovanie ze k hladaciku pridu deti sa pozriet co tam je pripadne dalsi z rodiny?
Uvidia cez to nieco co zaujme zvedave duse?
ktore riesenie je najvhodnejsie na fotenie (tej mnoziny objektov co je spomenute vyssie)
Ktore riesenie sa najlepsie pozdava vam?
Ake su slabe stranky v tych variantoch.
samozrejme platia vsetky okrajove podmienky co som uvadzal v predchadzajucich prispevkov.
Odkazy na vlakna v tomto fore ohladne tychto modelov som presiel, to mi uz nemusite zasielat, skor v kontexte mojich poziadaviek co by mi lepsie sadlo...
Dakujem- záleží co je rychle, vybavení astronádobíčka dycky chvilku trvá :)
- k hladaciku bych rodinu nezval, raději k okuláru ;) Nevidím problém skupinového pozorování ani u AZ montáže, natož u paralaktiky
- uvidí, ale taky záleží co čekají. Ale takový Měsíc nebo Saturn se líbí všem ;)
- čím fotit, to přenechám zkušenějším
- určitě bych nebral první, go-to mi přijde zbytečné
- pro mě je první varianta předražená hračka, bral bych ED 100, tam je jediný kompromis menší průměr.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Výběr dalekohledu
Zdravim vsechny,
chtel bych se zeptat na par vlastnosti dalekohledu. Pres 26 let se amatersky venuji astronomii a astrofyzice, ale spise z hlediska procesů a teorií, nikoli vsak zivemu deep seeingu, vyjma par malych dalekohledu a triedru 25x100. Vzdy jsem si rikal, ze na to mam verejne hvezdarny. Coz chci ale zmenit. Po dlouhem vyberu a secteni pro a proti, kdy nechci fotit, jen videt DSO , jsem se rozhodl pro Dobsona. Ma dobry pomer cena vykon. Jedina vec , ktera me znervoznuje je fakt, ze se zrcadla rosi a tim mi z toho vychazi piplacka s odrosenim a trvala pece pri pozorovani. Chci se zeptat, zda amaterske tubusy typu S-C , nebo M-Cassegrain a pod. jsou tohoto neduhu zbaveny, protoze jsou uzavreny nebo je to tam taky. Totiz jak tak koukam neni nic z S-C , M-C tak vykonneho jako Dobson zrcadlo v cenove hladine 30-50KKc. Diky za nazory. S.
chtel bych se zeptat na par vlastnosti dalekohledu. Pres 26 let se amatersky venuji astronomii a astrofyzice, ale spise z hlediska procesů a teorií, nikoli vsak zivemu deep seeingu, vyjma par malych dalekohledu a triedru 25x100. Vzdy jsem si rikal, ze na to mam verejne hvezdarny. Coz chci ale zmenit. Po dlouhem vyberu a secteni pro a proti, kdy nechci fotit, jen videt DSO , jsem se rozhodl pro Dobsona. Ma dobry pomer cena vykon. Jedina vec , ktera me znervoznuje je fakt, ze se zrcadla rosi a tim mi z toho vychazi piplacka s odrosenim a trvala pece pri pozorovani. Chci se zeptat, zda amaterske tubusy typu S-C , nebo M-Cassegrain a pod. jsou tohoto neduhu zbaveny, protoze jsou uzavreny nebo je to tam taky. Totiz jak tak koukam neni nic z S-C , M-C tak vykonneho jako Dobson zrcadlo v cenove hladine 30-50KKc. Diky za nazory. S.
Výběr dalekohledu
Ma dobry pomer cena vykon. Jedina vec , ktera me znervoznuje je fakt, ze se zrcadla rosi a tim mi z toho vychazi piplacka s odrosenim Zrcadlový dalekohled typu newton patří k těm, které se rosí ze všech nejméně. Dalekohledy s korekční deskou jsou na tom hůře, jak s rosením, tak cenově. Ale rosení není v žádném případě zásadně limitující pozorování, odstraníme ho jednak vhodnou rosnicí a dále vyhříváním korekční desky. Co myslíte světlem v posledním příspěvku netuším.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Výběr dalekohledu
Dekuji za reakci, svetlem jsem myslel mnozstvi svetla shromazdene pro pozorovatele, a tim dane lepsi parametry vysledneho obrazu DSO. Tedy ze Dobsonem SW 405mm uvidim steny utvar subjektivne daleko lepe, nez nejakym 200mm S-C nebo M-C a pritom cena pristroju bude podobna. Respektive nic z amaterskeho sortimentu mi nevychazi na uspokojive DSO tak levne , jako Dobson, konkretne treba od SW. Libi se mi mi i refrakrory, ale jsou vzhledem k cene nevykonne v porovnani s 14-16"Dobsonem Ale hezke jsou.
S.
S.
Výběr dalekohledu
Ahoj, mám trošku dilema s výběrem svého prvního dalekohledu. Než však položím otázku... Noční oblohu pozoruji přibližně tři roky a to triedrem 7x50, monokulárem 20-60x80 a samozřejmě očima. Na obloze už se docela vyznám a teoretické znalosti mám poměrně slušné. Naprostý začátečník jsem tedy pouze v oblasti dalekohledů. Konečně jsem se odhodlal si jeden koupit. Chtěl bych určitě Newtona a to spíše na EQ montáži. Zejména kvůli možnému budoucímu dokoupení pohonu polární osy a fotografování. Předběžně mám vybraný tento kousek. Láká mě ale koupit si 250 mm. S tímto průměrem jsem však již narazil především na Dobsony. Moje plánovaná cena je do 25 000 (s příslušenstvím za další peníze samozřejmě počítám). Nevím, jestli mám zůstat u svého výběru, nebo obětovat EQ montáž a peníze tak získat pro větší průměr zrcadla. Za pozorováním budu především vyjíždět kousek dál autem, které má dostatečný kufr na cokoliv Mám tedy několik otázek:
1) Jaké jsou možnosti fotografování s Dobsonem?
2) Seženu kvalitní Newton 250/>1000 na stabilní EQ montáži do 25 000?
3) Je Dobson vhodný na časté převážení autem?
4) Jak je to s těmi teleskopickými otevřenými tubusy? Těch se trochu bojím kvůli rozptýlenému světlu, prachu a především případným vůlím v konstrukci. Nevím, co bych od toho mohl čekat.
Předem velice děkuji za všechny vaše odpovědi a rady.
1) Jaké jsou možnosti fotografování s Dobsonem?
2) Seženu kvalitní Newton 250/>1000 na stabilní EQ montáži do 25 000?
3) Je Dobson vhodný na časté převážení autem?
4) Jak je to s těmi teleskopickými otevřenými tubusy? Těch se trochu bojím kvůli rozptýlenému světlu, prachu a především případným vůlím v konstrukci. Nevím, co bych od toho mohl čekat.
Předem velice děkuji za všechny vaše odpovědi a rady.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little while longer.
Výběr dalekohledu
Čau, wopate... 
ad 1) Měsíc (pokud nepočítám poncetovu plošinu ale to je jiná liga)
ad 2) Ne, skutečně stabilní montáž pod 10" bude dražší
ad 3) Není problém...
ad 4) Není problém...
Pořídil bych Dobsona a časem začal fotit přes nějaký refraktor - bude to pro začátečníka vhodnější, než hned začít fotit velkým průměrem a ještě s horší stabilitou...
ad 1) Měsíc (pokud nepočítám poncetovu plošinu ale to je jiná liga)
ad 2) Ne, skutečně stabilní montáž pod 10" bude dražší
ad 3) Není problém...
ad 4) Není problém...
Pořídil bych Dobsona a časem začal fotit přes nějaký refraktor - bude to pro začátečníka vhodnější, než hned začít fotit velkým průměrem a ještě s horší stabilitou...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Karell
- Kontaktovat uživatele: